|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Epiduralna anestezija – prednosti i nedostaci

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 28.4.2018
Epiduralna anestezija je ono o čemu sve trudnice ili žene koje razmišljaju o bebi razmišljaju, bilo da su stare i mlade, bilo da rađaju prvi put, bilo da je u pitanju drugo, treće ili peto dete. Ona nije bez razloga tako popularna.

image
/11


Epiduralna anestezija finkcioniše tako što u određenom delu tela umanjuje bol. Pogrešno je verovanje da epiduralna anestezija u potpunosti uklanja bol. Ona ga “samo” smanji.


Ova anestezija izvodi se tako što se pacijentu ubrizga lokalni anestetik u kombinaciji sa opioidnim analgetikom. Taj postupak, naravno, izvodi anesteziolog i niko drugi na to nema pravo. Vi sedite ili ležite na boku totalno mirni, dok vam se mešavina ubrizgva u donji deo kičme. Pomenuti sastojci ubrizgavaju se kroz sterilizovani kateter kroz koji će anesteziolog ubrizgavati anestetik.
Ne plašite se samog uboda u epiduralni deo kičme, jer će vam prethodno biti dat lokalni anestetik zahvaljujući kome će bol prilikom uboda biti znatno slabiji. Ne daje se dok trudovi ne počnu, a ako je beba brza i žuri joj se da što pre izađe, onda ništa od anestezije.
Epiduralna anestezija svakako doprinosi lakšem porođaju, ali daleko od toga da je savršena. Kada se žena porodi, anestezija će još neko vreme delovati, pa postoji mogućnost da bivša trudnica, a sada mama neće moći ne samo da hoda, već neće ni osećati donji deo tela.

Dok se beba rađa, nećete osećati toliko jake bolove koje biste osećali prilikom prirodnog porođaja, ali moguć je pad krvnog pritiska, glavobolja, vroglavica, nekontrolisano mokrenje.
Međutim, ova vrsta anestezije nekada otežava poslednju fazu porođaja, zbog čega se beba mora izvući vakumom ili carskim rezom. Neke bebe rođene pod ovom anestezijom imaju probleme sa disanjem i sisanjem, a ukoliko se ne izvede kako treba, može da dovede do trajnog oštećenja živaca i kičmene moždine.
Žene uglavnom mogu da prime ovu anesteziju, ali ako imaju problema sa srcem, leđima, ako su alergične na anestetike, svakako to treba da kažu svom ginekologu i anesteziologu, jer oni ipak znaju šta je u tom slučaju najbolje.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
11
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4
I bakterija uzrok prevremenog porođaja?
Uzrok prevremenog porođaja može da bude i bakterija kojom se majka zarazila seksualnim putem, pokazuje novo istraživanje...
4
Kristina90: Moja porođajna priča
Čekajte, čekajte... boli. boli... uf prestalo je, uhvatio me grč u nogu" Pored sve muke, mene grč uhvati. Posle par n...
4





D.L.: Moja porođajna priča
Doktor me prima na patologiju i kaze da ne mrdam, jer beba je po svim parametrima sitna i porođaj se može završiti elekt...
Milena: Moja porođajna priča
I eto. Toliko stresa, bola, tuge, suza, ni zbog čega. Znala sam da će moja beba doći na ovaj svet. Nemate pojma koliko b...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here