|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Novčane kazne u vaspitanju – da ili ne?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.7.2020
Svaka kazna, da bi imala efekta, mora biti dobro odmerena, pravična i precizno formulisana i na vreme izrečena, jer u suprotnom može imati kontraefekat. Ali pre nego što dođe do bilo kakve kazne, učinimo sve da ona bude nepotrebna.

image
Pre nego što dođe do bilo kakve kazne, učinimo sve da ona bude nepotrebna. Foto: Freepik.com
/11


Gde se malo ulaže, malo se i dobija.

Ako je učenik problematičan, agresivan i svojim ponašanjem remeti red i mir ostalih učenika, nastavnika, pa i ugrožava njihovu bezbednost, onda je u taj rad malo uloženo.

Ako roditelje koji su moralno posrnuli, skloni alkoholu itd. odmah novčano kaznimo za problematično ponašanje njihovog deteta, koje nisu umeli da vaspitaju kako treba – šta ćemo time rešiti? Takvi roditelji će još više biti nezadovoljni i još više će optuživati školu, a problematični učenik će nastaviti da pravi probleme, jer roditelji, i pored novčane kazne, ne znaju na koji način da mu pomognu.


Ali ako roditelji podržavaju problematično ponašanje svog deteta i neće da sarađuju s nastavnicima, ako ništa ne preduzimaju, neće dete da vode kod stručnjaka u školi ili van nje i stalno opravdavaju njegovo loše ponašanje, takve roditelje treba novčano kazniti.


PROČITAJ VIŠE: Greške koje roditelji redovno ponavljaju


Roditelji koji su iz nekih neopravdanih razloga zanemarili dete (zauzetost poslom, česta putovanja, nedostatak pažnje i ljubavi), a dete krene da pravi probleme, novčana kazna za njih kao opomena može da ima efekta.

Umesto novčane kazne, roditelje čija su deca problematična trebalo bi uključiti, tj. primorati na razne kurseve i seminare o pravilnom vaspitanju dece, kako bi im se prvo na taj način stručno pomoglo, pa tek posle, ako nema efekta, razmišljati o novčanoj kazni.

U pojedinim slučajevima od roditelja se može tražiti da angažuju čuvara svog deteta. To može biti neko od rodbine ili neko drugi ko će dete pratiti do škole i kasnije tokom povratka iz škole. Ako je u pitanju ekstremni problem, u dogovoru s roditeljima nastavnici mogu da se dogovore da učenik sedi kod kuće i uči, i da povremeno dolazi na konsultativnu nastavu. Na kraju godine će polaganjem ispita završiti razred.

 

PROČITAJ VIŠE: Zašto deca više ne poštuju roditelje

 
Svaka kazna, da bi imala efekta, mora biti dobro odmerena, pravična i precizno formulisana i na vreme izrečena, jer u suprotnom može imati kontraefekat. Ali pre nego što dođe do bilo kakve kazne, učinimo sve da ona bude nepotrebna.

 

Slobodan Malušić, Specijalista pedagogije

Izvor: Politika.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
7
Plivanje podstiče razvoj inteligencije
Na slučaju 7.000 mališana iz Australije, SAD i Novog Zelanda otkriveno je da se oni koji rano "uskoče" u bazen ili...
6
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
5
Dete i bicikl
Iako vam se možda čini da vaše dete potpuno »nadzire« svoj bicikl i dešavanje u okolini, ne zaboravite da deca do šeste ...
5





Roditeljski sastanak - pre 40 godina!
Do koga je?
Hrvatska - od jeseni se DOMAĆINSTVO vraća ...
Predmet će se izučavati u prva četiri razreda osnovne škole i sastoji se iz tri dela: Stvori i deluj, Tehnika oko nas i ...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here