|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Od septembra osnovci samo u prvoj smeni, ima li dovoljno prostorija u školama

N1, 4.6.2019
Od 1. septembra u 240 osnovnih škola u Srbiji počinje pilot projekat takozvane celodnevne nastave. To znači da će đaci posle časova moći u školi da ostanu kako bi radili domaći, ali i utrošili vreme na sport, muziku, informatiku. Iako ideju roditelji i nastavnici u načelu podržavaju, sumnjaju da će zaživeti u svim školama u Srbiji.

image
/11


Četiri školska časa plus četiri sata dodatnih aktivnosti i sve to u jednoj smeni - to je formula po kojoj će 1. septembra raditi 240 osnovnih škola u Srbiji. Ideja je dobra - retko su jednoglasni ministarstvo, nastavnici i roditelji.

"Celodnevna nastava kako bismo je nazvali ili jednosmenska bi bila poprilično dobra kada su roditelji, a i deca u pitanju", kaže Gordana Plemić, iz Udruženja "Roditelj".

"Tu nema nikakvih dvuomljenja. Niko drugačije nije dobio kvalitetno obrazovanje bez jedne smene, pa nećemo moći ni mi", rekla je Jasna Janković, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Bogate škole, bogate države su to sebi odavno dozvolile", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete.

"Ako neko u Srbiji želi da uloži u obrazovanje, ako želi da uloži ne samo priču, nego da uloži ozbiljan novac - to je realno", smatra Jasna Janković.

"Međutim, postoje i neka pitanja što mi u stvari ne znamo kako će to da izgleda?", ističe Gordana Plemić, iz Udruženja "Roditelj".

Ministar prosvete odgovara: posle časova đaci će ostajati u školi od 12.30 do 16.30. Uz ručak, to vreme trošiće na domaći, ali i sport, muziku, jezik, informatiku. Sve to pod nadzorom nastavnika.

"Za nastavnike je benefit jer bi ovako ostajali tehnološki viškovi, jedno vreme bi ih država plaćala ne bi radili ovako na neki način i njih čuvamo od ove nedelje, a to je manji broj dece", dodaje Šarčević.

Manjka prostorija u školama za jednosmenski vid nastave podsećaju ministra roditelji i nastavnici.

"Šta je problem? Problem je gde će morati da se grade objekti", objašnjava Jasna Janković.

"U takvim školama koje su vrlo popularne i vrlo na glasu kako bih rekla u njih nekako automatski ide veliki broj dece", kaže Plemić.

"Vi objektivno nemate toliko zgrada da biste sve te škole stavili u jednosmenski rad", dodaje Janković.

"Nažalost, natalitet je sa ove strane saveznik. Znači, loš natalitet, iseljavanje daje višak prostora koji u ovom slučaju postaje prilika za kvalitet", smatra ministar.

Kvalitet tj. ostanak u školi posle časova biće za đake stvar izbora. Šarčević kaže da to naravno da nije obaveza.

Plan ministarstva je da sve škole u Srbiji u jednoj smeni rade do 2030. godine.


Izvor: N1

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nemojte biti najbolji roditelj, budite ono...
Nemojte biti najbolji! Nemojte biti vukovci i nemojte biti najbolji, već budite to što jeste. Vi imate kvalitete. Dozvol...
6
BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
6
Roditelji loše procenjuju količinu šećera ...
Čaša narandžinog soka i ovsena pločica na prvi pogled se čine kao zdrav jutarnji obrok za decu, ali naučnici sa Institut...
6
Trči sine, trči kad god možeš, trči za svo...
Saslušah mirno sve te argumente zašto dečak od sedam godina ne sme da trči na odmoru, probah da objasnim da nemaju fizič...
5





Zbog dojava o bombama, važna odluka o nast...
Problem stvara činjenica da veliki broj prostorija nije pregledan od strane kontradiverzionih ekipa.
Dr Bojanin: Svaka škola treba da ima defek...
I učitelj s njim radi i vidi da nešto ne ide. Pa se trudi, ima i dopunsku nastavu. Pa ga forsira istim metodom učenja i ...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here