|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Može li beba da odbaci dojku ako proba cuclu?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.9.2022
Roditelje često opominju da ne daju bebama bočicu ili lažu u prve tri ili četiri nedelje života kako beba ne bi odbacila dojku.

image
Iz straha da će beba odbaciti dojku, mnogi danas hrane novorođenčad na čašu ili cevčicom za hranjenje. Foto: Freepik.com
/11


Roditelje često opominju da ne daju bebama bočicu ili lažu u prve tri ili četiri nedelje života kako beba ne bi odbacila dojku. Pretpostavlja se da se tehnika sisanja dojke razlikuje od tehnike koju beba koristi kad pije mleko iz bočice, što može da je zbuni i čak navede da odbaci dojku.


Ima onih koji tvrde kako je dovoljna jedna bočica da se beba zbuni, zbog čega majka naposletku može odustati od dojenja. Pa ipak, mnoge žene nisu fizički sposobne da doje svoje dete odmah po porođaju i bebe moraju na neki drugi način dobijati hranu.

 

PROČITAJ JOŠ: Činjenice o dojenju koje je dobro imati na umu


U bolnicama tradicionalno hrane bebe na bočicu ili izmuženim majčinim mlekom ili adaptiranim, ali iz straha da će bebe odbaciti dojku, mnogi danas hrane novorođenčad na čašu ili cevčicom za hranjenje.


I mada je u celini tačno da majke koje na samom početku mešaju dojenje i bočicu češće odustaju od dojenja, možda ne treba uvek za to kriviti silikonsku cuclu. Alison Houms i njene kolege iz Darmutske medicinske škole u Nju Hempširu proučavali su 802 majke i njihove bebe koje su u prvih sedam dana sisale i jele na bočicu. I premda su ovako hranjene bele bebe manje vremena provodile na dojci, to nije bio slučaj i s latinoameričkim ili crnim bebama.


Iako nije isključeno da su crne i hispanoameričke bebe genetski drukčije od belih beba, to je malo verovatno. Mnogo je izvesnije da je upotreba silikonske cucle nevažna i da su belkinje odustajale od dojenja iz nekog drugog razloga, možda i stoga što su naprosto potvrdile svoje očekivanje da će teško privoleti bebu da sisa dojku pošto je osetila cuclu.


Za razliku od njih Hispanoamerikanke odavno već kombinuju dojenje i bočicu i ne vide u tome ništa čudno (videti podnaslov 108: „Ako kombinujem dojenje i hranjenje na bočicu da li će beba iskoristiti najbolje od oba?“).

 

PROČITAJ JOŠ: 5 koraka (VIDEO) - Kako da dojite u javnosti


U drugoj studiji Kokran kolaborejšen je analizirao četiri ispitivanja u kojima su poredili bebe hranjene majčinim mlekom iz čaše i one koje su hranjene na bočicu. I mada se u tri studije došlo do zaključka da bebe koje su pile majčino mleko iz čaše češće nastavljaju isključivo da sisaju po izlasku iz bolnice, kad su poredili bebe od tri meseca i od šest meseci, broj majki koje su isključivo dojile bio je isti. Rezultati jedne od ovih studija otkrivaju i da bebe hranjene iz čaše u proseku provedu deset dana duže u bolnici od beba hranjenih na bočicu.


Novi dokazi koji opovrgavaju teoriju da se bebe zbune kad osete cuclu pronađeni su u ispitivanjima u kojima se malim bebama daju laže. I mada su u pojedinim ispitivanjima otkrili da majke koje daju lažu bebama odustaju od dojenja, nije dokazano da su baš laže dovele do toga. Osim toga, u nekoliko studija upoređivali su rezultate većeg broja kliničkih ispitivanja o vezi između dojenja i upotrebe laže i ustanovili su da davanje cucle zdravim bebama koje sisaju ne utiče značajno na broj beba koje nastavljaju da sisaju i s tri meseca (videti podnaslov 97: „Treba li beba da sisa lažu?“).

 

Odabrano iz knjige Bebologija

 

PROČITAJ JOŠ: Nije dobro prestati sa dojenjem prilikom polaska u vrtić!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Draga mama, sledeći put kad poželiš da vri...
Jednog dana neće biti veš-korpe prepune prljave odeće, sportske opreme, ili kostima. Jednog dana neće biti beskrajne gom...
6
Pampers i Lilly: Donacije porodilištima
U saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, tokom Pampers i Lilly kampanje porodilišta u Beogradu, Kragujevcu i Prokuplj...
5
Aprilska zvezda baby kalendara za 2020. go...
Razdragana aprilska zvezda baby kalendara za 2020. godinu zeleno proleće nam donosi!
4
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4





Tata "podojio" bebu dok se mama op...
POROĐAJ ponekad ne prolazi kako žene planiraju.
Dojenje: "Bubuljice" na bradavicam...
Neverovatno je koliko priroda pažljivo brine o svakom detalju! Pogledajte video o tome koliko su važne te sitne tačkice ...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here