|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj sa aknama i bubuljicama

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.4.2024
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u organizmu utiču na njihovu kožu, ali i na njihovo samopouzdanje.

image
Upravo izgled može biti izvor sigurnosti, ali i nesigurnosti tinejdžera. Foto: Freepik.com
/11


Potpuno jasno je da upravo tinejdžeri jako drže do sopstvenog izgleda i još jasnije je da upravo izgled može biti izvor njihove sigurnosti, ali i nesigurnosti!


Postoji podela na normalni, masni, suvi i kombinovani tip kože, a nama je ovde najbitniji upravo masni tip kože. Mnogi spoljašni agensi (mikrobi, UV zračenje) i unutrašnji disbalansi (pre svega hormonski) mogu uticati na izgled i stanje kože.


Tokom puberteta i adolescencije dolazi do bitnih i dinamičnih hormonskih izmena u organizmu što utiče na kožu pojedinca. Pojačana sinteza androgenih hormona, testosterona utiče na pojačano stvaranje i izlučivanje sebuma, odnosno loja, te koža postaje masnija naročito na tipičnim mestima – T zona. U stvari dolazi do značajnih izmena u količini ali i u sastavu samog sebuma - loja što pokreće kaskadu koja dovodi do promena i pojave onog što je poznato kao mitiseri, akne, bubuljice, seboroični dermatitis i ožiljne promene površine kože...


Nanošenje pudera u debljem sloju, korišćenje masnih, komedogenih preparata dodatno opterećuje hidrolipidni sloj površine kože i dodatno kožu čini problematičnijom. Nestručno mehaničko uklanjanje bubuljica takozvano „ceđenje“ može napraviti ozbiljne infekcije i ožiljne promene kože.


Dve hiljade godina poznata upotreba neke vrste sapuna za pranje kože, lica naročito, izgleda nije uvek i rešenje! Objašnjenja radi potrebno je i malo hemije.... Normalna vrednost zdrave kože je u opsegu pH 5.4-5.5 i u takvoj, blago kiseloj sredini zaštitni sloj kože najbolje funkcioniše, sprečava se razvoj patogenih mikroorganizama. Upotrebom uobičajenih sapuna i sredstava za čišćenje kože lica, ali i tela remeti se pH ka baznijoj sredini na vrednost pH 9-11!

Održavanje i uspostavljanje pH 5.5 sredine je neophodno za problematičnu, ali i normalnu kožu kako bi izbegli zapaljenjska stanja, dehidrataciju kože i drugo.

   

Lečenje akni i ostalih formi problema kože adolescenata treba započeti sveobuhvatno i kod lakših formi i na vreme. Treba konsultovati lekare, dermatologe, treba posetiti kozmetičare. A šta možete vi tinejdžeri učiniti sami za vašu kožu? Pa....setite se broja 5.5!

 

Redovnom upotrebom Clear face 4 koraka za negu lica smanjuje se pojava akni za 71% u periodu od 2 do 4 nedelje. Postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, ali na izbor kozmetike svakako možemo. Sebamed linija za masnu kožu i kožu sklonu bubuljicama nudi rešenje za blago, ali efikasno svakodnevno čišćenje i negu lica.

 

Ono što je najvažnije i čemu je potrebno naučiti i najmlađe koji ulaze u pubertet jeste da prihvate rutinu u čišćenju i nezi lica od pojave prvih crnih mitisera, a to bude već oko 10-11 godine života. Usled hormonskih promena pH kože se menja i dodatno mašćenje lica pogoduje razvoju bakterija P.acnes koje su glavni izazivači crvenih i upaljenih bubuljica. Ova pojava je karakteristična za period puberteta, ali se neretko zadržava i u ranim dvadesetim, tridesetim godinama života.

 

Rutina Sebamed 4 koraka čišćenja i nege kože može ublažiti i ukloniti manje probleme, a dopuniti već postojeću terapiju kod malo ozbiljnijih problema sa aknama.

 

  • Korak 1. Čišćenje - Umivanje

Češćenje - umivanje kože

 

Clear face Antibakterijska pena pH 5.5 nanosi se na suvu ili vlažnu kožu, ostavi da deluje 5 minuta i ispere mlakom vodom. Pogodna je za veće površine tela (grudi, leđa, vrat i kosmati delovi). Deluje na P.acnes i suzbija upaljene bubuljice, a pri tom ne isušuje kožu i nema perutanja.

Clear face Sindet sapun pH 5.5 je čvrsti oblik za pranje masne kože i kože sklone bubuljicama. On je sapun bez sapuna i održava zdrav pH kože pH 5.5

 

  • Korak 2. Toniranje – dubinsko čišćenje

Toniranje – dubinsko čišćenje

Clear face Tonik pH 5.5 nanosi se na komadić vate i njime se prebriše lice. Ne ispira se. Dodatno čisti već oprano lice i izvlači masnoću iz pora, pa je efikasan u otklanjanju crnih mitisera. Sastojak Hamamelis skuplja proširene pore i sprečava naknadno nakupljanje masnoće.

Clear face Gel za negu Ph 5.5

 

 

 

 
  • Korak 3. Nega

 

Clear face Gel za negu Ph 5.5 se koristi za negu lica umesto kreme. Ne sadrži masne komponente već samo hidirira i regeneriše kožu. Aloe Vera i alantoin umiruju crvenilo i iritaciju, a hijaluronska kiselina hidrira kožu. Pogodan je za negu masne kože bez obzira na uzrast.

 

 

  • Korak 4. Ciljani tretman – Borba protiv zapaljenja

Ciljani tretman – Borba protiv zapaljenja

 

Clear face Tonirani krem i gel pH 5.5 za ciljano delovanje na bubuljicu. Antiseptično dejstvo u obliku gela bez tona (boje) I u obliku krema u kombinaciji sa korektorom tena za prikrivanje nedostataka i ciljano delovanje.

 

I da zaključimo, redovna higijena je najznačajniji put do izlečenja i držanja pod kontrolom problema sa bubuljicama. Ali nije svako sredstvo za čišćenje i adekvatno. Izaberite ph 5,5 kao i liniju u kojoj imate sve potrebne korake.

 

 

Jer samo zdrava koža je lepa koža!

Dr Jelena Dobrivojević


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Hrana koja blokira estrogen pomaže kod mrš...
Primetili ste da se gojite u području stomaka? Četrdesete su doba u kom većina ljudi počinje da se muči s viškom kilogra...
3
Jedite lubenice!
Lubenica (Citrullus lanatus) je jednogodišnja biljka koja potiče iz Afrike. Ona je slatko povrće bogato vodom.
3
Bolje prezivljavanje bolesti sistemske skl...
Prezivljavanje pacijenata koji boluju od sistemske skleroze, može se unaprediti transplantiranjem hematopoeznih matičnih...
3
Semenke i orašasti plodovi
Posebno važne namirnice su: integralne žitarice (pšenica, seitan, raž, ječam i druge), semenke i orašasti plodovi (orah,...
2





Svetska nedelja homeopatije 2024. godine
Tradicionalno, i ove godine se u periodu od 10.04. do 16.04. obeležava nedelja homeopatije.
Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...



Anketa

FARBANJE U TRUDNOCI
Honey

Da li farbate kosu u trudnoci i kada ste pocele?

DA, jos u prvom tromesecju (53%)

DA, posle prvog tromesecja (19%)

NE farbam se (28%)


Ukupan broj glasova: 163

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here