|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Jesi li i ti lokva roditelj?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 29.3.2022
Lokva roditelji ostavljaju deci da biraju. Na taj način promovišu kreativnost i razmišljanje van okvira, stavljajući akcenat na stvari poput ljubaznosti, autentičnosti i iskustava. Pre nego na akademski uspeh i sliče stvari.

image
Život je pun lokvi. Bolje je da naučimo našu decu da ih cene. Foto: Freepik.com
/11


Britanski Guardian objavio zanimljiv strip upravo o metodama roditeljstva.

Za one Helikopter roditelje ste već čuli. Pomenuti komični prikaz ih je predstavljao kao tip roditelja koji uvijek nastoji da upozori decu o „potencijalnoj opasnosti“, tako da mogu da ih izbegnu. Ali i to ste znali.

E sad, Ralica roditelji, kako već slutite, te iste prepreke unapred uklone, te deca i ne uspeju stići do njih. Oni, dakle, nisu donekle ni svesni njihovog postojanja.

Oba tipa roditelja nastoje da se pobrinu da njihova deca nikada ni ne iskuse neuspeh, pa je i nama laicima jasno da to mogu da budu opasne metode. Znamo, naime, da je neuspeh sastavni deo rasta i razvoja ličnosti.

S druge strane, Lokva roditelji dopuštaju deci da odstupe od „predviđenog“ puta, tačnije utabane staze, te „lutaju“ i SAMI pronađu svoj put.

 

PROČITAJ JOŠ: Ko su helikopter roditelji?


Dakle, čini se da nam je potrebno što više Lokva roditelja.

Roditelji danas mahom donose odluke za svoju decu. Od toga da ih guraju na brojne sekcije i vannastavne aktivnosti, baš poput Helikopter i Ralica roditelja, koji na taj način nastoje da daju prednost svojoj deci nad svom ostalom decom. Oni veruju da njihova deca treba da zazuzmu vodeće mesto. Bilo da je u pitanju izbor zanimanja, pitanje uspeha i slično, njihova je definicija života poprilično uska.

Lokva roditelji ostavljaju deci da biraju.

Na taj ih način oni promovišu kreativnost i razmišljanje van okvira, stavljajući akcenat na stvari poput ljubaznosti, autentičnosti i iskustava. Pre nego akademski uspeh i sliče stvari.

Oni više brinu da im deca izaberu tip karijere koji će ih ispuniti u tom profesionalnom smislu, bilo da je u pitanju zanat ili akademsko zvanje. Deca sama biraju i dodatne aktivnosti, ali ih po potrebi roditelji naravno savetuju i vode.

Takođe, znatno više značaja pridaju tome kako se dete ponaša prema ostaloj deci pre nego da li ima sve petice.

Nedavne studije pritom pokazuju da deca čiji roditelji ne potpadaju pod kategoriju Lokva imaju tendenciju da budu pod konstantnim stresom. Dakle, ta deca nisu OK. Spavaju manje, imaju manje slobodnog vremena, plaše se šta budućnost donosi…

Uostalom, ko može sa sigurnošću da tvrdi koji je to „pravi posao“, odnosno „pravi fakultet“?

 

PROČITAJ JOŠ: Deca manje spavaju ako je u sobi telefon, tablet ili TV

 
Jedno je sigurno, tačnije sigurnije, svi negde znamo šta je to sreća.

A i život je pun lokvi. Bolje je da naučimo našu decu da ih cene.

 

Nataša Bursać

Izvor: Lolamagazin.com



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
6
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6
Kako od dece pravimo lažove?
Mališani koji su u uzrastu od pet, šest i sedam godina doživeli da ih mame i tate lažu kasnije će mnogo više pribegavati...
4
Dete nas je uhvatilo na delu. O da, dok sm...
Ne znam ni sama kada i kako, ali jedne nedelje ujutro, kada smo mislili da još uvek spava, pored našeg kreveta pojavila ...
4





Važno je da mali dečaci imaju mnogo dobrih...
Danas mnogi dečaci žive u stanu sami sa majkom, bez tate, ujaka, strica.
Trči sine, trči kad god možeš, trči za svo...
Saslušah mirno sve te argumente zašto dečak od sedam godina ne sme da trči na odmoru, probah da objasnim da nemaju fizič...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here