|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Bršljan: pomoć kod respiratornih infekcija

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 14.2.2023
Sa prof. dr Ivanom Baljoševićem, dečijim otorinolaringologom razgovarali smo o primeni biljnih preparata kod infekcija disajnih puteva.

image
Od respiratornih infekcija najčešće oboljevaju deca predškolskog uzrasta, od 6 do 8 puta godišnje. Foto: Freepik.com
/11


 

Respiratorne infekcije su najčešće u dečijem uzrastu. Najčešće se radi o virusnim infekcijama – u skoro 90% slučajeva. To su infekcije gornjih disajnih puteva, kao što su: obična prehlada, upala sinusa, uva i akutna upala grla ili krajnika.

 

Najčešće oboljevaju deca predškolskog uzrasta, od 6 do 8 puta godišnje. Tako da u periodu od oktobra do aprila mogu biti bolesni svakog meseca.

 

Bakterijske infekcije se nastavljaju na akutne virusne infekcije kod dece oslabljenog imuniteta (Berman 1995a), pri čemu slivanje inficiranog sekreta iz gornjih disajnih puteva može dovesti do razvoja infekcija u donjim disajnim putevima (bronhitis, pneumonia).

 

dr Ivan Baljošević

Sa prof. dr Ivanom Baljoševićem, dečijim otorinolaringologom razgovarali smo o primeni biljnih preparata kod infekcija disajnih puteva.

 

Šta je to fitoterapija?

Fitoterapija predstavlja upotrebu biljaka za lečenje ili prevenciju različitih stanja i bolesti. Upotreba biljnih preparata u terapiji ima sve veću podršku kako kod pacijenata, tako i među lekarima. Brojna klinička ispitivanja su potvrdila pozitivne efekte biljnih ekstrakata u humanoj medicini. Primera radi, upotreba biljnih preparata može uticati na jačanje imuniteta, protiv zapaljenja i antimikrobno.

 

Da li lekovite biljke mogu imati neželjena dejstva?

Lekovite biljke su krajnje bezbedne za primenu, što potvrđuju dosadašnja klinička i naučna iskustva. Da bi se zadržao trend bezbedne primene biljnih proizvoda, značajno je da i prilikom savetovanja pacijenata o primeni nekog biljnog leka, lekar ima uvid u istoriju bolesti i aktuelnu terapiju. Minimalni neželjeni efekti koji su sporadično opisani kod biljnih preparata, najčešće su rezultat različitog kvaliteta proizvoda.

 

Bršljan i njegov značaj u terapiji!

Da se podsetimo, upotreba bršljana datira još iz vremena antičke Grčke, kada je Hipokrat, koga su zvali i „Otac medicine“, isticao lekovita svojstva bršljana za razne bolesti. Ekstrakt osušenog lista bršljana se koristi kod produktivnog kašlja i hroničnog bronhitisa u Evropi više od 20 godina. Tolerancija i bezbednost različitih preparata koji sadrže ekstrakt listova bršljana testirana je i potvrđena u brojnim studijama širom sveta. Listovi bršljana bogati su bronjim aktivnim komponentama, te tako sadrže saponine, fitosterole, eterično ulje, flavonoide i druga jedinjenja. Zahvaljujući pomenutim komponentama farmaceutski proizvodi na bazi ekstrakta lista bršljana se koriste kod upale disajnih puteva, uključujuc´i akutni bronhitis virusnog porekla, produktivni kašalj, itd. ¹ ² ³

 

Koje su vaše preporuke u vezi sa upotrebom bršljana kod respiratornih infekcija?

Dugogodišnje iskustvo u tretmanu respiratornih infekcija kod dece potvrđuje efikasnost primene preparata na bazi bršljana. Kada se javi suvi ili produktivni kašalj preporučujem primenu bršljana u kombinaciji sa medom. Med se medicinski opisuje kao „demulcent“– supstanca koja stvara umirujući film, odnosno oblaže sluznicu organa za disanje, ublažava bol i smanjuje upalu. Zahvaljujući ovakvoj kombinaciji Herbiko® natural bršljan sa medom je moj izbor za svaku vrstu kašlja. Može se korisiti i kod dece i kod odraslih. Posebno je značajno naglasiti da je Herbiko® proizveden u skladu sa najvišim standardima kontrole kvaliteta i bezbednosti.

 

 

1 Hederae helicis folium, ESCOP Monographs, 241-7, Thieme, Exeter UK, 2003

2 Olszanecka-Glinianowicz M, Doniec Z, Schönknecht K, Almgren-Rachtan A. The herbal medicine containing of ivy leaf dry extract in the treatment of productive cough in children. Wiad Lek. 2020;73(4):668-673. PMID: 32731694.

3 European Union herbal monograph on Hedera helix L., folium EMA/HMPC/586888/2014


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
10
Kada dete postavi pitanje: Jesam li ja dru...
Kao roditelji, svakodnevno se suočavamo sa pitanjima naše dece. Na neke je jednostavno odgovoriti, neka su „škakljiva“, ...
9
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
9
Dr Bojanin: Svaka škola treba da ima defek...
I učitelj s njim radi i vidi da nešto ne ide. Pa se trudi, ima i dopunsku nastavu. Pa ga forsira istim metodom učenja i ...
6





Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...
DEČIJI IMUNITET
IMUNITET predstavlja odbrambeni sistem organizma. U zavisnosti od njegovog statusa i pravilnog funkcionisanja predstav...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here