|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (19.04.-23.04.2019.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Potencijalne alergene bebama treba dati pre 6. meseca

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.5.2019
Američka Akademija za pedijatriju objavila je u martu da namirnice na koje su deca najčešće alergična, bebama treba polako davati pre navršenog šestog meseca. Evo šta o tome kažu naši stručnjaci.
Ključne reči:

image
/11


 

Preporuke američke Akademije za pedijatriju su bazirane na obimnoj engleskoj prospektivnoj studiji. Praćen je razvoj više hiljada beba i utvrđeno je da ako se inkriminisane namirnice koje su potencijalni izazivači alergija, kao što su jaja, riba, žitarice, soja, kikiriki puter, uvode u ishranu od bebinog četvrtog meseca, rizik za nastanak alergije je dva i po odsto, piše RTS.
Ukoliko se uvođenje ovih namirnica započne od šestog ili sedmog meseca, verovatnoća za pojavu alergija je sedam i po odsto, istakao je gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić, gostujući u Jutarnjem programu.
"Stari pedijatri, na primer profesor Čupić, on je uvodio jaja u ishranu beba od navršenog četvrtog meseca. Njagovo obrazloženje je bilo da ko jede žumance nema anemiju. Ove studije su u stvari potvrdile ono što smo mi i ranije znali, ali smo bili veoma oprezni", naglašava profesor Perišić.
"Naši pedijatri koriste svetske statistike koje govore da oko osam odsto dece ima problem sa alergijskim reakcijama.Ako je dete na prirodnoj ishrani, a uvode se inkriminisane namirnice u ishranu beba od četvrtog meseca, onda će rizik biti manji. Ovo jedino ne važi za astmu", dodao je gost Jutarnjeg programa.
Mleko, jaja, riba, žitarice i kikiriki, zatim crveno voće i povrće su najčešće namirnice koje su inkriminisane kao najveći alergeni. No, ukoliko nema podataka u porodici da su postojale alergije, bez ikakve bojazni ih treba uvoditi u ishranu beba još od petog meseca, tvrdi gastroenterolog.
Vrsta i način ishrana majke u toku graviditeta i dojenja je u stvari navikavanje bebe na hranu koju će kasnije u životu konzumirati. To će imati uticaja samo na formiranje ukusa kod deteta, ali zabluda je da ima ikakve veze sa potencijalnim razvojem alergija, naglašava profesor.
Ishrana beba neukusnim kašicama od pirinča, šargarepe i krompira, kašica koje nisu začinjene, uskraćuju deci mogućnost da razvijaju ukuse.
"Uskratili smo jaje i plemenitu belu ribu bebi od pet meseci koja pored toga što će uticati na mozak i na strukturu našeg nervnog sistema, na vitaminski sastav, uskratili smo i ukuse. Uskratili smo hranljive nutrijente i uskratili smo razvitak ukusa", naglašava profesor Perišić.
Profesor preporučuje da se namirnice koje su potencijalni alergeni, uvode postepeno i odvojeno.
"Najpre damo jednu namirnicu. Sačekamo pet dana i ukoliko nema reakcije, idemo na sledeću. Povrće se može više kombinovati, jer su izuzetno retke alergije na šargarepu, krompir, tikvicu, brokoli, ali njihovom upotrebom moduliramo ukuse uz uvođenje ovih, takozvanih, opasnih namirnica. To je kompleks radnji i ne smemo mu pristupiti sholastički. Dete ima pravo da razvija svoj ukus", zaključio je gost Jutarnjeg programa, profesor dr Vojislav Perišić.


Preporuke američke Akademije za pedijatriju su bazirane na obimnoj engleskoj prospektivnoj studiji. Praćen je razvoj više hiljada beba i utvrđeno je da ako se inkriminisane namirnice koje su potencijalni izazivači alergija, kao što su jaja, riba, žitarice, soja, kikiriki puter, uvode u ishranu od bebinog četvrtog meseca, rizik za nastanak alergije je dva i po odsto, piše RTS.

 

Ukoliko se uvođenje ovih namirnica započne od šestog ili sedmog meseca, verovatnoća za pojavu alergija je sedam i po odsto, istakao je gastroenterolog profesor dr Vojislav Perišić, gostujući u Jutarnjem programu.
"Stari pedijatri, na primer profesor Čupić, on je uvodio jaja u ishranu beba od navršenog četvrtog meseca. Njegovo obrazloženje je bilo da ko jede žumance nema anemiju. Ove studije su u stvari potvrdile ono što smo mi i ranije znali, ali smo bili veoma oprezni", naglašava profesor Perišić.

 

"Naši pedijatri koriste svetske statistike koje govore da oko osam odsto dece ima problem sa alergijskim reakcijama. Ako je dete na prirodnoj ishrani, a uvode se inkriminisane namirnice u ishranu beba od četvrtog meseca, onda će rizik biti manji. Ovo jedino ne važi za astmu", dodao je gost Jutarnjeg programa.

 

Mleko, jaja, riba, žitarice i kikiriki, zatim crveno voće i povrće su najčešće namirnice koje su inkriminisane kao najveći alergeni. No, ukoliko nema podataka u porodici da su postojale alergije, bez ikakve bojazni ih treba uvoditi u ishranu beba još od petog meseca, tvrdi gastroenterolog.

 

Vrsta i način ishrana majke u toku graviditeta i dojenja je u stvari navikavanje bebe na hranu koju će kasnije u životu konzumirati. To će imati uticaja samo na formiranje ukusa kod deteta, ali zabluda je da ima ikakve veze sa potencijalnim razvojem alergija, naglašava profesor.

 

Ishrana beba neukusnim kašicama od pirinča, šargarepe i krompira, kašica koje nisu začinjene, uskraćuju deci mogućnost da razvijaju ukuse.
"Uskratili smo jaje i plemenitu belu ribu bebi od pet meseci koja pored toga što će uticati na mozak i na strukturu našeg nervnog sistema, na vitaminski sastav, uskratili smo i ukuse. Uskratili smo hranljive nutrijente i uskratili smo razvitak ukusa", naglašava profesor Perišić.

 

Profesor preporučuje da se namirnice koje su potencijalni alergeni, uvode postepeno i odvojeno.
"Najpre damo jednu namirnicu. Sačekamo pet dana i ukoliko nema reakcije, idemo na sledeću. Povrće se može više kombinovati, jer su izuzetno retke alergije na šargarepu, krompir, tikvicu, brokoli, ali njihovom upotrebom moduliramo ukuse uz uvođenje ovih, takozvanih, opasnih namirnica. To je kompleks radnji i ne smemo mu pristupiti sholastički. Dete ima pravo da razvija svoj ukus", zaključio je gost Jutarnjeg programa, profesor dr Vojislav Perišić.

 

Izvor: mondo

Za šetnju i putovanja je uvek pravo vreme!
Ako izuzmemo vremenske nepogode, svako doba godine je idealno za šetnju! Pogotovo kada imate sa kim. Još ako to društvo ...
23
Stiglo je leto, a s njim i problem sa ekcemom
Do pre koju godinu kasno proleće i leto bili su mi omiljeni period u godini. Realno, ima li ičeg lepšeg od tog osećaja r...
20
Normalan razvoj prepucijuma kod dečaka
Gotovo svi dečaci su rođeni sa uskim prepucijumom koji je spojen s glavićem. To je normalno fiziološko stanje i nije raz...
13
Prvi zubići su prava muka
Neke bebe ni ne osete izlaženje prvih zubića, dok druge imaju probleme nedeljama.
4


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:




image
Duškić
I mama je oduševljena CortinaT kremom
Odlična krema, meni čim je hladno vreme izlaze mali lišaji, peruta mi se koža lica, rešenje je CortinaT krem. Mama koja živi na selu, takođe koristi, za ruke, lice , laktove, apsolutno za sve. Posebno joj odgovara zbog blagog mirisa, u poslednje vreme je guše ti mirisi jaki. Kad sam bila kod nje sa decom nisam ni nosila, kod nje ima u rezervi uvek.  Više >>
image
Kuvar: sreca0204
Lako,lepo,brzo i ukusno

Anketa

Sta Vam se vise svidja?
danci8

to nam je prvo dete...

Mila (57%)

Hana (43%)


Ukupan broj glasova: 111

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!

Oznake

Click Here