|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Tipične znake boginja ćete uočiti tek u završnoj fazi bolesti. Posle inkubacije virusa prvi se javljaju povišena temperatura, koju prate bolovi u mišićima, suv kašalj, crvene plačne oči, bol u grlu i curenje iz nosa. Ponekad bebe imaju proliv i otiču im limfne žlezde.Ako se par dana nakon prvih simptoma bebi na unutrašnjoj strani obraza pojave sitne bele pege poput zrna peska – znaćete da nije samo obična prehlada.
Ključne reči:

image
/11


Šta su male boginje?

Uzročnik morbila je RNK virus, familija Paramyxoviridae, rod Morbillivirus. Virus je neotporan u spoljašnjoj sredini, a nalazi se u nazoferingealnom sekretu, urinu i krvi 2-3 dana pre pojave simptoma bolesti i jedan dan nakon pojave simptoma bolesti. Morbili su kosmopolitsko oboljenje i javlja se u svim delovima sveta. Novorođenčad su zaštićena u prvih 6 meseci života pasivnim, transplacentarnim putem prenetim imunitetom od majke, ukoliko je prebolela morbile. Rezervoar infekcije je čovek, izvor infekcije je nazofaringealni sekret obolele osobe. Put širenja infekcije je kapljični, a ulazna vrata infekcije su sluzokože konjuktiva i gornjih partija respiratornog trakta. Javlja se u endemoepidemijskom obliku najčešće kod dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. U našoj sredini pokazuje sezonski karakter javljanja, sa maksimumom oboljevanja u jesen, zimu i proleće. 

 

Kako se bolest prenosi?


Rezervoar infekcije je čovek, izvor infekcije je nazofaringealni sekret obolele osobe. Put širenja infekcije je kapljični, a ulazna vrata infekcije su sluzokože konjuktiva i gornjih partija respiratornog trakta. Javlja se u endemoepidemijskom obliku najčešće kod dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. U našoj sredini pokazuje sezonski karakter javljanja, sa maksimumom oboljevanja u jesen, zimu i proleće.

 

Klinička slika


Inkubacija kod morbila je ustaljenja i iznosi 10 - 11 dana. Protiče bez simptoma, a u poslednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan.

Bolest protiče kroz tri stadijuma:

-kataralni stadijum - predstavlja početak bolesti i odlikuje se kataralnim promenama na sluzokoži konjuktiva, nosa i nižih delova disajnih puteva. Traje 3-4 dana, počinje postepeno sa znacima opšte infekcije. Temperatura postepeno raste, bolesnik je malaksao, umoran, neraspoložen, bez apetita. Tegobe se svakog dana pojačavaju i pri kraju kataralnog stadijuma javljaju se specifični znaci bolesti. Koplikove mrlje se javljaju na bukalnoj sluzokoži i imaju izgled posutog griza na hiperemičnoj sluzokoži, neskidaju se i čvrsto su spojene sa sluzokožom. Javljaju se pri kraju kataralnog stadijuma, obično 36 časova pre pojave ospe, održavaju se 11-24 časa. Objektivnim pregledom, nalazi se konjuktivitis, rinitis, koža lica je bleda, sluzokoža ždrela i tonzila je hiperemična. Nije prisutna ospa po koži, ali ne mekom nepcu se može videti enantem.

-osipni stadijum - pri kraju kataralnog stadijuma nastaje kratkotrajno poboljšanje, a zatim pogoršanje sa porastom telesne temperature i opštim znacima bolesti. Ospa je vodeći klinički simptom. Javlja se najpre na koži glave iza ušiju, a zatim istog dana zahvata kožulica i vrat. Širi se od glave prema donjim partijama tela kao kapi vode iz tuša, izbija dva do tri dana, eflorescencije su makule i papule, pojedinačne, a između eflorescencija vidi se nepromenjena koža. Koža je na dodir prijatna, topla, meka i vlažna, baršunasta. Nisu prisutne subjektivne smetnje. Povlači se istim redom kojim je izbijala, od glave i lica prema vratu, trupu, gornjim ekstremitetima i nogama, tako da se može dogoditi da na licu ospa bledi i povlači se a da na stopalima izbija. Bolesnik je visoko febrilan, adinamičan, rinitis je intezivniji. Oči su suzne sa izraženim konjuktivitisom. Lice je zažareno i opisuje se kao plačna maska ili facies morbillosa. Prisutno je pooštreno vezikularno disanje praćeno vlažnim bronhitičnim šušnjevima. Srčana radnja je ubrzana i prati visinu temperature. Osipni stadijum traje 5-6 dana, a zatim nastupa stišavanje bolesti u postepeni pad temperature.

-stadijum rekonvalescencije - se karakteriše povlačenjem ospe. Na mestima ospe se javlja prolazna hiperpigmentacija i brašnasto perutanje. Opšte stanje bolesnika se poboljšava i ovaj stadijum traje 4-5 dana, u zavisnosti je od pojave komplikacija. Morbili traju oko 2 nedelje, ali stadijum rekonvalescencije može se produžiti i na nekoliko nedelja.


Treba napomenuti da postoje više kliničkih oblika malih boginja kao i da u sklopu ove bolesti mogu nastati i različite komplikacije.


Komplikacije morbila zavise od terena na kome se bolest razvija, a nastaju usled velikog intenziteta virusne replikacije, bakterijske superinfekcije na terenu oštećenom virusnom replikacijom, i poremećenog imunskog odgovora.

Najčešće komplikacije su otitis media, sinuzitis, pneumonija (počinje kao virusna, a može nastavi­ti kao bakterijska). Kod osoba sa slabim ćelijskim imunitetom može da se razvije gigantocelularna pneumonija koja ima lošu prognozu.

Neurokomplikacije morbila su akutni morbilozni meningoencefalitis (javlja se u toku akutnog stadijuma bolesti kod 1 od 1000 obolelih, bez faktora rizika), akutni progresivni morbilozni meningoencefalitis (javlja se kod imunosuprimiranih, a morbilozna infekcija se ponaša kao oportunistička infekcija). Od neurokomplikacija jedino se u slučaju akutnog meningoeneefalitisa može govoriti o preboljevanju sa manjim ili većim posledicama.


Klinička slika morbila u toku trudnoće nema posebne karakteristike, iako je trudnoća imunosuprimirano stanje.

Smatra se da virus morbila ne izaziva kongenitalne malformacije, ali da može da izazove spontane abortuse i prevremene porođaje, prvenstveno usled burnih zbivanja u organizmu majke.

Zdravo novorođenče majke obolele od morbila treba zaštititi gama globulinima, jer morbiii odojčadi variraju od lakih do veoma teških. U toku prodromalnog stadijuma nije moguće postaviti dijagnozu, sem pred kraj, kada vide Koplikove mrlje.



Kako se najčešće bolest ispoljava u praksi kod dece?


Deset do dvanaest dana od prodiranja virusa u organizam (inkubacija) ova bolest počinje veoma burno sa temperaturom 38 do 40 stepeni Celizijusa. Dete ima glavobolju, jezu, malaksalo je i uznemireno. Posle 2 do 4 dana počnu da mu suze oči i smeta mu svetlo, nos curi, boli ga i grebe u grlu. Počinje da kalšlje suvo i uporno. Pošto mogu da budu zahvaćena i creva može da ima bol u trbuhu i proliv.


Tipično za ovu bolest je da dete izgleda kao da je uplakano. Lice mu je zajapureno i natečeno. Očni kapci su otečeni crveni, vežnjače (konjuktive) su crvene, a oči suze. Nosić curi, grlo je crveno, a na plućima se čuju znaci bronhitisa. Tipično za male boginje je da se na mekom nepcu vide crvene mrlje zvezdastog oblika i nejasnih granica (enantem). Koplikove mrlje ne moraju uvek da se vide, ali ako ih ima to je siguran znak da su u pitanju male boginje. One se nalaze na sluzokoži unutrašnje strane obraza. Izgledaju kao griz posut po jako crvenoj sluzokoži. Te bele mrlje su veličine čiodine glave i ne mogu da se skinu špatulom. Sada se svi simptomi bolesti ublažavaji, temperatura pada i ako se ne vide Koplikove mrlje, može se pomisliti da detetu prolazi jedan običan nazeb.


Koplikove mrlje “sačekaju” izbijanje ospe i zadrže se 2 do 3 dana. Temperatura, koja se spustila, ponovo raste do 38 - 40 stepeni i ostaje visoka 2 do 3 dana, to jest sve dok ospice izbijaju. Važno je da znate, ako je i posle toga temperatura visoka ili ako je skočila po treći put, to znači da je došlo do komplikacija. Ospe su ovalne, veličine sočiva i jasno ružičaste boje. To izgleda kao da je dete poprskano svetlo crvenom bojom po licu i telu. Nekada su ospe retke, a nekada toliko guste da se dodiruju. I kada su izuzetno guste, uvek ima izmrđu ospica i zdrave kože.


Ospe imaju svoj red izbijanja. Prvo se javljaju iza ušiju, zatim na kosmatom delu glave, vratu i licu. Za 2 - 3 dana ospe se “spuštaju” naniže po trupu i nogama. Blede istim redom kako su se i javljale, tako da na licu postaju bakarne, pa žućkaste, dok su na nogama još uvek ružičaste. Zadržavaju 3 do 6 dana. Na njihovom mestu ostaju tamne mrlje, koje će perutanjem da se izgube za nedelju do dve. Nekada je perutanje slabo pa se ne primeti.


Bolesnik je zarazan 2 - 3 dana pre pojave ospe i sve dok ona ne počne da bledi.

 

Dijagnoza


Dijagnoza morbila se postavlja na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike i toka bolesti. Međutim potrebna je serološka dijagnoza koja je najpouzdanija. Koriste se inhibicija hemaglutinacije (IH), reakcija vezivanja komplemenata (RVK), test neutralizacije kao i ELISA test koji se radi 10 dana od infekcije kada se javljaju IgM antitela. Promene u krvnoj slici su karakteristične. Javlja se leukopenija sa limfocitozom.

Diferencijalna dijagnoza


Diferencijalno dijagnostički dolaze u obzir sve osipne groznice, druge virusne infekcije kao i promene alergijske prirode.


Lečenje


Terapija kod morbila je simptomatska. Primenjuju se lekovi za smanjenje sekrecije iz nosa, konjuktiva i ublažava kašalj. U slučaju nastanka komplikacija koriste se lekovi u zavisnosti od nastale komplikacije. Neophodna je izolacija bolesnika i primena higijensko dijetetskog režima, mirovanje u postelji, ishrana bogata vitaminima i mlečnim proizvodima.

Dakle, kod malih boginja je potrebno mnogo više nege nego lekova. Dete treba da leži u svetloj i provetrenoj prostoriji. Svetlo se prigušuje samo ako detetu smeta. Bolesno dete se presvlači i kupa kao i inače. Ne treba silom da se tera da jede. Važno je da unosi dovoljno tečnosti. Dajte mu sokove voće i supice. Detetu će da se vrati apetit čim mu bude bolje. Daju mu se srestva protiv temperature, obično Paracetamol, sirup protiv kašlja, obično biljni, čisti mu se nosići i po potrebi stavljaju kapi za nos. Antibiotici se daju samo kod komplikacija .


Prevencija


Aktivna imunizacija (vakcinacija) protiv morbila obavezna je za svu decu nakon prve godine života. Potrebna je revakcinacija za 4-5 godina. Moguća je i primena imunoglobulina.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dr Ranko Rajović, o novim merama u školi i...
Studije su pokazale da deca koja nemaju dovoljno vežbe i fali im aerobne aktivnosti imaju smanjene duboke moždane strukt...
9
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
6
Zašto deca na selu nemaju besplatne udžbenike
Marko i Milica žive u dva različita sela. U jednom škole nema, u drugom se ubrzano gasi. Roditelji su im vredni i pošten...
5
Mama se udala za tatu jer tada nije razmiš...
Ovi fenomenalni odgovori klinaca na pitanja o njihovim mamama će vam ulepšati dan…
4





Zašto deca jedu zemlju, pesak, led...
Poremećaj u ishrani dece - šta činiti ako jedu ono što ne bi trebalo. Ako biraju drvene predmete, uzrok je često anemija...
MAME KAŽU: Uz APPETITO MEDU, deca bolje jedu
Brojni su razlozi zbog kojih deca odbijaju da jedu. Neka postaju probirljiva posle nekih infekcija, naročito onih koje s...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here