|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ribom protiv postporođajne depresije

Tanjug, 11.6.2018
Jedan od okidača postporođajne depresije mogao bi, izmedu ostalog, da bude nedostatak omega-3 masnih kiselina, piše u istraživanju objavljenom u časopisu "Canadian Journal of Psyćiatry".

image
/11


Žene su najizloženije depresiji u reporoduktivnom dobu, a okidač za razvoj simptoma osetljivijih žena može biti i rođenje deteta. Autori studije naglašavaju da su mnoge dosadašnje studije dovele u vezu trudnoću, omega-3 masne kiseline i hemijske reakcije koje omogućavaju oslobadjanje regulatora raspoloženja - hormona serotonin.


Obzirom da se omega-3 masne kiseline prenose sa majke na fetus tokom trudnoće i ugrađuju se i u majčino mleko tokom dojenja, nivo omega-3 masnih kiselina kod žena se tokom trudnoće smanjuje i ostaje snižen barem 6 sedmica posle porođaja. Kada je u pitanju reumatoidni artritis, švedska studija rađena na ispitanicama rođenim od 1914. do 1948. godine ispitivala je uticaj unosa omega-3-masnih kiselina na rizik od reumatoidnog artritisa, bolest mišićno-koštanog sistema.


Studija, objavljena u časopisu "Annals of the Rheumatic Diseases", je pratila ispitanike u više navrata, prilikom čega su oni ispunili ankete koje su uključivale detaljan opis prehrambenih navika, telesne aktivnosti, učestalost konzumacije pojedinih namirnica uključujući unos masnih (losos, sardine, račići, Jakobove kapice) i mršavih (bakalar, brancin) riba.



Rezultati studije ukazuju da su ispitanici koji su ribu konzumirali više od jednom sedmično smanjili rizik od artiritisa za 29 odsto u odnosu na one ispitanike koji to nisu činili u istom periodu.
Takodje, stručnjaci su uočili da su osobe koje su redje konzumirale ribu pretežno bile pušači.



Izvor: Tanjug.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
14
Leto je idealno za skidanje pelena
Ukoliko vaše dete ima između 18 i 24 meseca, leto je idealno vreme da ga odviknete od pelena. Mnoge mame misle da je za ...
7
Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
6
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
4





Mama, nikada nećeš zažaliti što imaš još j...
Jer čim tvoje dete dođe na ovaj svet, ono će ukrasti delove tvog srca za koji nisi znala postoje.
Dobila si dete. Prijatelji te brišu iz ime...
Svi podrazumevaju da si veoma zauzeta. Da si veoma umorna. Da si u drugom svetu. Van aktuelnih tokova. Da si se promenil...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here