|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sve što treba da znate o nezi novorođenčadi

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 15.3.2018
Zar ne bi bilo lepo da bebe dolaze sa uputstvima? Mnogi roditelji se pitaju kako se menjaju pelene i kad se bebe kupaju
Ključne reči:

/11


Pričaćemo vam o tome. Kod kuće okupajte bebu sunđerom dok pupčana vrpca ne zaraste – obično dve do četiri nedelje.

 

Evo šta treba da radite: Spremite sve što vam je potrebno za kupanje da vam bude spremno i nadohvat ruke. Potrebno je da uvek držite jednu ruku na bebi zbog sigurnosti i naravno nikad ne ostavljajte bebu samu, ni jednog trenutka.

 

Skinite svoju bebu u toploj sobi i držite je umotanu u peškir. Možete da odmotavate pojedinačne delove tela dok ih perete, tako da vaša beba ne mora da bude naga svo vreme. Počevši od lica bebe, obrišite nos, uši i oči sa toplom vodom i peškirom.

 

Obavezno očistite prevoje ispod ruku i vrata, i područje genitalije. Održavajte pupčanu vrpcu suvom. Čim pupčana vrpca otpadne, možete svoju bebu kupati u kadici. Napunite čistu kadicu sa 5-7 cm tople vode.

Izmerite temperaturu vode kako biste bili sigurni da nije previše vruće. Zapamtite da uvek pridržavate glavu bebe. Možete koristiti blagi bebi šampon bez sapuna za pranje kose. Isperite s peškirčićem i upijte vodu tapkanjem mekim peškirom. Nema potrebe za  upotrebom losiona. Ako odlučite da to učinite, izaberite nežan i bez sapuna.

Pupčana vrpca će sama da zaraste. Održavajte je čistom i suvom. I ne koristite alkohol ili ne prekrivajte je.

Vreme za kupanje je dobra prilika da pregledate kožu bebe od glave do pete. Nekoliko stanja kože su vrlo česta kod novorođenčadi i nisu razlog za zabrinutost. Možda ćete primetiti neku od ovih promena, koje obično nestaju tokom vremena:

  • bela ispupčenja
  • Flekava, crvena koža
  • suva, ispucala koža
  • crvenkasti tragovi oko čela, očiju i sa zadnje strane vrata
  • Bubuljice
  • Temenjača ili ispucalo teme

 

Šta je sa noktima? Bebini nokti rastu brzo. Možete koristiti turpiju za bebine nokte ili makaze za skraćivanje noktiju. Jedan savet je da sečete nokte bebama dok spavaju. Bebe mogu da budu vrckave i u ovom periodu.

Mnogi roditelji se pitaju: „Koliko pelena će moja beba promeniti u toku dana?“ Verovatno oko 10. Puno mokrih pelena znači da vaša beba dobija dovoljno hrane.

Hajde da razgovaramo o stolici.  Prva stolica bebina je tamna, zelena, lepljiva i naziva se mekonijum. Trebalo bi da vidite promenu stolice kod svoje bebe tokom prvih par dana. Neke bebe, posebno one koje se doje, imaju nekoliko stolica dnevno tokom dana. Druge bebe, ima stolicu jednom dnevno, ili svakog drugog dana.

Devojčice, uvek brišite od napred nazad da bi sprečili infekcije urinarnog trakta. I ako vaša beba ima natečene „male usne“, ili mlečan i ponekad malo krvav sekret iz vagine to je normalno i oni će sami nestati.

Kod dečaka, imajte spremnu čistu pelenu da prekrijete  genitalni deo, u slučaju da počne da urinira dok ga presvlačite. Ako je vaša beba neobrezana, ne morate ništa posebno da uradite da bi ste očistili to područje. Samo pazite da nežno obrišite kožicu i nemojte da povlačite nazad.

Ako je vaš dečak obrezan, možete da obrišite vrh genitalija toplom vodom i stavite kremu vazelin, po uputstvu vašeg doktora.

Odmah pozovite doktora ako primetite bilo koju od ovih znakova:

 

  • Mrlje od krvi u pelenama, više od jedne četvrtine
  • Bol, crvenilo i otok koji se pogoršava
  • Plikovi puni gnoja
  • Temperatura od 38 stepeni celzijusa
  • Žuta kraste koje traje više od nedelju dana.

 

Prevod: pregnancyvideo

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
6
Moje dete zauvek, ali moja beba samo godin...
Oprani veš bih verovatno mogla da prebacim u mašinu za sušenje, a one peškire koji su na mašini već neko vreme, mogla bi...
5
Bebe rođene leti su zadovoljnije
Godišnje doba u kojem je beba rođena utiče na karakter tokom čitavog života jer vreme rođenja određuje ritam bebinog bio...
4
Šta nam bebe pokazuju svojim govorom tela?
Bebe nam govorom svog tela poručuju i više nego dovoljno da ih bolje razumemo!
4





Zašto su deca koja su često bosa, srećnija...
Kako hodanje bosih nogu podstiče razvoj mozga kod dece?
Prepoznajte soor kod beba - infekciju sluz...
Bebe se najčešće zaraze u toku porođaja za vreme prolaza kroz porođajne puteve (ako se gljivice nalaze u vagini). Drugi ...



Click Here