|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ishrana beba: Dodaci mleku tek s pola godine

Blic online (www.blic.rs), 30.11.2010
S uvođenjem nemlečne ishrane treba da počnete kada beba napuni šest meseci. U početku joj dajte pirinčanu ili kukuruznu kašicu, a s mesom sačekajte još mesec dana, savetuje pedijatar Olivera Todorović.
Ključne reči:

image
/11


 

Bebi koja sisa majčino mleko sasvim je dovoljna hrana sve dok ne napuni pola godine. Tada treba početi s uvođenjem nemlečne ishrane, kaže dr Olivera Todorović, pedijatar u Domu zdravlja Palilula u Borči, i navodi da, ukoliko beba ne sisa, s dohranjivanjem treba startovati mesec dana ranije, tj. kada odojče napuni pet meseci.

 

U uzrastu od sedam meseci beba može da jede bareno meso, i to neslano

 

POČNITE S PIRINČEM


– Najbolje je da prva nemlečna hrana bude kašica od pirinča. Majke čije bebe sisaju obarenom i od vode oceđenom pirinču mogu da dodaju svoje mleko, a one koje ne sisaju da koriste adaptirano mleko i naprave kašicu – objašnjava naša sagovornica. Umesto pirinča, kaže ona, može se davati i kaša od kukuruza, jer kukuruz ne sadrži gluten pa je kao takav dobar za probavu, a dobro je i kombinovati ove dve kašice.

 

KRAVLJE MLEKO: NE


Naša sagovornica preporučuje da se bebama na veštačkoj ishrani i odojčadi uopšte sve do godinu dana ne daje kravlje mleko, čak ni dvotrećinsko, razblaženo, već isključivo adaptirano mleko proverenih proizvođača.
– Kravlje mleko nije dobro za odojčad jer ima puno soli i kao takvo je jako za bubrege, a može da izazove i male ragade na crevima – kaže dr Todorović i dodaje da ni finansijska razlika u kupovini ove dve vrste mleka nije velika.

 

PRVO POVRĆE, PA VOĆE


Nedelju dana posle uvođenja pirinča ili kukuruza valja početi s kašicama od barenog povrća.
– Važno je da se prvo krene s povrćem, pa tek onda s voćem jer bi se u suprotnom beba navikla na slatki obrok i teže bi prihvatila slanu hranu, odnosno povrće – kaže dr Todorović.
Za pravljenje pirea i kašica od povrća najbolje je koristiti:

  • krompir
  • šargarepu
  • tikvice
  • karfiol
  • kelerabu
  • brokoli

Sledeće nedelje treba uvoditi kašice od voća, i to od jabuka, pasiranih banana, krušaka, kajsija, breskvi.
 

MESO I ŽUMANCE SA SEDAM MESECI


– U uzrastu od sedam meseci beba može da jede bareno meso, i to neslano, najbolje teletinu, govedinu, piletinu ili zečetinu, jer su ta mesa puna belančevina i bogata su gvožđem. Tada u ishranu bebe treba uvesti i bareno žumance, najviše jednom do dva puta nedeljno, prvo jednu osminu, zatim jednu četvrtinu, pa tek onda celo žumance – savetuje dr Todorović.
 

OPREZNO S RIBOM


Kada je reč o ribljem mesu, njen savet je da ga u ishranu bebe ne treba uvoditi pre navršenog sedmog-osmog meseca, i to pod uslovom da u familiji nema alergičnih na tu vrstu mesa. U suprotnom treba sačekati do bebinog prvog rođendana.
– Riblje meso se preporučuje jer je bogato omega-3 masnim kiselinama koje su dobre za razvoj bebinog mozga. Za ishranu odojčadi najbolje su masne morske ribe, kao što su oslić, skuša i tuna, zatim bele ribe. Treba ih davati isključivo barene, prvo pomalo, samo dve-tri kašičice, a kasnije, ukoliko nema alergijskih reakcija i osipa, povećavati količinu ribe – kaže doktorka.
Najbolje je, kaže ona, ribu kombinovati s drugim vrstama mesa i davati je jednom u dve nedelje, a ostala mesa dva-tri puta nedeljno.

 

27. novembar 2010.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dr Raičević: Male bebe NEMAJU ŠTA da traže...
Doktor Jovan Raičević, pedijatar koji živi i radi u Kotoru, podelio je jedan vrlo važan savet sa roditeljima koji ga pra...
15
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
6
Prvi MR snimak poljupca majke i bebe
Kada vam sledeći put neko kaže da decu ne treba mnogo maziti, ponudite mu naučni dokaz koliko je nežnost važna za rast i...
6
Koliko pelena potroši jedna beba?
Ako ste se ikada pitali koliko pelena ćete presvući svom bebcu, evo odgovora
5





Ishrana bebe
Najbolja hrana za vaše dete, sem majčinog mleka koje dete treba da unosi dokle god za to ima mogućnosti, su sveže namirn...
Majčino mleko važan izvor probiotskih bakt...
Kako je unos potencijalno probiotskih bakterija povezan s dojenjem, više se ne postavlja pitanje ima li smisla da se hra...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here