|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (19.04.-23.04.2019.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ishrana bogata voćem i povrćem smanjuje simptome menopauze

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 8.12.2018
Žene koje jedu mnogo voća i povrća mogu imati manje telesnih i mentalnih problema povezanih s menopauzom od onih koje su sklonije ishrani bogatoj slatkišima, masnoćama i grickalicama, pokazalo je iransko istraživanje.

image
/11


 

Naučnici su upitnicima o ishrani i učestalosti i vrsti simptoma obuhvatili 400 žena koje su prošle menopauzu. Upitnici su sadržali pitanja o simptomima menopauze poput valunga, noćnog znojenja, problema s mišićima i zglobovima i problema s bešikom.
Naučnici su utvrdili tri obrasca ishrane: prvu grupu s mnogo voća i povrća, drugu s mnogo majoneza, ulja, slatkiša i deserta i treću s raznim vrstama masne hrane i grickalica.
Naučnici su potom podelili žene u grupe prema tome koliko su bile blizu jednom od tih obrazaca ishrane. U poređenju sa ženama koje su konzumirale najmanje voća i povrća žene koje su jele najviše "zelenog" imale su najblaže simptome menopauze i ta životna promena najmanje je uticala na njihovo telesno i mentalno stanje.
Poređenja radi, žene koje su konzumirale najviše masne hrane i grickalica imale su veće šanse da pate od simptoma menopauze koji su uticali na kvalitet njihovog života i na njihovo telesno i mentalno zdravlje od onih koje su jele više "zelenog".
"Masna i zašećerena ishrana ima mnogo jednostavnih ugljenih hidrata i nezdravih masti, posebno zasićenih i transmasti i relativno malo vlakana što povećava upalne biomarkere i telesnu težinu i svi su povezani sa simptomima menopauze", kaže vođa studije Giti Sotoudeh s teheranskog medicinskog fakulteta.
"S druge strane voće i povrće ima malo masnoća i dobar je izvor mikronutrijenata, antioksidanasa koji pomažu telu da smanji upalu i održi zdravu telesnu težinu tokom menopauze", kaže Sotoudeh.
"Voće i povrće takođe je bogato vlaknima koja mogu promeniti metabolizam estrogena i smanjiti fluktuaciju nivoa hormona estrogena, što smanjuje rizik pojave simptoma", kaže ona.
Žene obično prolaze menopauzu u dobi između 45 i 55 godina života. S odumiranjem jajnika i padom proizvodnje estrogena i progesterona u godinama koje prethode menopauzi i nakon toga i žene mogu iskusiti simptome koji se kreću od vaginalne suvoće do promena raspoloženja, bolova u zglobovima i nesanice.
Gojaznost, neaktivnost, pušenje i konzumiranje alkohola povezani su s povećanim rizikom teških i učestalih simptoma menopauze, naveli su autori studije u časopisu Menopause.
Neka ranija istraživanja takođe su povezala ishranu s malim udelom masnoća i visokim udelom integralnih žitarica, voća i povrća s manje valunga i noćnog znojenja, navode autori.

Naučnici su upitnicima o ishrani i učestalosti i vrsti simptoma obuhvatili 400 žena koje su prošle menopauzu. Upitnici su sadržali pitanja o simptomima menopauze poput valunga, noćnog znojenja, problema s mišićima i zglobovima i problema s bešikom.

 

Naučnici su utvrdili tri obrasca ishrane: prvu grupu s mnogo voća i povrća, drugu s mnogo majoneza, ulja, slatkiša i deserta i treću s raznim vrstama masne hrane i grickalica.
Naučnici su potom podelili žene u grupe prema tome koliko su bile blizu jednom od tih obrazaca ishrane. U poređenju sa ženama koje su konzumirale najmanje voća i povrća žene koje su jele najviše "zelenog" imale su najblaže simptome menopauze i ta životna promena najmanje je uticala na njihovo telesno i mentalno stanje.

 

Poređenja radi, žene koje su konzumirale najviše masne hrane i grickalica imale su veće šanse da pate od simptoma menopauze koji su uticali na kvalitet njihovog života i na njihovo telesno i mentalno zdravlje od onih koje su jele više "zelenog".
"Masna i zašećerena ishrana ima mnogo jednostavnih ugljenih hidrata i nezdravih masti, posebno zasićenih i transmasti i relativno malo vlakana što povećava upalne biomarkere i telesnu težinu i svi su povezani sa simptomima menopauze", kaže vođa studije Giti Sotoudeh s teheranskog medicinskog fakulteta.

 

"S druge strane voće i povrće ima malo masnoća i dobar je izvor mikronutrijenata, antioksidanasa koji pomažu telu da smanji upalu i održi zdravu telesnu težinu tokom menopauze", kaže Sotoudeh.
"Voće i povrće takođe je bogato vlaknima koja mogu promeniti metabolizam estrogena i smanjiti fluktuaciju nivoa hormona estrogena, što smanjuje rizik pojave simptoma", kaže ona.

Žene obično prolaze menopauzu u dobi između 45 i 55 godina života. S odumiranjem jajnika i padom proizvodnje estrogena i progesterona u godinama koje prethode menopauzi i nakon toga i žene mogu iskusiti simptome koji se kreću od vaginalne suvoće do promena raspoloženja, bolova u zglobovima i nesanice.

 

Gojaznost, neaktivnost, pušenje i konzumiranje alkohola povezani su s povećanim rizikom teških i učestalih simptoma menopauze, naveli su autori studije u časopisu Menopause.
Neka ranija istraživanja takođe su povezala ishranu s malim udelom masnoća i visokim udelom integralnih žitarica, voća i povrća s manje valunga i noćnog znojenja, navode autori.

 

Izvor: N1

 

Pitali smo doktora: Nadutost
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi varenja, stomačnih problema i probiotika kao re...
4
Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...
3
Kako odabrati pravu veličinu porcije?
Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je više od 600 miliona ljudi u svetu gojazno, a gojaznost opisuje kao jed...
3
Kakva je uloga celih zrna žitarica u ishrani?
Celo zrno treba da predstavlja važan deo uravnotežene ishrane i snabdeva nas vlaknima i drugim hranljivim materijama.
3


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:




Kuvar: Bubamara14
Tragovi proslosti

Anketa

Plata
viking

Šta je za vas dobra plata u odnosu na ono što sada primate (jasno da bi svi voleli više od 1500 e :))?

od 300 do 400 e (9%)

od 500 do 600 e (23%)

od 700 do 800 e (20%)

od 800 do 1000 e (25%)

do 1300 e (9%)

više od 1500 e (14%)


Ukupan broj glasova: 205

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!

Oznake

Click Here