|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako izaći na kraj sa malim inadžijom?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.3.2014
Ništa ne može da vas iznervira više nego kada vas sopstveno dete prkosno pogleda u oči i kaže „Neću!“, „Mrzim te!“ ili „Ne možeš da me nateraš!“ Ali ne brinite, niste sami, a postoji i rešenje za to. Svoj odnos sa detetom treba da iskoristite kao motivaciju, a ne da ga kažnjavate.
Ključne reči:

image
/11


1) NE SHVATAJTE LIČNO

Vaše dete ne odbija da jede kako bi vas namerno nerviralo. Prkosno ponašanje je signal da se vaše dete ne oseća povezano sa vama. Deca koja se „ružno“ ponašaju ne rade to da bi privukla pažnju. Ona to rade jer im je pažnja potrebna, isto kao i povezanost sa vama.

 


2) RAZMISLITE ZAŠTO ODBIJAJU POSLUŠNOST

Zamislite kako se biste se vi osećali kada bi vam neko čim otvorite oči rekao šta treba da radite, kada bi vam rekao šta treba da obučete, šta da jedete, kada da izađete iz kuće i slično. Ne želimo da kažemo da deca treba sama da odlučuju, ali pokušajte da se stavite u njihovu poziciju i shvatićete kako se oseća neko ko nema kontrolu ni nad čim.

 


3) POPRIČAJTE SA SOBOM

Najbolji način da ostanete smireni jeste da popričate sa sobom. Kada vam dete sledeći put kaže „Neću da se obučem“, umesto da se izvičete na njega, duboko udahnite i recite sebi „Ne moram da vičem. Mogu i mirno da mu kažem“. Dete će lepše da reaguje ako mu se lepo obratite.

 


4) POŠTUJTE DETETOVA OSEĆANJA

Dozvolite detetu da se pobuni i priđite mu toplo. Probajte da pričate sa njim - recite mu, na primer: „Vidim da stvarno ne želiš da izađeš iz auta. Vidim da se držiš rukama za sedište i verovatno razlišljaš 'Nema šanse da me izvede iz auta'“ Šta postižete ovim? Pravite pauzu, rupu u besu. Kada mu se obratite lepo, dete ima utisak da ga razumete. A pošto niste upotrebili silu zbog toga što ste jači, ono ne reaguje na autoritet i ne suprotstavlja vam se.



5) POSTAVITE GRANICE SAMO KOD OPASNOG PONAŠANJA

Kada dete izgubi meru i počne da divlja, ne možete ga umiriti lepim rečima. Ako histeriše zbog nečeg određenog, uklonite izvor histerije dok se ne smiri. Nežno ga uhvatite za ruke i recite mu da ne sme da udara nikog ako vam izgleda da to može da se desi. Može da se desi da se uvredite zbog nečega što će reći, ali pokušajte da ne uzimajte za ozbiljno njegove reči, jer dete u tim situacijama reaguje impulsivno.

 


6) ODRŽITE LEPU SLIKU O SVOM DETETU

Nemojte da mislite da je vaše dete loše nego recite sebi „Moje dete je još malo i još uvek uči. Njegov mozak se još uvek razvija i potrebno mu je nežno usmeravanje“. Imajte poverenja u svoje dete. Ako u 3:30 odbija da izađe iz kuće, ne mora da znači da će odbijati i u 3:40. Budite sigurni da će u jednom trenutku ispuniti bilo koji vaš zahtev.

 


7) BUDITE DUHOVITI

Humor je, kada se mudro koristi, veoma moćno oružje. Izbegnite sarkazam i ruganje i zamenite ih blesavim, zavereničkim tonom. Ako vaše dete odbija da opere zube, možete mu reći „Ah, usta su ti zatvorena. Moraću onda da ti iščetkam nos i uši“. Smejte se zajedno sa njim i nakon toga će pristati.



Izvor: blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dete mora da se pelcuje frustracijama dok ...
Kako odrasta, ti pomalo kreneš da ga frustriraš, pomalo mu nešto ne daš.
12
OVO JE ZA 5+! Pismeni rad malog Teodora (9)
Pismeni rad devetogodišnjeg Teodora Kovačevića iz Beograda o njegovom ocu Milanu, koji je vrlo brzo postao viralan, razn...
8
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
7
Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...
6





Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
Kako prepoznati da je dete pod stresom i k...
Iako detinjstvo jeste najlepše doba, roditelji često greše kada misle da njihovi mališani nemaju nijednu brigu na svetu....



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here