|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ne možete ih prevariti: Bebe znaju kad ste ljuti

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.4.2019
Od odraslih možda možete da sakrijete kada ste ljuti, ali od beba - ne!

image
Bebe i u ranom uzrastu, pre nego što progovore, mogu da razlikuju emocije. Foto: Freepik.com
/11


Mališani stari samo šest meseci već mogu da prepoznaju da li su njihovi roditelji srećni ili ljuti, pokazalo je novo istraživanje.


Sposobnost beba da razlikuju emocionalne ekspresije razvija se već u šestom mesecu života. Ali, da li one zaista prepoznaju emocije ili samo fizičke karakteristike lica i glasova? Istraživači sa Univerziteta u Ženevi otkrili su odgovor na to pitanje, ispitujući sposobnost šestomesečnih beba da povežu glas (koji izražava sreću ili bes) i emocionalnu ekspresiju lica (opet, sreću ili ljutnju).


Ispostavilo se da bebe duže gledaju u ljutito lice - posebno u usta - ako su čule glas koji izražava sreću, pokazala je studija. Ova reakcija prvi put pokazuje da bebe već tako rano imaju sposobnost da emocionalnu informaciju koju dobiju "prevedu" iz zvuka u ono što vide.

 

PROČITAJ JOŠ: 20 stvari koje bi vam bebe rekle da znaju da govore

 

Dakle, sudeći prema ovom istraživanju, bebe i u tako ranom uzrastu, pre nego što progovore, mogu da razlikuju emocije. Autorka studije Amaja Palam potvrđuje da su ovom studijom utvrdili da šestomesečna beba može da prepozna emocije, "bez obzira na audio ili vizuelne fizičke karakteristike".


Bebe izražavaju emocije kako bi na taj način komunicirale sa svojim roditeljima ili starateljima, pošto je to jedini način da izraze svoje potrebe za presvlačenjem, hranom… Dalji rezultati studije sugerišu da bebe nemaju preferencije za srećna ili ljuta lica nakon što čuju neutralan glas ili nekoga ko iskazuje bes. One takođe duže vremena gledaju ljudima u usta, ako su prepoznale ljutnju, a čule glasove koje prepoznaju kao srećne emocije.


Istraživači su za potrebe ove studije analizirali 24 šestomesečne bebe u Ženevi. Njima je pokazan crn ekran dok su slušale neutralne, srećne ili ljutite glasove 20 sekundi.


Posle toga su gledale lica koja su izražavala neke od ovih emocija u trajanju od deset sekundi. Tehnologija kojom su praćene linije pogleda beba utvrdila je da bebe duže gledaju u srećna lica, te da mogu da razlikuju sreću od besa.

 

Izvor: Mondo.rs

 

PROČITAJ JOŠ: Dokazano: dodir utiče na genetski zapis deteta


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dojenje: "Bubuljice" na bradavicam...
Neverovatno je koliko priroda pažljivo brine o svakom detalju! Pogledajte video o tome koliko su važne te sitne tačkice ...
12
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
8
Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi d...
Roditelji na različite načine uspavljuju decu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bela buka". Međutim, u pos...
6
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
6





Upis u jedini registar blizanaca u Srbiji ...
Roditelji blizanaca i bliznakinja, u toku je upis u STAR Registar blizanaca Srbije!Evo zašto je to važno za vašu decu, č...
Hajde da stvaramo uspomene sa Lilly Junior...
Uzbuđenje je u vazduhu - Lilly Junior Radosnica je stigla!



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here