|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako roditelji sistematski uništavaju svoju decu: Ovako nastaju nesposobni ljudi!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.3.2018
Naš zadatak je da im pomognemo da odrastu i sami steknu iskustvo i veoma je važno da ne preterujemo.

image
Osluškujte želje i potrebe deteta. Ako ih morate naučiti dobrim navikama, ne radite to nasilno. Uradite to nežno.
/11


Ponekada roditelji previše pomažu svojoj deci. Naravno, svaki roditelj želi najbolje za svoje dete, ali odrasli ne mogu da žive život umesto svoje dece. Naš zadatak je da im pomognemo da odrastu i sami steknu iskustvo i veoma je važno da ne preterujemo. Evo koje su to stvari koje nikada ne bi trebalo da radimo umesto svoje dece. Uzmite ih u obzir i vaše dete će vam biti zahvalno.

 

1. Govorite umesto njih

Sve počinje kada našeg mališana upitaju: "Kako se zoveš?" a mi roditelji odgovorimo: "Marko". Bilo bi dobro da ova navika prestane kada dete nauči da govori, ali ne, mi nastavljamo da dajemo odgovore umesto našeg tinejdžera svuda: u prodavnici, kod kuće, kod prijatelja. I šta imamo na kraju? Oduzeli smo svom detetu priliku da samo odgovori. Možete detetu dati nagoveštaj šta da kaže kada ga nešto pitaju. Međutim, definitivno ne bi trebalo da odgovarate umesto njih.


Šta da radite? Sledeći put kada poželite da odgovorite umesto deteta, zaustavite se. Pustite ga da samo odgovori.

 

PROČITAJ JOŠ: Zašto je devojčici potrebno da mama bude mama, a ne najbolja prijateljica 

 

2. Pokušavate da budete njihov prijatelj

Mnogi roditelji pokušavaju da postanu prijatelji sa svojom decom i ne žele da deca imaju tajne ispred njih. Lako je razumeti zašto roditelji to žele, ali hajde da pogledamo malo dublje. Šta je prijatelj? To je osoba sa kojom možete razgovarati na istom nivou. Prijatelju možete reći sve. Međutim, roditelji imaju drugačiju ulogu: oni brinu o nama i vole nas. Nema potrebe pokušavati da budete bliski prijatelji. Pustite decu da potraže prijatelje među ljudima njihovog doba. Mame i tate su tu kada je deci potrebna ljubav i podrška.


Šta da radite? Oduprite se iskušenju da im budete previše bliski. Naučite da poštujete i podržavate jedni druge.

 

3. Želje i potrebe

Veoma dobro znamo da je brokuli mnogo zdraviji od slatkiša i da su nove patike korisnije od lutki. Zato naređujemo svojoj deci (ponekad krišom, a ponekad ne) šta bi ona želela. To zvuči kao vic: "Mama, da li sam gladan? "Ne, hladno ti je i moraš da se ugreješ." Gde ovo vodi? Tako potiskujete detetovo "ja", njegove želje i ciljeve. Deca usled toga postaju nevine žrtve ili buntovnici.


Šta da radite? Osluškujte želje i potrebe deteta. Ako ih morate naučiti dobrim navikama, ne radite to nasilno. Uradite to nežno.

 

4. Previše im pomažete

Dvogodišnje i trogodišnje dete već zna da se samo svuče i obuče, opere šolje i stavi prljav veš u mašinu za pranje. Štaviše, deca u tom dobu stvarno žele da to urade sama. A šta mi radimo? Oblačimo ih skoro dok se ne venčaju. Podržavamo to ponašanje rečima: "Ne zna on to sam!" Hranimo ih, ne dopuštamo da to sami rade i ne damo im da pokušaju. Kasnije se čudimo što je naš tinejdžer aljkav i ne želi da pomogne svojoj majci.


Šta da radite? Pustite dete da samo uradi što je moguće više.

 

PROČITAJ JOŠ: SAMOPOUZDANJE zavisi od ova 3 faktora

 

5. Namećemo im sopstveni ukus

Često pokušavamo da deci nametnemo sopstveni ukus za muziku, knjige i odevanje. To radimo sa dobrom namerom, ali tako smanjujemo individualnost svoje dece. U mnogim slučajevima, to dovodi do protesta i dete radi potpuno suprotno.


Šta da radite? Gledajte filmove i slušajte muziku koju volite sami. Razgovarajte o svojim idolima sa decom.

 

 6. Brojimo njihov novac

U životu svakog deteta, dođe momenat kada ono ima sopstveni džeparac. Ne bi trebalo da ispitujete dete i pokušavate da saznate koliko mu je novca ostalo. Najgora stvar koju možete uraditi jeste da proveravate njihove torbe i džepove. Ovo momentalno ubija poverenje. Da li je zaista važno koliko je novca ostalo vašem sinu ili ćerki? Pustite ih da štede za nešto što žele.


Šta da radite? Naučite dete da se stara o svojim finansijama i pustite ga da radi šta želi sa svojim novcem.

 

7. Biramo njihove hobije i interesovanja

Mama želi da njena ćerka svira violinu i spremna je da je vozi tri puta nedeljno na drugi kraj grada u muzičku školu. Tata želi da njegov sin igra fudbal svako veče. Roditelji podsvesno pokušavaju da nametnu sopstvene hobije svojoj deci.


Šta da radite? Budite strpljivi i posmatrajte svoje dete. Primetite njegova interesovanja i sklonosti. Pitajte ih šta vole i pustite ih da se razvijaju na tom polju.

 

PROČITAJ JOŠ: Deca više ne umeju ni olovku da drže kako treba

 

8. Sebi prepisuju uspeh dece

Brižne insta-majke objavljuju mnogo slika i pišu: "Jeli smo", "Prohodali smo!" i tako dalje. Naravno, one veoma podržavaju svoju decu, ali ipak ovo nisu majčini uspesi - već dečiji! Ko smo "mi"? Kada dete poraste, stvari postaju ozbiljnije. Mame i tate počinju da govore kako je njihovo dete završilo fakultet i pronašlo posao. To rade kao da su samo njihove zasluge u pitanju. Lako je razumeti koliko deca mrze to.


Šta da radite? Budite srećni zbog uspeha svoje dece, ali ga ne mešajte sa svojim.

 

9. Biraju njihove poklone

Kada dete zna da govori, ono ima prava da samo bira sopstvene poklone. To ne mora biti još jedna majica ili edukativna igračka. Naravno, nije uvek moguće pustiti ih da sami biraju. Međutim, tako dajete detetu najvažniju stvar: šansu da izabere, donese odluku i nosi se sa njenim posledicama. Takve veštine su uvek korisne u odraslom dobu.


Šta da radite? Pustite dete da izabere poklon koji želi.

 

10. Mešate se u njihov lični život

Ovo je posebno tačno za roditelje tinejdžera. Deca imaju sopstvene prijatelje i prve sastanke. To je normalno i apsolutno prirodno. Ispitivanje "Ko je taj momak?" samo će iznervirati vaše dete. Mnoga deca će sama podeliti te informacije sa roditeljima ako se osećaju sigurno.


Šta da radite? Umesto da ga ispitujete, dopustite svom detetu da ima lični prostor. Ne postavljajte previše pitanja ako vidite da ne želi da detaljiše. Naravno, nikada nemojte krišom čitati poruke svog deteta.

 

Izvor: Kurir.rs

 

PROČITAJ JOŠ: Šta treba da naučite devojčice do 13-te godine?


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šta je to senzorna integracija?
Poremećaj senzorne integracije ili senzorna disfunkcija, podrazumeva neadekvatnu obradu čulnih informacija od strane ner...
8
Kada se farbaju jaja za Vaskrs?
Jaja se u Srbiji farbaju još od 16. veka. Kroz nekoliko vekova usavršavale su postojeće tehnike, izmišljale nove, ali je...
6
Dečji bunt i roditeljski autoritet
Ako je tinejdžer bio razmažen i u centru pažnje porodice, isti takav odnos očekivaće u razredu i kasnije u kolektivu
4
DRŽITE SVOJU DECU ŠTO DUŽE ZA RUKE
Ruke vezuju srca. Šetajte zagrljeni, s rukom u ruci, neka pamte detinjstvo po bliskosti, ljubavi i pažnji, naučite ih is...
4





HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here