|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Bebe SVE razumeju (pazite šta pričate pred njima)

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.10.2022
Kod sasvim malih beba jezik se (ispod površine) razvija zapanjujućom brzinom. Pazite šta pričate, malci sve upijaju, a razumeju više nego što mislite!

image
Bebe vam ne mogu verbalno odgovoriti, ali razumeju sve. Foto: Freepik.com
/11


Do sada se verovalo da deca počinju zaista da razumeju reči koje im mama i tata upućuju tek oko prve godine, ali novo istraživanje pokazalo je da se to događa već u uzrastu od oko šest meseci.


Naučnici su testirali sposobnost razumevanja reči kod beba tako što su male ispitanike snimali dok su im na monitorima prikazivane fotografije uz izgovaranje naziva prikazanih predmeta. Uočili su da bebe uzrasta između šest i devet meseci pogledom traže automobil, nogu ili jabuku na monitoru, nakon što bi ih upitali "gde je auto?... noga?... jabuka?"

 

PROČITAJ JOŠ: Razigrane bebe brže progovore

 

Profesor Elika Bergelson sa Djuk univerziteta koja je vodila ovo istraživanje smatra da bebe razumeju i više, prenosi britanski "Indipendent".


U drugoj fazi istraživanja, malim ispitanicima su pokazali slike na kojima su objekti logički povezani, i neke na kojima objekti nisu bili povezani. Recimo, na jednoj slici bile bi prikazane ruka i noga, na drugoj noga i čaša mleka. Ispostavilo se da, nakon što bi bile izgovorene reči koje označavaju ono što je na slikamna, bebe duže gledaju slike na kojima su stvari među kojima ne postoji veza, kao da pokušavaju da proniknu u čemu je fora.


Dr Bergelson smatra da se iza ljupkog gugutanja beba krije oštar um. Ona kaže da šestomesečna beba razume gotovo kompletan vokabular koji roditelji koriste kad joj se obraćaju. Zbog toga je jako, jako važno da sa bebama počnete da "razgovarate" već od najranijeg uzrasta, jer će tako dete imati bolje razvijen rečnik i bolje razumevanje.


"Bebe vam ne mogu verbalno odgovoriti, ali razumeju sve, a što više im se obraćate, i što više one shvataju - gradite zajednički budućnost ispunjenu znanjem", kaže dr Bergelson.


Izvor: mondo.rs

 

PROČITAJ JOŠ: Što više grlite svoju bebu, veća je korist za njen mozak

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bezbedan položaj za spavanje odojčadi
Nebezbedan položaj bebe u krevetiću i posteljina kao čest uzrok iznenadne smrti odojčeta tokom spavanja
6
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
4
Obezbedite dovoljno mleka i nesmetano dojenje
U susret svetskoj nedelji dojenja (1. do 7. avgusta) želimo da pomognemo mamama da obezbede dovoljnu količinu mleka i pr...
4
Bebe rođene leti su zadovoljnije
Godišnje doba u kojem je beba rođena utiče na karakter tokom čitavog života jer vreme rođenja određuje ritam bebinog bio...
3





Kada bebe počinju da pričaju
Evo od čega zavisi kada će vaša beba progovoriti.
Jednogodišnjaci i njihove omiljene "za...
Dakle, vi ste ponosni roditelj jednogodišnje bebe – ahhh, oni su takva radost! Uz njih ni jedan dan nije dosadan!



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here