|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

20 načina da pokrenete svoju bebu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 14.9.2012
Vaša beba će se razvijati u svom ritmu, ali ako želite da je ohrabrite i podstaknete, možete joj malo i pomoći...
Ključne reči:

image
/11


 

1. STAVLJAJTE BEBU ŠTO VIŠE NA TRBUH
Samo oko 20% roditelja redovno stavlja bebu na trbuh, ali vreme koje beba tako provodi – naravno, pod vašim nadzorom – ključno je za fizički razvoj. Istraživanja pokazuju da su bebe koje su redovno stavljane na trbuh tokom dana, brže počele puziti, sediti, podizati se i na kraju, brže su prohodale.

2. RADITE MALO 'TRBUŠNJAKE'
Jačajte vratne i mišiće gornjeg dela tela svoje bebe tako što ćete je nežno povlačiti za ruke iz ležećeg u sedeći položaj. Vežbajući, dete će samo početi da se podiže i na kraju ga više nećete morati povlačiti za ruke.

3. MAZITE SE
Masaža nije samo odličan način da umirite svoju bebu, ona je jako važna za fizički razvoj jer poboljšava mišićni tonus, a dete postaje svesno svoga tela. Nabavite knjigu ili se obratite stručnoj osobi za savet.

4. PRUŽ PODRŠKU
Ako vaša beba ne voli da provodi vreme na trbuhu, pokušajte joj staviti smotani peškir ispod grudi i pazuha kada leži. To će pridržati gornji deo tela i olakšati položaj.

5. VALJAJTE SE PO KREVETU
Ako ni to ne upali, stavite dete na trbuh na sredinu svog kreveta. Zatim možete čučnuti kraj njega i gledati ga u oči dok ga ohrabrujete. Nikada ne ostavljajte dete bez nadzora za slučaj da se prevrne.

6. U TERETANU
Bebama dobro čini igranje u igraonicama u kojima se izvode lagane vežbe. Jarko obojene sprave i raznovrsne aktivnosti podstaknuće puzenje, stajanje i konačno hodanje.

7. PEVAJTE PESMICE
Pesmice i igrice koje uključuju i igru (Ide zeka oko tebe, Taši taši tanana ...) pomoći će detetu da se upozna sa raznim delovima tela i podstaknuće ga da ih pokreće.

8. ZABORAVITE HODALICE
Istraživanja su pokazala da svaka 24 sata koja beba provede u hodalici odlažu prve korake za više od tri dana.

9. ROLANJE
Pokušajte ovu vežbu kako biste vežbali prevrtanje: postavite bebu na leđa, neka joj noge budu ispružene, a leva ruka ravno ispružena kraj tela. Zatim podignite desno koleno i polagano, nežno okrećite bebu na bok, tako da nogu prati celo telo. Ponovite sa druge strane.

10. PUSTITE JE
Danas bebe provode puno vremena zavezane u autosedištima, stolicama za hranjenje, ljuljaškama. Ali, iako je sigurnost važna, svakoj bebi je potrebno vreme u kojem će slobodno i nesputano razvijati snagu i veštinu pokretanja. Neka što više vremena provodi na podu kada ste kod kuće.

11. U BAZEN
Plivanje je odlično za jačanje mišića. Čak i novorođenčad može kontrolisati ruke i noge u vodi. Plivanje je sigurno od samog rođenja pa se raspitajte na obližnjim bazenima kakvi su programi i pravila.

12. USPRAVITE JE
Da biste pomogli svojoj bebi da nauči samostalno da sedi, postavite je na pod tako da su joj leđa blizu kauča, a sa svih strana postavite jastuke. Dajte joj igračku ili igračke postavite oko nje kako biste je podstakli da se okreće u struku i vežba ravnotežu.

13. LOPTAJTE SE
Držite bebu ispod pazuha ili za ruke i pustite je da udara nogom veliku loptu na naduvavanje kako bi jačala noge i vežbala koračanje.

14. PROVOZAJTE SE
Malo vozilo na kojem dete može sedeti i odgurivati se nogama pomoći će razvijanju ravnoteže, doživljavanju prostora i jačanju nogu – ključno za hodanje.

15. SUZITE STAZU
Bebe ponekad može prestrašiti veliki otvoreni prostor, pa vežbajte hodanje u užoj prostoriji, na primer u hodniku. Neka vaš partner sedne na jednu stranu hodnika, a vi bebu uputite prema njemu – ali ostanite na svom kraju i hrabrite je.

16. GURAJ, GURAJ
Kolica za guranje uveliko pomažu bebama da nauče ustajati i koračati. Ali pazite da su dovoljno teška kako se ne bi prevrnula i pala na bebu.

17. NEKA BUDE BOSA
Koliko god bile slatke, cipele, a posebno uske čarape i pidžame, mogu sprečiti bebine prstiće da pravilno rastu. Neka joj stopala budu što češće slobodna, a pri kupovini cipela i čarapa birajte one koje ostavljaju detetu mnogo prostora za pomeranje prstića. Prave cipele treba da dobije tek kada prohoda.

18. BUDITE 'GRUBI'
Nemojte se bojati malo grublje igre – dečaci često razviju motoriku pre devojčica upravo delom zahvaljujući tome što se roditelji sa njima češće igraju malo 'grublje' – bacaju ih i prevrću. Spustite se na pod, prevrćite se i golicajte.

19. IDITE NA JOGU
Želite gipku bebu? Krenite na jogu. Joga podstiče i održava gipkost mišića i zglobova, jača kičmu i fizički stimulira. Teško da ćete naći kurs za bebe, ali pokušajte da sami sa bebom izvodite neke vežbe (posetite internet stranicu yogababies.co.uk).

20. IDEMO NAPOLJE
Beba će radije istraživati kada su joj sva čula stimulisana pa neka se što više kreće, gleda i sluša – zato je najbolje što više boraviti napolju. Ako je moguće, stavite je na travu u parku, nabavite gumene čizmice i držite je za ruke dok skače ili šljapka po baricama – to svi obožavamo!


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
9
Koliko pelena potroši jedna beba?
Ako ste se ikada pitali koliko pelena ćete presvući svom bebcu, evo odgovora
4
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
4
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
4





Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Upis u jedini registar blizanaca u Srbiji ...
Roditelji blizanaca i bliznakinja, u toku je upis u STAR Registar blizanaca Srbije!Evo zašto je to važno za vašu decu, č...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here