|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (04.09.-08.09.2019.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

MAJČINO MLEKO UTIČE NA RAZVOJ SKLONOSTI KA UKUSIMA

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.8.2014
Jedan od glavnih činilaca kojim se vodimo pri izboru hrane jeste njen ukus. Svi imamo različite sklonosti ka određenim vrstama hrane, a malo ljudi zna da su te sklonosti nastale veoma rano u našem životu, za vreme dojenja, a čak i pre rođenja.

image
/11


Već negde krajem 12. nedelje trudnoće fetus počinje da guta tečnost koja ima ukus kao hrana koju je majka konzumirala pa je tako fetus već od prvog tromesečja neprestano izložen raznovrsnim ukusima. Upravo ta izloženost može imati uticaj na sklonosti prema ukusima kasnije u životu. Studije su, naime, pokazale da izloženost određenom ukusu u materici može uticati na lakše prihvatanje tog ukusa u vreme dohrane. Kada žena za vreme trudnoće, na primer, konzumira sok od šargarepe, to će povećati sklonost odojčeta prema šargarepi za vreme odvikavanja od dojenja.1-3


Slično izloženosti u materici, izloženost posebnim ukusima iz majčinog mleka podstiče prihvatanje i uživanje u hrani sličnog ukusa u vreme dohrane. Tako je studija tokom koje su majke pile sok od šargarepe ili vodu 4 dana sedmično tokom prva 2 meseca dojenja otkrila da su odojčad koja su hranjena majčinim mlekom s ukusom šargarepe u vreme dohrane pokazivala znatno manje negativnih izraza lica kada su jela ovsene pahuljice s ukusom šargarepe u poređenju sa običnim ovsenim pahuljicama.6,7        


Dokazano je da dojenje utiče na prihvatanje povrća sve do predškolskog uzrasta. Studija je pratila reprezentativni uzorak od 2010 dece rođene 1998. godine u pokrajini Kvebek u Kanadi. Kod dece koja su bila isključivo dojena tri ili više meseci, bilo je verovatnije da će dnevno konzumirati dva ili više obroka sa povrćem u uzrastu od 4 godine, za razliku od dece koja nisu bila dojena, a koja su prosečno konzumirala samo jedan obrok sa povrćem.4


Posvećenost kompanije Nestlé istraživanju ishrane odojčadi   

Čini se da bebe koje su dojene nauče da cene određene ukuse jer su ih iskusile u majčinom mleku, što utiče na bolje prihvatanje hrane u kasnijim periodima života. Nestlé smatra zanimljivim područje istraživanja koje se bavi pitanjem da li odojčad hranjena mlečnim formulama, u odnosu na onu koja su dojena, takođe može biti izložena ukusima u najranijoj fazi života putem mlečnih formula sa različitim ukusima (npr. voćni ukus ili lagano gorki ukus).

 

 


Reference

1. Beauchamp GK, Mennella  JA: Percepcija okusa kod odojčadi: Razvoj i funkcionalni značaj. Probava. 2011.; 83 (dodatak 1): 1-6.

2. Ditscherlein E, Lentze MJ: Iskustvo i razvoj okusa u djetinjstvu.  Monatsschr Kinderheilkd. 1996; 144 (3):    Str. 177-S183.

3. Mennella JA, Lukasewycz LD, Castor SM, Beauchamp GK: Vrijeme i trajanje razdoblja sklonosti prema učenju o okusima. Am J Clin Nutr.   2011; 93(5): 1019-24.

4. Burnier D, Dubois I, Girard M: Trajanje razdoblja isključivog dojenja i kasnije konzumiranje povrća kod predškolske djece. Eur J Clin Nutr. 2011; 65(2):   196-202

6. Mennella JA, Johnson A, Beauchamp GK: Prenatalno i postnatalno učenje okusa od strane odojčadi.  Pediatrics. 2001; 107 (6): E88.

7. Golloway AT, Lee Y, Birch LL: Pretkazivači i posljedice prehrambene neofobije i izbirljivosti kod mladih djevojaka.   J Am Diet Assoc. 2003; 103(6): 692-8.




Nestlé je vodeća svetska kompanija u prehrambenoj industriji, koja zapošljava oko 333.000 ljudi i poseduje fabrike ili posluje u skoro svakoj zemlji na svetu. Prodaja kompanije Nestlé za 2013. godinu iznosila je 92,2 milijarde švajcarskih franaka.Nestlé Adriatic je prisutan u regionu od 2003. godine, zapošljava blizu 950 ljudi u regionu i upravlja dvema fabrikama: fabrikom sladoleda u Staroj Pazovi i fabrikom prehrambenih proizvoda u Surčinu.

Mama je zabavnija od bilo koje igračke
Beskorisno je zatrpavati bebu gomilom igračaka, pustite je da otkriva svet u ritmu koji njoj odgovara. Bebi ionako ništa...
3
Prvi MR snimak poljupca majke i bebe
Kada vam sledeći put neko kaže da decu ne treba mnogo maziti, ponudite mu naučni dokaz koliko je nežnost važna za rast i...
3
Uvođenje nemlečne ishrane - 14 pitanja i o...
Najčešća pitanja koja muče mame kada uvođenje hrane dođe na red i odgovori na njih
3
Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
3


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:




Anketa

Vas stil oblacenja :)
NadaR

Vas stil oblacenja je :

sportski (18%)

stroga elegancija :) (3%)

strogi trend :) (24%)

kombinacija svega navedenog (55%)


Ukupan broj glasova: 71

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!

Oznake

Click Here