|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pomozite bebi da lakše progovori

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.1.2024
Roditelji su obično nestrpljivi da čuju prve reči svog deteta. Ako želite da počnete verbalnu komunikaciju, poslušajte savete stručnjaka. Logoped Marijana Tomanić upućuje kako da vaša beba što pre i što pravilnije počne da koristi reči.

image
Radujte se i pohvalite svaki pokušaj deteta da nešto kaže. Foto: Freepik.com
/11


Iako možda više volite da svojoj bebi pevate nešto od Bijonse, dečje pesmice su već dugo popularne zbog jednostavnih reči i koncepta. Kada dečje verbalne veštine počnu da se razvijaju, izostavljajte neke reči u pesmi da bi oni mogli da ih dopune.


Dok se vozite, ubacite u CD plejer disk sa dečjim pesmama ili pričama koji će unaprediti rečnik vašeg deteta. Dobro je imati svakodnevne navike, kao na primer - pevanje uspavanki.

 
Ako bebama čitate, one kasnije više vole knjige, a ujedno to pomaže razvoj jezičkih sposobnosti.

 

PROČITAJ JOŠ: Deca progovaraju sve kasnije i to na izmišljenom jeziku


Radujte se i pohvalite svaki pokušaj deteta da nešto kaže. Imitirajte i ponavljajte sve što vaše dete izgovara, ali se trudite da pružate dobar govorni model svom detetu tako što ćete svaku reč koju ono pokuša da izgovori vi, ponavljajući za njim, izgovoriti pravilno. Nemojte se maziti dok govorite sa detetom. Ako pokušavate da tako komunicirate, samo ćete ga ohrabriti da kada već usvoji prave reči, nastavi da govori nepravilno.
 

Dokazano je da ako se bebama čita od kada se rode, one kasnije više vole knjige, a ujedno to pomaže razvoj jezičkih sposobnosti. Dok čitate svojoj bebi, objašnjavajte i opisujte ilustracije na strani, pokazujte joj prstom, na primer - crveni voz ili plavi balon. Ukoliko je tekst slikovnice napisan u previše složenim rečenicama, prepričajte je svojim rečima koristeći prostije rečenice.
 

Ako dete gledate u oči dok govorite sa njim, ono će se bolje koncentrisati na to što govorite. Gledajte šta vaše dete gestikulira. Slušajte dok priča. Uvek naglas pokušajte da rastumačite šta vaš mališan misli.
 

Odlazak po namirnice nije lak kada sa sobom vodite i bebu. Uvek pričajte o tome šta u tom trenutku radite. Brojite krompir koji stavljate u kesu, pričajte o boji jabuka i izgovorite glasno ime svih stvari u koje beba uperi prst. Različitost oblika i boja će držati pažnju deteta tokom nabavke.

 

PROČITAJ JOŠ: Razigrane bebe brže progovore


Iako je muzika izuzetno važna za dečji razvoj, isključite radio ili televizor kada se aktivno igrate sa vašom bebom. Tako će se ona lakše koncentrisati na ono što govorite i pomoći ćete joj da jasnije čuje pravilan izgovor reči.


Šetnja po kraju ili lokalnom parku nije značajna samo zato što će vaša beba udahnuti svež vazduh, a vi protegnuti noge. Iskoristite to vreme da joj opišete šta vidite - boje, oblike, nazive, šta planirate u toku dana. Aktivna konverzacija je, čak i ako je jednostrana, odlična za jezički razvoj.
 

Bebe vole da pokazuju rukom stvari koje žele. Ako su dovoljno stare da neku stvar nazovu pravim imenom (loptu, mleko, lutku), nemojte im odmah dati taj predmet dok ne pokušaju da kažu šta hoće. Razigrano se pretvarajte da ne razumete, dajte im pogrešnu stvar, pravite se glupi.
 

Svaki pokušaj izgovora reči nagradite dobijanjem željene stvari dajući pri tom pravilan model izgovora reči. Ako su suviše mali da bi verbalizovali, dajte im željeni predmet u ruke izgovarajući njegovo ime. Deca najbolje uče kroz igru. Igrajte se i zabavljajte i učinite komunikaciju zabavnom!


Izvor: Blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
12
OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?
Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba ...
8
Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...
4
Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
4





Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Upis u jedini registar blizanaca u Srbiji ...
Roditelji blizanaca i bliznakinja, u toku je upis u STAR Registar blizanaca Srbije!Evo zašto je to važno za vašu decu, č...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here