|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Preuzmite PLAN ISHRANE vaše bebe, sa predlozima za izbalansirane obroke i užine!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 15.5.2023
Šta ručkati danas? Nutrino ima rešenje!

image
Preuzmite plan ishrane OVDE
/11


Postepeno uvođenje čvrste hrane može biti pravi izazov za roditelje. Zbog toga smo odlučili da sa vama podelimo plan ishrane sa predlozima za izbalansirane obroke i užine koji su bogati vitaminima i mineralima neophodnim za pravilan rast i razvoj.

 

4+ meseci

Svaka beba je drugačija, tako da pravo vreme za prelazak na čvrstu hranu može da varira, ali svakako ne treba žuriti. Između 4. i 6. meseca, vaša beba je spremna da počne da jede prvu čvrstu hranu, jer je tada njen probavni sistem spreman. Osim toga, uvođenje čvrstih namirnica se savetuje do 6. meseca, jer u na taj način vaša beba može uneti određene hranljive sastojke koji su joj neophodni za pravilan rast i adekvatnu kalorijsku nadoknadu. Uvođenjem čvrste hrane u ovom periodu izbegavaju se budući problemi sa ishranom i odbijanjem čvrste hrane. Postoje različiti znaci da je vaša beba spremna za čvršću hranu.

Kada je beba spremna za uvođenje čvrste hrane ona je u stanju da samostalno drži glavu potpuno stabilno, nema više refleks pljuvanja hrane, počinje da pokazuje interesovanje za ono što jede, čak se naginje napred ili poseže za hranom iz tanjira. Shvatićete i da mleko nije dovoljno zasitno. Ako beba i dalje plače nakon podoja, to takođe može biti znak. Samim tim tražiće veću količinu mleka ili frekventnije obroke. Noćno buđenje takođe može biti znak da beba nije sasvim sita nakon poslednjeg obroka pred spavanje. Međutim, ako se ovi znaci pojave pre navršenog 4. meseca, suviše je rano za uvođenje čvrste hrane. Zapamtite da ni jedna beba nije ista i da svaka napreduje individualnim tempom, te ne brinite ako vaša beba ne pokazuje ove znake i ako još nije spremna za čvrstom hranom. Za sva dodatna pitanja je najbolje obratiti se lekaru.

 

6+ meseci

Vaša beba je postala pravi mali radoznali istraživač sa željom da otkrije svet oko sebe. Sama može da sedi, žvaće, samostalno drži flašicu i ima sve veća interesovanja za hranu. U ovom periodu je beba spremna za još čvršću hranu, uvođenje novih namirnica i ukusa i širenje jelovnika.

Uobročenost

U ovom periodu je važno i uspostavljanje pravilnih obroka i dobrih navika, kako bi beba jela na zdrav način. Gotovo sve bebe zahtevaju hranu, u nekom trenutku. One nauče da razlikuju ono što vole i ono što ne vole, te neku hranu prihvataju bolje ili pak neku odbijaju i jedu manje.

Imajte strpljenja. Ako se bebi određena hrana ne dopada, ponudite još jednom malu količinu te hrane u nekom drugom obroku. Ponekad je potrebno i do 15 puta pokušati sa prihvatanjem nove hrane. Ako vaša beba ne želi da jede hranu, nemojte je terati, ali joj nemojte ni nuditi alternativnu hranu u tom momentu, kako je ne biste naučili da uvek postoje „bolje“ opcije.

Važni nutrijenti koje treba unositi u ovom period su proteini, gvožđe, vitamini i vlakna. Meso je vrlo dobar izvor nekih od tih nutrijenata i važan deo ishrane odojčeta oko 6. meseca. Zbog lakšeg gutanja, meso uvek treba davati zajedno sa povrćem. Posle bebinih navršenih šest meseci, možete joj ponuditi i kombinovane žitarice - koje sadrže pšenicu, ovas, raž i to sa dodatkom voća.

Nutrino plan ishrane

 

8+ meseci

Kad odojče napuni osam meseci u njegovoj ishrani počinje da dominira čvrsta hrana nad dojenjem ili adaptiranom mlečnom formulom. To je vreme kad se od gnječene hrane polako prelazi na redovnu porodičnu ishranu.

Ovaj prelaz je veoma važan jer ćete na osnovu njega znati da li je kod vaše bebe razvijen apetit za čvrstu hranu. Odojčetu je, za emotivni, nutritivni i fizički razvoj, potrebna hrana bogata hranljivim sastojcima. I dalje postoji čitav niz hrane koju vaša beba nije probala i alergijske reakcije su i dalje moguće. Već sada ste, verovatno, povećali količinu čvrste hrane koju beba unosi, jer što je beba starija to se ona više navikava na čvrstu hranu. Sa navršenih osam meseci odojče počinje da shvata da može da koristi kažiprst i palac kako bi uzimalo komadiće hrane. Ono voli da se samo hrani. To je idealno vreme da mu ponudite hranu iz ruke i uključite ga u proces ishrane.

 

12+ meseci

Uvođenjem sve većeg broja namirnica tokom dohrane, sa navršenih godinu dana dete postiže značajnu toleranciju na hranu i ne postoji toliko zabrana kao u uzrastu odojčeta. Ipak je važno da se obrati pažnja na uspostavljanje pravilnog odnosa deteta prema hrani, a da bi se to postiglo, treba da se pridržavate nekih pravila o raspodeli obroka i o ponašanju za vreme jela. Evo nekoliko takvih pravila:

Vreme obroka svakako treba poštovati. Izbegavajte na svaki način da dete nudite hranom neposredno pre ili posle glavnog obroka jer tako rizikujete da dete u vreme glavnog obroka ima slabiji apetit i da pojede malo ili pak da pregladni i da pojede previše.

Ručak ili večeru dete bi trebalo da pojede sedeći za stolom (ili u svojoj posebnoj stolici za hranjenje (hranilici) dok je još malo), a gledanje televizije i igra za vreme jela može da se dozvoli samo u nekim posebnim prilikama.

Dete treba da ohrabrite i podstaknete da proba i jela koja mu se ne dopadaju, servirajući ih tako da izgledaju dopadljivo ili ih pak pripremite na neki nov način (pire, faširane šnicle, sa sosom, itd).


Preuzmite plan ishrane putem linka i saznajte koje Nutrino proizvode možete da uvrstite u ishanu vaših bebica tokom prve godine njihovog života. 


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Rast zuba
Šta su mlečni zubi i kada se pojavljuju?
4
OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?
Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba ...
4
Kako zaista izgleda imati dvoje dece mlađe...
Vežite ta dupla kolica i spremite se za divlju vožnju. Dobra je.
4





Šta sve podrazumeva organska hrana za bebe?
Ukoliko vašim mališanima želite da omogućite zdravo okruženje i da doprinesete da se svet sačuva i za buduće generacije,...
Povratak u školu uz ukusnu užinu koja staj...
Kada su u pitanju odmori između časova, Nutrino Junior užine su uvek pri ruci!



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here