|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Postporođajna depresija

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.9.2013
Rođenje deteta je jedan od najznačajnijih i najsrećnijih događaja u životu žene. Iako život sa novorođenim detetom može biti uzbudljiv, ponekad može biti težak i stresan.

image
/11


Postporođajna depresija se javlja kod jedne od deset žena

Rođenje deteta je jedan od najznačajnijih i najsretnijih događaja u životu žene. Iako život sa novorođenim detetom može biti uzbudljiv, ponekad može biti težak i stresan. Ženama se tokom trudnoće i nakon porođaja dešavaju brojne fizičke i emocionalne promene. Ove promene mogu kod mladih mama izazvati osećaje tuge, straha, teskobe ili zbunjenost. Većini žena ovi osećaji (koji se još zovu i baby blues) brzo nestanu. No kad ti osećaji ne nestanu ili se pogoršaju, postoji mogućnost da se radi o postporođajnoj ili postpartum depresiji. To je ozbiljan poremećaj koji zahteva adekvatno lečenje.
Postporođajna depresija se javlja kod jedne od deset žena. Smatra se da je depresija jedan od češćih poremećaja koji se javlja za vrijeme trudnoće i nakon poroda. Može se dogoditi da se simptomi depresije ne prepoznaju ili ne leče, budući da neke normalne promene u trudnoći mogu uzrokovati slične simptome koji se odvijaju istovremeno. Umor, problemi sa spavanjem, jače emocionalne reakcije i promene u telesnoj težini mogu se javiti za vreme i nakon trudnoće. No ti isti simptomi mogu biti znakovi depresije.



Vrste postporođajne depresije

Postpartum depresija je stanje raznih fizičkih i emocionalnih promena koje se mogu javiti kod majki nakon porođaja. Postpartum depresija se može liečiti lekovima i psihoterapijom. Ako mislite da bolujete od postporođajne depresije, obavezno se javite lekaru.
Postoje tri vrste postporođajne depresije :

Baby blues se javlja kod mnogih žena (80-90%) u prvim danima nakon porođaja. Majka može osećati nagle promene raspoloženja, tako da se u jednom trenutku oseća izuzetno srećno, a zatim jako tužno. Može plakati bez razloga i biti nestrpljiva, razdražljiva, nemirna, osećati teskobu, usamljenost i tugu. Baby blues može trajati od nekoliko sati do mesec dana nakon poroda. Baby blues se obično ne treba lečiti. Često pomaže razgovor sa drugim mladim mamama i podrška porodice i prijatelja.

Postporođajna ili postpartum depresija (PPD) se može javiti  nekoliko dana ili čak nekoliko meseci nakon porođaja. Ne mora se nužno javiti nakon rođenja prvog deteta, već i drugog ili trećeg. Osećaji su slični onima kod baby bluesa- tuga, očaj, teskoba, razdražljivost, ali su  osećaji su mnogo izraženiji. Žene oboljele od PPD često ne mogu obavljati svakodnevne obveze. Kad žena ne može normalno funkcionirati u svakodnevnom životu, obavezno se treba javiti lekaru. Ne dobije li adekvatno lečenje, simptomi se mogu pogoršati i trajati sve do godine dana detetova života. Budući da je PPD ozbiljan poremećaj, obično se leči lekovima i psihoterapijom.

Postporođajna psihoza je retka, ali ozbiljna mentalna bolest – javlja se u 1-2 slučaja od 1000 i obično počinje unutar 6 nedelja od porođaja. Veću erovatnoću za oboljevanje od ove bolesti imaju žene sa bipolarnim ili drugim shizoafektivnim poremećajem. Bolest se može naglo pojaviti. Žena može izgubiti dodir sa stvarnošću, imati auditorne halucinacije (čuje nešto što se zapravo ne čuje, npr. nekog da govori) i može nešto videti drugačije nego što uistinu jeste. Vizualne halucinacije (vidi nešto što ne postoji) nisu tako česte. Među druge simptome možemo ubrojati nesanicu (insomniju), nervozu i ljutnju, čudne osećaje i ponašanje. Žene obolele od postpartum psihoze trebaju odmah biti podvrgnute lečenju i gotovo uvek trebaju uzimati lekove. Ponekad čak trebaju biti i hospitalizovane, ako postoji opasnost od ozleđivanja sebe ili nekog drugog.

Znakovi postpartum depresije
Među znakove postporođajne depresije, osim osnovnih simptoma – tuge, depresije i gubitka energije spadaju:
- osećaj razdraženosti ili nemira
- tuga i često plakanje
- nedostatak energije
- glavobolje, bolovi u prsima, lupanje srca, hiperventilacija
- nemogućnost spavanja ili jaki umor ili oboje
- gubitak apetita i mršavljenje ili prejedanje i debljanje
- nemogućnost fokusiranja, pamćenja i donošenja odluka
- preterana briga oko djeteta ili nepostojanje interesa za dijete
- osećaj krivnje i bezvrednosti
- strah od ozleđivanja deteta ili sebe
- nezainteresovanost za aktivnosti, uključujući seks.

Majka može osećati teskobu nakon poroda, no to ne mora značiti da boluje od PPD-a. Može se raditi o postporođajnom teskobnom ili paničnom poremećaju. Znakovi ovog stanja uključuju jak osjećaj teskobe  i straha, brzo disanje, brzo kucanje srca, talase hladnoće ili vrućine, bol u prsima i vrtoglavicu. Ako imate neki od ovih simptoma odmah se javite svom lekaru.


Izvor: Ringeraja.hr

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tata "podojio" bebu dok se mama op...
POROĐAJ ponekad ne prolazi kako žene planiraju.
5
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4
Bebi je neophodan mamin dodir
Majčina nežnost i pažnja tokom bebinih prvih 12 meseci predodređuju koliko će dete biti srećno kada odraste i kako će se...
4
Alergije i dojenje
Ako se u vašoj porodici sa majčine ili očeve strane pojavljuju alergije, velika je verovatnoća da će i dete reagovati na...
3





Neočekivane promene na telu posle porođaja
Sasvim je normalno da se telo nakon porođaja promeni, ali postoje i neke neočekivane promene koje se dešavaju. Pripremit...
5 stvari koje nisam smeo reći ženi nakon š...
Otac troje dece podelio je pet stvari za koje bi želeo da ih nikad nije rekao supruzi nakon što je rodila njihovo prvo d...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here