|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  80 81 82 83 [84]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
15.9.2021 9:53:02   
Bambino1
Tizi, doslednost je jedna od bitnijih stvari kako u vrticu tako i u vaspitanju uopste. 🙂


Mama jo nadam se da cete uspeti da se priviknete na vrtic sto bezbolnije, ali dete ce plakati 5 min u sobi kada preseces, ovako je ipak tezi put. 😕

(odgovor članu Bambino1)
Direktna veza do poruke: 2076
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
15.9.2021 9:54:55   
Maslacak15
Sigurno da je i do dece ali ja mislim da rutina igra veliku ulogu. Moji su sve troje krenuli od 1. rodjendana i isli svaki dan 8 sati grmilo sevalo. Jel druge nije bilo. Mi oboje radimo zatevne poslove babe i dede na raspolaganju nemamo. Kuci se ostajalo iskljucivo kad su bas bolesni ( temperatura, proliv) inace pravac vrtic. Ja mislim da im je to jako jako pomoglo da se razviju u samostalnu i dobro scijalizovanu decu. Jedan od glavnih faktora. Oni su na primer razliciti ali svi vole vrtic. I menjale su se vaspitacice i sobe i grupe....Evo sad se u poslednjoj iteraciji promenio i grad. Presli smo iz Berlina u Minhen u martu. Od nas petoro moja A zmaj, od 3,5 godine je prva savladala promenu. Iako je ovde upala u pravi vrtic sa nepune 3 krajeem februara znaci deca su imala i do 6 godina. Drugi dan navikavanja je poslala tatu kuciuser posted image .
Imali smo srecu da oni ni prosle godine nisu pravili pauze jel sam ja kao zaposlena na klinici uvek imala pravo na mesto u vrticu i boravku. Znaci islo se sve vreme. I ubedjena sam da je vrticki staz jako pomogao decacima da savladaju prelaz vrtic/ skola. Tako da iz mog ugla samo treba biti uporan. I kad zaskripi ostati konstantan. Dugorocno samo plus za njih.

(odgovor članu Bambino1)
Direktna veza do poruke: 2077
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
15.9.2021 10:48:11   
Maslacak15
i da dodam mislim da je puno lakse kad mladji krenu. Tri godinee je vec veliko dete. Oni su manipulatori i svega su svesni. Naravno to su privatne odluke i ja svacije izbore postujem, ali ja sam vrticu vecno zahvalna. To je jedino mesto gde sam se rasplakala zbog selidbe user posted image Posto smo u tom berlinskom vrticu proveli u kontinuitetu 8 godina od januara 2013 do sad februara 2021. S i A su se preklopili 3 meseca. I uvek kad mi pricaju kako su mi deca dobra " lako je tebi tebi su deca dobra i samostalna" ja kazem- pruski vrticuser posted image

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 2078
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
15.9.2021 11:29:38   
Bambino1
Maslacak u pravu si da se mladja deca lakse adaptiraju. Starija vec imaju rutinu, navike i onda ih vrtic remeti skroz. Ali sa druge strane za dete mladje od 15-16 meseci je vrtic ipak stres. Kada je dete samostalnije u smislu da hoda, jede samo, zna da trazi sta hoce tada smatram da je spremno za vrtic. Opet je sve individualno, to je moje iskustvo. 🙂


(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 2079
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
15.9.2021 11:49:56   
Maslacak15
i ja smatram da je bitno da umeju da hodaju, mislim meni bi bilo bitno. nekako mi je strasno da ih gledam kako nemocno puze po pesku. A ima zena i to sve vise kojee daju decu vec sa 6 meseci koje moraju da se vrate na posao. Meni bi to bilo prerano ali ne osudjujem.
Ali moji su svi prohodali sa 10 meseci i sa godinu dana kad smo poceli adaptaciju bili bas bas fit na nogama.... I zato sa 18 u vrticu vec samostalno jeli itd. ne znam da li bi to bio slucaj da sam ih dadiljala kuci.

To je jos uvekk pomalo socioloski problem o tome se radi. U tom pogledu smo nazadovali da tako kazem. Evo imam ja gomilu nasih sad u komsiluku, Minhen je mali balkan, kuku sta je bosanaca user posted image . Komsinica rodjena u ninbergu, ali prica boasnksi kao da je juce stigla u Nemacku obrazovana sa fakultetom kaze radila je u Amazonu. Muza je nasla bosanca naravno . Ja mu dodjem teska anomalija sto mi je muz nemac. On isto radi u ITju. Ima dete devojcicu od sad vec 22 meseeca. Prvo sto mi je ispricala, eto tesko je dobiti mesto u vrticu ali zapravo,, njen muz nije za to da je "tako malu drugi cuva". Planiraju jos jedno dete pa se " i ne isplati" da se vraaca na poso. Reezultat- ocigledno mogu da priuste i onda ona sedi kuci i ccuva to dete 24 h. Oni se ubijaju ubijaju o dosadee. Ona kaze da joj je dosadno. Devojcica je profi razmazena i vezana za majku. Nesamostalna. To je trosenje zivotnog potencijala i zene i lose za dete po meni.

Sigurno njena privatna stvar, i stvvarno ne osudjujem bude mi isskreno zao nekad kad ih vidim kako se "smaraju"". Ali ja ne mislim da je tom detetu bolje u tom rezimu nego da je u vrticu. I nije ona jedina. Takvih ima ovde gomila.



(odgovor članu Bambino1)
Direktna veza do poruke: 2080
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
15.9.2021 12:07:30   
Bambino1
Slazem se da je deci bolje u vrticu nego kuci. Roditelji cesto smatraju da vaspitac samo cuva decu, ali to je apsolutno netacno. Deca u vrticu uce mnogo mnogo toga, pre svega se osamostaljuju. 🙂


(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 2081
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
15.9.2021 12:12:38   
flamingos
Bambino,slažem se da je sve individualno.Moje dete nije išlo u vrić,pa ipak nismo imali problema kad je krenula u predškolsko.


(odgovor članu Bambino1)
Direktna veza do poruke: 2082
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
15.9.2021 12:27:12   
dunja RR
Mi smo S upisali kada je imao 2 godine, krenuo u jaslice, ali malo je išao, jer nam je vrtić bio daleko, a grupa potpuni promašaj, stavili sa ga sa mlađima od njega pola godine, umesto u grupu pored, u kojoj su bili malci od marta do juna (on je u junu). On em visok, em stariji, samo je otimao manjima od sebe i udarao ih, vaspitačice nam to svaki dan prenosile, ali kao ništa strašno. Batalili smo to, jer tu ništa od socijalizacije nile bilo, on se u to vreme bolje (tada sa 2,5 godine) socijalizovao sa svojim drugarima iz parka (sa kojima se i dan danas druži). Plaćali smo jaslice i čuvali mesto ali nismo ga vodili.

Posle smo ga iz tih jaslica (koje su bile posebna zgrada, i iz njih se prelazilo u neki od vrtića na opštini), prebacili u vrtić najbliži nama, u koji sam i ja išla, tu je krenuo sa 3 godine i 3 meseca, i od prvog dana je sve bilo savršeno, mene je odmah izbacio iz sobe user posted image . Dobio najbolje vaspitačice na svetu, i uživao tamo sa drugarima.

< Poruku je uredio dunja RR -- 15.9.2021 12:28:08 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Bambino1)
Direktna veza do poruke: 2083
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
15.9.2021 13:45:37   
vonavoj


IZVORNA PORUKA: Bambino1

Slazem se da je deci bolje u vrticu nego kuci. Roditelji cesto smatraju da vaspitac samo cuva decu, ali to je apsolutno netacno. Deca u vrticu uce mnogo mnogo toga, pre svega se osamostaljuju. 🙂




Ja bas imam misljenje to da oni decu nauce mnogo vise nego sto mi mozemo kod kuce. Em vide o drugara,em postoji red..vrtic je zakon..sto kaze maslacak,ja sam u ovom vrticu od 2012te.,jos 4godine sam tu.. Deca su samostalnija,zrelija..preko raspusta nam se deca raspuste,jednostavno kod kuce im se moze.Meni je najstarija posla sa 10meseci,nije znala ni da sedi,bukvalno..sa 15 prohodala,ali ja sam morala na posao,izbor nije ni postojao 

(odgovor članu Bambino1)
Direktna veza do poruke: 2084
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
15.9.2021 14:58:32   
Bambino1
Svakako. Deca se igraju i druze, a kroz zabavu mnogo nauce. Uticaj druge dece je takodje bitan faktor za ucenje.

Von, veruj mi da mnogo roditelja smatra da je posao vaspitaca samo da cuva dete. 

(odgovor članu vonavoj)
Direktna veza do poruke: 2085
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
15.9.2021 21:49:50   
Dragce86
Mi smo posle pauze od 2 meseca ponovo krenuli u vrtic od ponedeljka, pre 3 dana, i ja sam jako srećna zbog toga. Sincic ce uskoro 3 godine a kcerkica u januaru puni 5 godina. Vole da idu u vrtić, vole drugare i mnogo lepše i produktivnije iskoriste dan tamo medju svojim vršnjacima. 


(odgovor članu Bambino1)
Direktna veza do poruke: 2086
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
15.9.2021 22:02:39   
Tiziana
Bambino daleko da je posao vaspitaca samo cuvanje dece. To je mnoogo vise od toga.

Da ne spominjemo sestre u jaslama. One su mojoj deci skinule pelene, bez neke pompe, muke, upiskenih gaca. Samo su rekle nemojte vise da stavljate pelenu, oni ovde idu na nosu. One su ih naucile da sami jedu itd, itd.. 
Meni je bilo fenomenalno kad su bili mali pa odemo na neki rodjendan. Tacno se vidi koja su vrticka deca. Ako se igra neka igra, stanu u red. Kad ih pozovu da jedu svi idu na pranje ruku bez da ih bilo ko opomene. Kad zavrse jelo svi uzmu svoj tanjir i casu i pitaju gde da ostave🙂

(odgovor članu Bambino1)
Direktna veza do poruke: 2087
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
16.9.2021 6:27:39   
flamingos
Mama Jo,nadam se da je sve ok.Javi nam se.❤


(odgovor članu Tiziana)
Direktna veza do poruke: 2088
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
16.9.2021 8:43:07   
Bambino1
Tizi o tome i govorim. Dete se u vrticu uci svakodnevnim obavezama. Jeste, u jaslama je teze, deca jos mala, ne govore sva, jedna sestra na puno dece, zato sam stava da dete pre polaska u jasle bude bar koliko toliko samostalno, sem naravno ko mora da ostavi decu u jaslama zbog posla i sl.


Deci je vrtic kao druga kuca. Kada sam ostala u drugom stanju neka deca su plakala i rekli mi da obavezno kada se porodim dovedem bebu a oni ce da je cuvaju. 😁

(odgovor članu flamingos)
Direktna veza do poruke: 2089
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
16.9.2021 8:53:05   
milicicak
V je prešao iz jaslica u vrtić 1.9. bez drame, pompe i adaptacije a promenio je kolektiv, vaspitačice i objekat.


Juče mi je vaspitačica rekla da je jedini u celoj grupi na pitanje zašto ide u vrtić odgovorio tačno 😀 rekao je da se družim, igram i zabavljam sa drugarima.
On voli vrtić i baš rado ide i često priča šta su radili u toku dana.

(odgovor članu Bambino1)
Direktna veza do poruke: 2090
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
16.9.2021 9:07:49   
nata11
Jedino kod nasih vaspitacica adaptacija trajala do NG. Insistirale su da se deca ne forsiraju tj. citaj da imaju sto manje obaveza. Tako smo se prevarili oko odabire vrtica.user posted image

_____________________________





(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 2091
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
17.9.2021 7:00:37   
Dragica Draga
Milicicak, u cemu je tajna? 😊

(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 2092
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
8.12.2021 8:16:56   
nata11
Mi krenuli ove nedelje posle 4meseca pauze. Haos 😩

Svako jutro necu mama ali se oblaci zna da mora.

Onda ispred vrtica krece plakanje sa suzama i vristanje Necu, Necu....
Mada i grupa je uzas ne znam sta da kazem. I Korona je uticala skoro njene grupe i da nema, ubacili mladje kod njih na adaptaciju, vaspitacicama i nisam zadovoljna... Ne znam ni sama. Ona place do vrtica ja od vrtića do posla. Valjda ce uskoro biti bolje

_____________________________





(odgovor članu Dragica Draga)
Direktna veza do poruke: 2093
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
8.12.2021 8:50:33   
flamingos
Nato,razumem vas u potpunosti obe.Biće bolje.Duśa mila.Mala je,deca su to.Dok se ne privikne.Šta znam,sve zavisi i do deteta.Ljubim vas puno.❤


(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 2094
   RE: Idemo u vrtić-2. deo
11.12.2021 7:49:02   
Mirko Svirko
Jao Nato, ja te u potpunosti razumem.. to je moj sin radio. Place do vrtica ili se i suzdrzava neki put a onda kad udje tj jos onako sa jednom patofnom krece plakanje a onda meni bude jos teze..
Onda place i tamo u sobici, preznoji se pa me vaspitacice 100_x_ zovu....
Jedino je predskolsko bilo ok. Samo ato su tada svi psovali pa je dolazio nasmejan ali sa glupostima.Bice bolje vremenom. Uklopice se. Korona je utcala na sve. Deca su vise vremena provodila kod kuce..

(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 2095
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  80 81 82 83 [84]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  80 81 82 83 [84]
Idi na:







Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
5 stvari koje deca uvek pamte o roditeljima
Neki trenuci stvaraju uspomene. Njihove uspomene kojih će se verovatno sećati ceo život.



Click Here