|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li pol deteta utiče na sastav majčinog mleka?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 24.11.2023
Na V naučnom simpozijumu sa međunarodnim učešćem u organizaciji Probiotic Excellence Centra dobili smo odgovor na ovo i brojna druga zanimljiva pitanja.

image
V naučni simpozijum sa međunarodnim učešćem, na kome su govorili stručnjaci iz prestižnih ustanova.
/31


U organizaciji Probiotic Excellence Centra AbelaPharm, u Beogradu je u petak 24. novembra, održan V naučni simpozijum sa međunarodnim učešćem, pod nazivom Mikrobiota - svet unutar nas. Na ovogodišnjem simpozijumu predstavljene su najnovije smernice i istraživanja iz oblasti gastroenterologije, neonatologije, alergologije i otorinolaringologije.


V naučni simpozijum sa međunarodnim učešćem, na kome su govorili stručnjaci iz prestižnih ustanova: Univerzitetskih kliničkih centara Ljubljane, Crne Gore, Tuzle, Klinike za dječje bolesti Zagreb, kao i vrhunski stručnjaci iz najvažnijih dečjih klinika iz Srbije kao što su Institut za majku i dete “dr Vukan Čupić”, UDK Tiršova, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, GAK ”Višegradska” i drugi, pratilo je više od 500 pedijatara iz Srbije i regiona.


Bulardi 100 godina od otkrića: Šta kažu nova istraživanja

U vreme kada se informacije o probioticima šire brže nego ikada, svedoci smo kako istraživanja o ovim korisnim mikroorganizmima donose nova saznanja. Iako su probiotici deo naše medicine već decenijama, svaki dan saznajemo nešto novo. Čak i oni najispitivaniji, kakav je recimo Saccharomyces boulardii za koji znamo već punih 100 godina, umeju da nas iznenade, pa od probiotske kvasnice koja je preporuka broj jedan za dijareju dođemo do nekih novih studija koje govore o tome na koji način Bulardi može pomoći da se spreči neonatalna žutica, izjavio je Doc. dr sci.spec farm. Davor J. Korčok na otvaranju ovog skupa.


Doc. dr sci.spec farm. Davor J. Korčok

 

Mikrobiota Creva: Ključ za Razumevanje Depresije, Alchajmerove Bolesti i Autizma 

Da je svet probiotika fascinantan potvrdio je i prof. dr Rok Orel, pedijatar-gastroenterolog na čelu kliničkog odeljenja za gastroenterologiju, hepatologiju i ishranu Pedijatrijske klinike UKC Ljubljana: ’’Već decenijama znamo da veza između creva i mozga ima veliki uticaj na zdravlje čoveka. Međutim, tek nedavno smo shvatili da mikrobiota creva može značajno uticati na razvoj mozga, te da je usko povezana sa mnogim bolestima poput depresije, Alchajmerove bolesti, pa čak i autizma.

 

Nisu Svi Probiotici Isti: Kako Odabrati Prave Sojeve za Zdravlje Dece

Doc. dr sci. Iva Hojsak, načelnica Zavoda za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i poremećaje prehrane u okviru Klinike za dječje bolesti Zagreb, istakla je u svom izlaganju da probiotici nisu isti, te da bi trebalo preporučivati samo sojeve koji su dokazano efikasni za određeno kliničko stanje. Konkretno, kada govorimo o sindromu nervoznih creva kod dece, jedina probiotska kultura koja dokazano može pomoći je Lactobacillus rhamnosuss GG.

 

Doc. dr sci. Iva Hojsak

Doc. dr sci. Iva Hojsak

 

Istraživanja pokazuju: Pol Deteta Utiče na Sastav Majčinog Mleka 

Interesantno predavanje imala je i prim dr sci. med. Tatjana Nikolić, pedijatar-neonatolog iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo GAK Višegradska koja je istakla da studije pokazuju da je kod dece koja se hrane mlečnim formulama prisutan značajno manji broj dobrih bifidobakterija u crevima, u odnosu na decu koja se hrane majčinim mlekom. Drugi faktori koji utiču na sastav majčinog mleka su ishrana majke, upotreba antibiotika, način porođaja, ali i vrlo zanimljivo, pol deteta i geografska lokacija na kojoj majka i beba žive.


prim dr sci. med. Tatjana Nikolić

prim dr sci. med. Tatjana Nikolić


Prevencija Alergija: Značaj Probiotskih Kultura u Praksi

Prof. dr Marina Atanasković-Marković, Ass. Dr sci. med. Mirjana Stojšić i prim. dr sc.i med. Katarina Stanković su na interesantnom panelu podelile svoja znanja i bogato iskustvo iz prakse, pružajući nam dragocen uvid u ulogu koju mikrobiota ima u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti kod dece. Poseban naglasak stavljen je na značaj probiotika u sprečavanju alergija i infekcija gornjih disajnih puteva.


Prof. dr Marina Atanasković-Marković

Prof. dr Marina Atanasković-Marković


Ass. Dr sci. med. Mirjana Stošić


Tradicija se Nastavlja 

Za ovih pet godina, posvećenosti i edukacije u oblasti mikrobiote sa preko 50 predavača, eminentnih stručnjaka iz Srbije, regiona i Evrope, više od 2000 učesnika imalo je priliku da razmeni nova znanja i iskustva iz kliničke prakse. Ovaj, jubilarni, V naučni simpozijum sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Probiotic Excellence Centra AbelaPharm, još jednom je otvorio vrata za dalju saradnju i unapređenje pedijatrijske prakse u regionu.


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

35 stvari koje mame urade pre 9 sati ujutru
Ah, jutro je: polako se budiš, uživaš u laganom doručku, pročitaš novine i popiješ šoljicu kafe kako bi razbistrila misl...
7
Zašto mališani grickaju nokte?
Razlog može da bude nesigurnost ili nesnalaženje među vršnjacima, kada se dete povlači u sebe
4
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
4
Usvojen Zojin zakon
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23.1. uveče sa 175 glasova Zojin zakon, koji obavezuje lekare da, ukoliko ne mogu...
4





Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here