|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Potencijalne alergene bebama treba dati pre 6. meseca

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.5.2019
Američka Akademija za pedijatriju objavila je u martu da namirnice na koje su deca najčešće alergična, bebama treba polako davati pre navršenog šestog meseca. Evo šta o tome kažu naši stručnjaci.
Ključne reči:

image
/11


 

Preporuke američke Akademije za pedijatriju su bazirane na obimnoj engleskoj prospektivnoj studiji. Praćen je razvoj više hiljada beba i utvrđeno je da ako se inkriminisane namirnice koje su potencijalni izazivači alergija, kao što su jaja, riba, žitarice, soja, kikiriki puter, uvode u ishranu od bebinog četvrtog meseca, rizik za nastanak alergije je dva i po odsto, piše RTS.
Ukoliko se uvođenje ovih namirnica započne od šestog ili sedmog meseca, verovatnoća za pojavu alergija je sedam i po odsto, istakao je gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić, gostujući u Jutarnjem programu.
"Stari pedijatri, na primer profesor Čupić, on je uvodio jaja u ishranu beba od navršenog četvrtog meseca. Njagovo obrazloženje je bilo da ko jede žumance nema anemiju. Ove studije su u stvari potvrdile ono što smo mi i ranije znali, ali smo bili veoma oprezni", naglašava profesor Perišić.
"Naši pedijatri koriste svetske statistike koje govore da oko osam odsto dece ima problem sa alergijskim reakcijama.Ako je dete na prirodnoj ishrani, a uvode se inkriminisane namirnice u ishranu beba od četvrtog meseca, onda će rizik biti manji. Ovo jedino ne važi za astmu", dodao je gost Jutarnjeg programa.
Mleko, jaja, riba, žitarice i kikiriki, zatim crveno voće i povrće su najčešće namirnice koje su inkriminisane kao najveći alergeni. No, ukoliko nema podataka u porodici da su postojale alergije, bez ikakve bojazni ih treba uvoditi u ishranu beba još od petog meseca, tvrdi gastroenterolog.
Vrsta i način ishrana majke u toku graviditeta i dojenja je u stvari navikavanje bebe na hranu koju će kasnije u životu konzumirati. To će imati uticaja samo na formiranje ukusa kod deteta, ali zabluda je da ima ikakve veze sa potencijalnim razvojem alergija, naglašava profesor.
Ishrana beba neukusnim kašicama od pirinča, šargarepe i krompira, kašica koje nisu začinjene, uskraćuju deci mogućnost da razvijaju ukuse.
"Uskratili smo jaje i plemenitu belu ribu bebi od pet meseci koja pored toga što će uticati na mozak i na strukturu našeg nervnog sistema, na vitaminski sastav, uskratili smo i ukuse. Uskratili smo hranljive nutrijente i uskratili smo razvitak ukusa", naglašava profesor Perišić.
Profesor preporučuje da se namirnice koje su potencijalni alergeni, uvode postepeno i odvojeno.
"Najpre damo jednu namirnicu. Sačekamo pet dana i ukoliko nema reakcije, idemo na sledeću. Povrće se može više kombinovati, jer su izuzetno retke alergije na šargarepu, krompir, tikvicu, brokoli, ali njihovom upotrebom moduliramo ukuse uz uvođenje ovih, takozvanih, opasnih namirnica. To je kompleks radnji i ne smemo mu pristupiti sholastički. Dete ima pravo da razvija svoj ukus", zaključio je gost Jutarnjeg programa, profesor dr Vojislav Perišić.


Preporuke američke Akademije za pedijatriju su bazirane na obimnoj engleskoj prospektivnoj studiji. Praćen je razvoj više hiljada beba i utvrđeno je da ako se inkriminisane namirnice koje su potencijalni izazivači alergija, kao što su jaja, riba, žitarice, soja, kikiriki puter, uvode u ishranu od bebinog četvrtog meseca, rizik za nastanak alergije je dva i po odsto, piše RTS.

 

Ukoliko se uvođenje ovih namirnica započne od šestog ili sedmog meseca, verovatnoća za pojavu alergija je sedam i po odsto, istakao je gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić, gostujući u Jutarnjem programu.
"Stari pedijatri, na primer profesor Čupić, on je uvodio jaja u ishranu beba od navršenog četvrtog meseca. Njegovo obrazloženje je bilo da ko jede žumance nema anemiju. Ove studije su u stvari potvrdile ono što smo mi i ranije znali, ali smo bili veoma oprezni", naglašava profesor Perišić.

 

"Naši pedijatri koriste svetske statistike koje govore da oko osam odsto dece ima problem sa alergijskim reakcijama. Ako je dete na prirodnoj ishrani, a uvode se inkriminisane namirnice u ishranu beba od četvrtog meseca, onda će rizik biti manji. Ovo jedino ne važi za astmu", dodao je gost Jutarnjeg programa.

 

Mleko, jaja, riba, žitarice i kikiriki, zatim crveno voće i povrće su najčešće namirnice koje su inkriminisane kao najveći alergeni. No, ukoliko nema podataka u porodici da su postojale alergije, bez ikakve bojazni ih treba uvoditi u ishranu beba još od petog meseca, tvrdi gastroenterolog.

 

Vrsta i način ishrana majke u toku graviditeta i dojenja je u stvari navikavanje bebe na hranu koju će kasnije u životu konzumirati. To će imati uticaja samo na formiranje ukusa kod deteta, ali zabluda je da ima ikakve veze sa potencijalnim razvojem alergija, naglašava profesor.

 

Ishrana beba neukusnim kašicama od pirinča, šargarepe i krompira, kašica koje nisu začinjene, uskraćuju deci mogućnost da razvijaju ukuse.
"Uskratili smo jaje i plemenitu belu ribu bebi od pet meseci koja pored toga što će uticati na mozak i na strukturu našeg nervnog sistema, na vitaminski sastav, uskratili smo i ukuse. Uskratili smo hranljive nutrijente i uskratili smo razvitak ukusa", naglašava profesor Perišić.

 

Profesor preporučuje da se namirnice koje su potencijalni alergeni, uvode postepeno i odvojeno.
"Najpre damo jednu namirnicu. Sačekamo pet dana i ukoliko nema reakcije, idemo na sledeću. Povrće se može više kombinovati, jer su izuzetno retke alergije na šargarepu, krompir, tikvicu, brokoli, ali njihovom upotrebom moduliramo ukuse uz uvođenje ovih, takozvanih, opasnih namirnica. To je kompleks radnji i ne smemo mu pristupiti sholastički. Dete ima pravo da razvija svoj ukus", zaključio je gost Jutarnjeg programa, profesor dr Vojislav Perišić.

 

Izvor: mondo

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

25.000 Pampers Preemie pelena za prevremen...
Povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba, Pampers i Mercator objavljuju početak donacije od 25.000 Pampers Preemie ...
7
Kalendar vakcinacije
Vaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina je pre...
6
Treća beba pa opet dečak? Što je bitno šta...
Zanima me zašto žene neprestano moraju stvarati pritisak drugim ženama oko sebe.
4
Neverovatan trik: uspavajte bebu za jedan ...
Internetom kruži neobičan trik. Jedan tata, koji je na sve moguće načine pokušavao da uspava bebu, to je i uspeo sa veom...
4





Podgrevanje maminog (humanog) mleka
Ponekad, u izuzetno retkim situacijama neophodan je dodatak mleka uz dojenje. Kako majčino (humano) mleko nema gotovo ni...
Zašto je važno unositi manje šećera u prvi...
Smanjivanje količine šećera koji deca dobijaju u majčinom stomaku i kao odojčad može da ih zaštiti od mnogih hroničnih o...



Anketa

Одвикавање од пелена.
пеперутка16

Да ли се ваше дете прво одвикло од пишкања у пелену или од какања и да ли постоји одређени редослед којим једно долази прво, а када друго?

Click Here