|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Koliko su hodalice opasne za decu?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 27.9.2018
I dok neki roditelji misle da su hodalice ili dubkovi način da se detetu omogući barem malo nezavisnosti, pedijatri još jednom upozoravaju na potencijalne opasnosti, piše CBS.
Ključne reči:

image
/11


Nova studija objavljena u časopisu Pediatrics, otkrila je da je u SAD-u u razdoblju od 1990. do 2014. čak 230.000 dece završilo u bolnici zbog povreda povezanih s hodalicom.

‘Hodalice vrlo maloj deci brzo daju mobilnost – čak 1,2 metra u sekundi – puno pre nego su spremni za takvu brzinu. Deca te dobi su radoznala, ali ne prepoznaju opasnost’, kaže autor studije, doktor Gary Smith, koji se bavi upravo istraživanjem povreda kod dece.

‘Sve što je potrebno za nesreću je da brat ili sestra bebe ostave otvorena vrata prema stepenicama i povreda je već tu. Dete u hodalici može preći čitavu sobu i doći do podrumskih vrata pre nego roditelj stigne da reaguje.’

Većina povreda, čak 91 odsto, odnosi se na povrede glave ili vrata, dok se oko 30 odsto tih povreda odnosi na potres mozga ili frakturu lobanje.

Čak tri četvrtine svih tih povreda nastalo je tako što je dete u hodalici palo niz stepenice. Drugi najčešći problem je kad deca padnu pokušavajući da izađu iz hodalice ili kad zahvaljujući hodalici mogu dosegnuti neki težak ili vruć predmet do kojeg inače ne bi mogli doći.

Tokom godina pokrivenih ovom studijom, broj povreda izazvanih hodalicom dramatično je smanjen: od 20.650 povreda 1990. godine pa do 2.001 povreda 2014. godine. Istraživaču kažu da je to zbog usvajanja novih standarda sigurnosti hodalica 2010.

Međutim, Smith kaže da se još uvek događa jako puno nezgoda povezanih s hodalicama.

Doktor Smith, koji inače radi na odeljenju dečje hitne pomoći, kaže da se godinama susretao s povredama povezanim s hodalicama. Kaže i da su mnoga deca bila jako ozbiljno povređena.

Naglasio je i da je otprilike svaka deseta povreda uzrokovana hodalicom, fraktura lubanje. Osim toga, između 2004. i 2008. poginulo je osmoro dece jer su s hodalicom pali upali u bazen ili kadu.

Doktor Smith kaže kako roditelji uglavnom ostaju šokirani kad shvate koliko je brzo dete u hodalici.

‘Često sam čuo roditelje govoriti da su stajali odmah uz dete u trenutku nesreće, ali da je dete bilo tako brzo da ga nisu stigli uhvatiti. To su sve dobri i brižni roditelji koji su hodalicu koristili prema uputstvima i s oprezom. Njihova je jedina greška bila što su verovali da je hodalica sigurna.’

Svim roditeljima preporučuje da se odmah reše hodalica.

‘Danas postoje razne druge alternative poput raznih centara aktivnosti, guralica, vrtića i sličnog koji opet neće deci omogućiti opasnu brzinu. Ipak najbolje je decu samo spustiti na stomak i omogućiti im da se sami nauče dizati, puzati i na kraju hodati kad za to budu spremni’, kaže doktor Smith.


Izvor: danas

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tata "podojio" bebu dok se mama op...
POROĐAJ ponekad ne prolazi kako žene planiraju.
5
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
Zaposlene mame ne brinite, odsustvo ne šte...
Ova studija samo je potvrdila ono što majke već intuitivno znaju - ukoliko mogu da uravnoteže posao i majčinstvo, deca ć...
4
Bebi je neophodan mamin dodir
Majčina nežnost i pažnja tokom bebinih prvih 12 meseci predodređuju koliko će dete biti srećno kada odraste i kako će se...
4





Prepucijum - šta roditelji dečaka treba da...
Gotovo svi dečaci su rođeni sa uskim prepucijumom koji je spojen s glavićem. To je normalno fiziološko stanje i nije raz...
MAME KAŽU: Beba ima grčeve, kako joj pomoći
Kako pomoći bebi sa grčevima? Pitali smo mame, šta je njima pomoglo kada su se javili grčevi, te vam ovom prilikom pren...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here