|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Matične ćelije - lek za neurološke poremećaje?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 29.3.2011
Nervna tkiva su jedna od onih u našem telu koja predstavljaju skoro nepremostivu prepreku između povrede ili oštećenja i regeneracije u prvobitno, funkcionalno stanje.

image
/11


Skoro je sasvim sigurno da poznajete nekoga ili ste imali prilike da se upoznate za nekim ko je preživeo moždani udar (šlog). Čuli ste za nekog Vašeg prijatelja, komšiju, rođaka koji se muči sa upalom ishijalnog nerva (išijas). Iznenadili ste se kada ste saznali da neko koga poznajete, mlad ili u godinama, odjednom ima dijagnostikovanu multiplu sklerozu. Stariji član u Vašoj familiji, stari komšija ne može mnogo stvari da se seti, zaboravlja ko ste.......nastupila je demencija.

Od kada su otkrivene matične ćelije i od kada se u potpunosti shvatilo da  one imaju veoma veliki regenerativni potencijal, moderna medicina pokušava da ih uposli u polju neurologije. Oštećenja nervnog tkiva su veoma komplikovana za reparaciju. Nakon nastale fizičke traume, hirurški tretman samo do određene mere uspeva da omogući povratak senzorne i motorne funkcije oštećenog nerva.

Autoimuna oboljenja koja devastiraju centralni nervni sistem (multipla skleroza, amiotropska lateralna skleroza, degenerativna demencija.....) za sada mogu samo da budu simptomatoloski tretirana. Vecina osoba je na terapiji kortikosteroidima i sličnim metodama koje su agresivne za naš imunološki i metabolički sistem, ili se u odmakloj fazi bolesti nalaze u specijalizovanim ustanovama.

Veliki broj istraživanja u polju matičnih ćelija koji se odvija širom sveta, korak po korak, uspeva da indukuje matične ćelije na regeneraciju nervnog tkiva.

Tako se od skoro zna da proteini koji se nalaze u cerebro-spinalnoj tečnosti (likvoru) mogu usmeriti matične ćelije na diferencijaciju u ćelije nervnog sistema.

Grčki naučnici su objavili izveštaj koji opisuje 11 godina praćenja 35 pacijenata obolelih od agresivne forme multiple skleroze. Ovi pacijenti su dobili terapiju matičnim ćelijama koje su prikupljene iz njihovog tela, pre pocetka hemoterapije, ciji je cilj bio da se kompletno obustavi njihov prirodni imuni sistem. Nakon ovoga, matične ćelije su vraćene u organizam. Pre početka terapije pacijenti su imali ozbiljne poremećaje. Nakon terapije, više od polovine pacijenata je doživelo znatni oporavak.

Ova vrsta terapije nije za sve pacijente, ali se trenutno planira međunardna multicentrična studija da bi se što bolje utvrdili tačni efekti terapije i protokoli u sprovođenju iste.

Američka kompanija i vodeći Kalifornijski institut objavili su uspeh u lečenju pacijenta posle ishemijskog šloga. Ovo je prvi slučaj koji je zabeležen, a da prikazuje pozitivne rezultate. Naučnici planiraju kliničku studiju kojom će se detaljno ustanoviti svi parametri ove metode lečenja matičnim ćelijama.

Traumatska i druga oštećenja očnog nerva postoje od kada i čovečanstvo. Nekoliko institucija u svetu bavi se raznim elementima regeneracije baš ovog problema. U skorije vreme, Kineski naučnici objavili su laboratorijsku studiju na miševima, u kojoj prikazuju da direktnim ubrizgavanjem matičnih ćelija u očno tkivo uspevaju da regenerišu prethodno oštećen očni nerv.

Takođe, grupa Britanskih naučnika uspeva da izdvoji matične ćelije iz limbalnog tkiva (očno tkivo koje se nalazi odmah uz obojeni deo očiju). Ove matične ćelije se mogu koristiti u lečenju raznih vrsta povreda očnog tkiva, a postoje indikacije da se mogu koristiti u terapiji i očnog nerva u procesima nastalim nakon povrede ili usled oštećenja tkiva nastalog autoimunom bolešću.

Sva ova istraživanja još jednom potvrđuju neverovatan potencijal matičnih ćelija. Činjenica je da je moderna nauka i medicina tek zagrebala samu površinu ovog neverovatnog potencijala. Zna li neko gde je kraj tom potencijalu? Da li je moguće svemoguće? Jedva čekamo da saznamo.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

COGNITIVA: Povećajte snagu mozga!
Idemo u teretanu da jačamo mišiće. Trčimo i planinarimo da bismo bili izdržljiviji. Vodimo računa šta jedemo, da bismo b...
7
7 načina da ubrzate metabolizam
Mnogi od nas imaju spor metabolizam. To može biti uzrok što teško gubite kilograme, a lako dobijate na težini. Spor meta...
4
Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...
4
Zauške (parotitis)
Zauške su akutna virusna sistemska infekcija koju karakteriše otok pljuvačnih, i to najčešće parotidnih, čvorova.
3





Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...
Šta se smatra infekcijom gornjih disajnih ...
Činjenice da antibiotici ni na koji način ne deluju na viruse, kao i da je većina upala GDP virusnog porekla upućuje na ...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here