|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Dokazano: dodir utiče na genetski zapis deteta

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 24.10.2022
Zagrljaji, poljupci, držanje za ruke i nežnost koju roditelji poklanjaju svojim bebama ne daju im samo osećaj sigurnosti, topline i ljubavi. Naučnici primećuju da zagrljaji mogu uticati čak i na same ćelije, a ovaj efekat traje godinama.

image
Beba će vam jasno pokazati da li joj dodir ili poljubac prija. Foto: Freepik.com
/11


Zašto je dodir toliko važan?

Od prvog trenutka kada malo dete dođe na svet, ljudski dodir je važan aspekt nege i brige za svako novorođenče. Zdravlje bebe mnogo zavisi od toga koliko ljubavi putem dodira dobija od drugih ljudi. Činjenica je da novorođenčad koja dobijaju mnogo nežnosti, u odnosu na novorođenčad koja to ne doživljavaju, bolje rastu i razvijaju se, i imaju manje zdravstvenih tegoba u prvoj godini života.

 

Zdrav dodir pun ljubavi uključuje poljupce, nežnu masažu, maženje i nošenje bebe.

 

Dokazano: dodir utiče na genetski zapis bebe

Prema naučnoj studiji iz 2017. godine, bebe koje su manje bile izložene dodirima a više stresu tokom detinjstva doživele su promene u ćelijskim procesima koji utiču na njihov genetski materijal. Tim istraživača sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi kaže da je istraživanje još u ranoj fazi i da ne mogu sa sigurnošću da kažu šta uzrokuje promene. Ipak, naučnicima to daje neke dokaze da dodir zapravo može uticati na epigenom - biohemijsku promenu koja utiče na ekspresiju gena u organizmu.

Naučnici su do takvog rezultata došli uz pomoć 94 roditelja beba, koji su morali da vode dnevnik svih dodira i nežnosti od detetove pete nedelje po rođenju. U dnevnik je zabeleženo i ponašanje novorođenčeta: kako spava, koliko plače i tako dalje. Četiri i po godine kasnije, istraživači su testirali DNK dece kako bi utvrdili da li je došlo do biohemijske promene ili takozvane metilacije DNK. To je mehanizam u kome su neki delovi hromozoma obeleženi malim molekulima ugljenika i vodonika, koji često menjaju način delovanja samih gena i utiču na njihovu ekspresiju.

Naučnici su otkrili razlike u metilaciji DNK (ekspresija gena) između beba koje su bile izložene dodirima i dece koja su više puta bila lišena dodira, a promene su se pojavile na pet različitih mesta u lancu DNK. Od njih, jedan utiče na imuni sistem deteta, a drugi na metabolički sistem. Naravno, treba naglasiti da je istraživanje još u početnoj fazi, ali činjenica je da dodir ima lekovitu moć i pozitivno utiče na razvoj dece u različitim aspektima.


PROČITAJ JOŠ: Prvi MR snimak poljupca majke i bebe

 

Prednosti dodira za bebu

1) Prvi dodir odmah po rođenju pokreće navalu hormona koji počinju da se luče u telu novorođenčeta i doprinose njegovom zdravlju, pomažu mu da se lakše prilagodi okruženju van bezbedne materice i pomaže mu da reguliše telesnu temperaturu.
 

2) Dodir, posebno od strane mame i tate, snižava nivo hormona stresa kortizola kod beba, što im pomaže da bolje i mirnije spavaju.

3) Dodir pomaže bebi da se oseća bezbedno i voljeno i da se sa manje straha suoči sa izazovima kasnije u životu.

4) Prilikom dodira, hormon vezivanja oksitocin se oslobađa kod novorođenčeta i osobe koja ga dodiruje. Ovo povećava osećaj povezanosti, sigurne privrženosti, ljubavi i sigurnosti među članovima porodice.

5) Beba u vašim rukama štedi energiju.

6) Dodir između majke, oca i bebe predstavlja vezu od prvih trenutaka života pa nadalje i postavlja dobru osnovu za ceo život. Povezivanje sa oba roditelja pomaže bebi da se bolje psihološki i socijalno razvija kasnije u životu.

 

PROČITAJ JOŠ: Stručnjaci kažu - neutešno plakanje trajno šteti detetu


Možemo li bebu razmaziti preteranom nežnošću?

Ne dolazi u obzir! Bebu ne možemo razmaziti dodirivanjem, držanjem ili nošenjem. Dodir hrani i miluje, saopštava sigurnost, ljubav i poštovanje. Dodirom poručujemo detetu da je vredno, da nam znači sve na svetu i da će biti zbrinuto. Dodira praktično nikada nije previše. Ako znamo da slušamo bebu, ona će nam dati jasne signale da li dobija dovoljno dodira.


Izvor:

- Renata Kocbek Mikložič, Kako dotik vpliva na novorojenčka? (Kako dodir utiče na novorođenče

- Sciencealert.com (20. 6.2018) 

- Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
9
Kako ostati normalan kada vaša beba ne žel...
Vaša beba već danima plače i nervozna je, a vi pucate po šavovima. Evo kako da ostanete pri zdravoj pameti kada vaša beb...
9
Obavezno lečite mlečne zube
Najrasprostranjenija patologija kod mališana na redovnim sistematskim pregledima jeste karijes. Uprkos tome, mnogi rodit...
4
LEPA VEST za roditelje u Srbiji!
Dugim redovima ispred šaltera došao je kraj! Obavezu nabavaljanja svioh potrebnih dokumenata za novorođenčad roditelji ć...
4





Gde grešimo kada stavljamo u krevet bebu k...
Da li se i vama dešava da kada poželite da spustite bebu koja je zaspala na rukama, odmah se probudi? Onda verovatno i v...
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here