|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Operacija krajnika? DA ili NE

Blic žena, 4.9.2013
Upale krajnika spadaju u najčešća oboljenja dece. Akutne upale traju oko tri nedelje, a hronične duže od tri meseca. Najgore od svega je što česte upale, ističe dr Ljiljana Čvorović, šef Odeljenja za otorinolaringologiju Kliničko-bolničkog centra „Zemun“, ozbiljno narušavaju imunosistem deteta jer predstavljaju prvu liniju odbrane od virusa, bakterija i ostalih štetnih faktora iz spoljašnje sredine.

image
/11


BOLOVE U GRLU PRATI I TEMPERATURA
Na upalu krajnika, ukazuje naša sagovornica, treba posumnjati kad dete počne da se žali na bolove u grlu, mišićima i zglobovima, a uz to ima visoku temperaturu i otoke na vratu. Upalu krajnika često prate kijavica i otežano disanje na nos, dok se hronična upala trećeg krajnika prepoznaje po zapušenom nosu, disanju na usta i hrkanju.
Kada je reč o uzrocima upale krajnika, naša sagovornica navodi da su kod dece mlađe od pet godina najčešći uzročnici virusi, a kod starije dece i odraslih infekcija streptokokom. Dr Čvorović dodaje i da do upale često dovode nasledni faktor i sklonost ka alergijama.
Osim što dete treba da uzima lekove po preporuci lekara, dobro je i da ispira usta slanom vodom nekoliko puta dnevno, da jede mnogo supe i miruje sve dok se temperatura ne spusti na normalu.

 

BOLESNI KRAJNICI UGROŽAVAJU SRCE
Na pitanje kada krajnike treba izvaditi, dr Čvorović kaže da odluku o operaciji donose zajedno pedijatar i otorinolaringolog.
– Oni ocenjuju zdravstveno stanje deteta i na osnovu toga odlučuju. Kada upala krajnika remeti rad drugih organa ili se javlja toliko često da smanjuje kvalitet života deteta, onda dileme nema. Operacija je neophodna – kaže doktorka.
Od bolesnog krajnika organizam ne samo da nema nikakve koristi već ima štetu, i to ozbiljnu. Ako se hronično oboleli krajnici ne odstrane, mogu da dovedu do oboljenja srčanih zalistaka, bubrega i zglobova.
Oboleli treći krajnik ponekad izaziva hroničnu upalu sinusa, nosa i uha, oboljenja donjih respiratornih puteva i srca. Dete sa hroničnom upalom trećeg krajnika loše spava, zbog čega se sporije razvija i postiže slabiji uspeh u školi.

 

Kada je vreme za operaciju:
• Ako dete ima česte angine
• Ako uvećani krajnici otežavaju disanje i gutanje i ako se dete noću guši
• Ukoliko je dete potvrđeni kliconoša
• Ako ima neprijatan zadah iz usta, česte upale srednjeg uha i ako se utvrdi da su krajnici izvori žarišne infekcije

 

Izvor: zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

6 činjenica govore da ste promašaj od rodi...
Biti totalni promašaj od roditelja nije uopšte teško. Ne, prema standardima 21. veka i milionima “studija” i “religija” ...
6
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
6
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
5
Dete i bicikl
Iako vam se možda čini da vaše dete potpuno »nadzire« svoj bicikl i dešavanje u okolini, ne zaboravite da deca do šeste ...
5





PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
MAME KAŽU: Uz APPETITO MEDU, deca bolje jedu
Brojni su razlozi zbog kojih deca odbijaju da jedu. Neka postaju probirljiva posle nekih infekcija, naročito onih koje s...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here