|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako da uvedete pravila spavanja?

Blic žena, 8.1.2018
San je primarna aktivnost mozga tokom ranog razvoja. Ritam budnosti i spavanja se prvih nedelja uspostavlja, a do šestog meseca beba bi trebalo da ima svoje navike. Ne postoji siguran recept kako “vaspitati” dete da dobro spava. Jedino rešenje je da ga od najranijeg detinjstva učite zdravim navikama koje će trajati ceo život.
Ključne reči:

image
/11


Do druge godine, većina dece više vremena provede spavajući nego budni i, prema nekim istraživanjima, 40 odsto detinjstva provedu spavajući. San je važan jer utiče na psihički i fizički razvoj.
- Bebe se često bude tokom noći. Istraživanja pokazuju da je uobičajeno da se bude od pet do devet puta u toku noći, i da se neke od njih veoma lako samouspavljujuju, dok je drugima potrebna pomoć. Obično se roditelji kod ove druge grupe beba opredeljuju da ih već u ranim mesecima drže pored sebe kako bi ih brže uspavali. I upravo se prve greške prave u prvim mesecima. Deca lako mogu da steknu naviku spavanja u isto vreme ukoliko ih mama i tata u tome podržavaju. Potrebno je biti dosledan. Rečenica: „Vreme je za spavanje, da li želiš da ti ja izaberem i pročitam jednu priču ili ćeš je ti izabrati?“ ukazuje detetu na to da se ono ne pita da li želi da ide u krevet. Neka deca brzo steknu ovu naviku, dok kod one temperamentnije dece navikavanje može da traje i par nedelja - objašnjava psiholog Aleksandra Mađar Jovanović, porodični edukator i osnivač Centra za podsticanje razvoja deteta.


SPAVANJE I NOVOROĐENČE 1- 2 MESECA


Kod novorođenčeta ciklusi budnosti i spavanja su povezani s osećajem gladi, potrebom za presvlačenjem i za pažnjom. Ukupno spavaju od 10.5 do 18 sati dnevno u nepravilnim razmacima sa periodima budnosti u trajanju od 1 do 3 sata. Periodi spavanja mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Najbolje je da stavite bebu u krevetac čim primetite da je pospana. Tako se povećava verovatnoća da će brzo zaspati i da će naučiti da se sama uspavljuje. Kod dece koja se naviknu da su roditelji uz njih dok čvrsto ne zaspu, veća je verovatnoća da će, kad se probude tokom noći, plakati tražeći roditelja.


BEBA DO 11 MESECI

Posle 6 meseci, noćna hranjenja više nisu potrebna i mnoga deca spavaju celu noć. Dete stavite u krevet u trenutku kad primetite da su pospani. Neka vreme polaska na spavanje svaki dan bude isto, a soba u kojoj dete spava tiha, zatamnjena, hladna.


DETE DO TRI GODINE

Učite ga da samo spava u svom krevetu. Ono će u ovom periodu rado sarađivati. Nekoj osetljivijoj deci će pre spavanja biti potreban vaš dodir. Deca u ovom uzrastu treba da spavaju od 12 do 14 sati. Spavanje “po danu” sada predstavlja jedan neprekinuti period u trajanju od jednog do tri sata. Potrebno je paziti da dete ne spava u kasnim poslepodnevnim satima.


POSLE TREĆE GODINE

Oko treće godine, zbog pojave strahova, kada dete potraži vašu pomoć i poželi da spava uz vas jer se, na primer, plaši čudovišta, proverite sva mesta na kojima dete smatra da se čudovište može sakriti. Budite dosledni i ne popustite pred plačem i moljakanjem. Poželjno je da ostavite upaljenu lampu. Predškolci spavaju obično između 11 i 13 sati na noć. Nakon pete godine većina više ne spava tokom dana.Neka deca u ovom uzrastu počnu da mesečare.


OSNOVCI

Dešava se da neka deca spavaju s roditeljima i kada pođu u školu. Deca od treće do šeste godine ulaze u razvojnu fazu, kada se prvi put kod njih pojavljuje osećanje straha, koje može da bude ispraćeno noćnim morama. Pružite detetu priliku da se izbori sa svojim strahom i da ga prevlada. Ova pojava je znatno češća kod ženske dece.



Kako ulepšati spavanje?

Neka uspavljivanje bude deo rutine.

Budite dosledni pri postavljanju vremenske granice kad dete ide na spavanje.

Dozvolite detetu da samo bira pidžamu za spavanje.

Nežno ušuškajte dete da bi se osećalo zaštićeno.

 


Izvor: zena.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bolovi rasta - šta svaki roditelj treba da...
Nekada se javljaju nekoliko dana u nizu, a nekada samo ponekad. Velika je individualna različitost bolova rasta kod dece...
44
Mačke usrećuju
Ako se dvoumite da li da vašem mališanu ispunite želju i udomite macu, trebalo bi da znate da ona zaista može da mu učin...
6
Zakleo se bumbar
Autor: M. Šouc, Peva: Branko Milićević – Branko Kockica
5
Nema jače sile na svetu od majke koja bran...
Njega nećeš tući, ni u pojam ni u naletu besa i nemoći. Moraćeš prvo preko mene, a ne dao ti Bog da se nađeš na putu maj...
4





Nema jače sile na svetu od majke koja bran...
Njega nećeš tući, ni u pojam ni u naletu besa i nemoći. Moraćeš prvo preko mene, a ne dao ti Bog da se nađeš na putu maj...
DRŽITE SVOJU DECU ŠTO DUŽE ZA RUKE
Ruke vezuju srca. Šetajte zagrljeni, s rukom u ruci, neka pamte detinjstvo po bliskosti, ljubavi i pažnji, naučite ih is...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here