|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

SIDS – Sindrom iznenadne smrti bebe

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 11.2.2016
Radi se o dijagnozi kada zdravo dete u starosnom uzrastu najčešće ispod godinu dana umre bez ikakvih prethodnih naznaka i ukoliko doktori nakon autopsije ne mogu da nađu nikakav razlog zbog čega se to desilo.

image
/11


Šta je sindrom iznenadne smrti bebe (SIDS)?


SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) ili sindrom iznenadne smrti bebe nije bolest. Radi se o dijagnozi kada zdravo dete u starosnom uzrastu najčešće ispod godinu dana umre bez ikakvih prethodnih naznaka i ukoliko doktori nakon autopsije ne mogu da nađu nikakav razlog zbog čega se to desilo.

U Nemačkoj i danas umire godišnje 300 beba brzo i neočekiavno. Iako je od 1991 – nakon opširne preventivne kampanje- broj smanjen za 30% SIDS i dalje ostaje glavna dijagnoza odnosno uzrok za smt beba ispod godinu dana.

 


Šta prouzrokuje iznenadnu smrt bebe (SIDS)?


Niko ne zna zbog čega se to tačno dešava, ali zbog intenzivne medicinske istrage ovog fenomena, svaki dan medicina dolazi do novih saznanja. Kako u ovom trenutnku istraga pokazuje, ne postoji jedan glavni faktor koji prouzrokuje smrt, nego kombinacija nekoliko rizičnih faktora koje mogu dovesti do iznenadne smrt (SIDS). Kao jedan od mogućih faktora se smatra jedan eventualno razvojni problem, gde bebin mozak u prvoj godini života još nije u stanju da kontrolisano dise i jednostavno prestane sa disanjem – najčešće kada spava.

Ako te bebe sa tim problemima, koje se inače ne mogu otkriti normalnim pregledima, dođu u situaciju gde je disanje otežano, onda postoji opasnost.

 


Koje bebe imaju najveći rizik od SIDS-a


Sve bebe ispod godinu dana se nalaze u potencijalnoj opasnosti. Medicinski eksperti su definisali sledeće faktore koje mogu dovesti bebu u opasnost:

  • Svaka beba koja spava na stomaku
  • Svaka beba koja spava u prostoriji koja je toplija od 18 stepeni. Jedan od znakova da je bebi prevruće je znojenje, mokra kosa, crvene bubuljice, brzo disanje, vruć vrat i leđa.
  • Stavljanje kape kada spava. Beba reguliše temparaturu preko glave. Ako se ona pregreje, dovodi se u potencijalnu opasnost.
  • Svaka beba koja je rođena pre termina
  • Svaka beba koja je rođena sa manje od 2.5 kg
  • Blizanci
  • Svaka beba koja ima majku što puši tokom trudnoće ili izlaže bebu posle porođaja dimu od cigareta.
  • Bebe čija je majka mlađa od 20 godina
  • Roditelje što puše cigarete i izlažu bebu dimu ili prostoriji koja je “zagađena” dimom.
  • Beba rođena od majke koja tokom trudnoće nije išla redovno doktoru
  • Familija u kojoj je već postojao sindrom SIDS-a
  • Beba koja se nalazi u akutnom stanju kao npr. nemogućnost da diše.

 

Muška djeca imaju nešto veći rizik od ženske djece. Odnos SIDS-a dečak/devojčica je 60:40

 


Kada je opasnost najveća?


Rizično doba za iznenadnu smrt je između trećeg i četvrtog meseca. 90% slučajeva se dese u prvoj polugodini. Iznenadna smrt najčešće (ali ne uvek) se desi tokom noći tokom spavanja u periodu između 22:00 i 10:00. Najčešće se desi u zimskom periodu, gde stručnjaci smatraju da dođe do pregrejavanja sobe u kojoj beba spava i pogrešne roditeljske pažnje, gde se dete dodatno pregreje zbog garderobe, počrivača itd.

 


Kako mogu smanjiti rizik za moju bebu?


  •  Spavanje na leđima - Ovo je prva i najvažnija prevencija koju možete da praktikujete u cilju zaštite vašeg deteta. Čak i ležanje na strani, pruženih ruku da ne može da se prevrne na stomak, je bolje nego spavanje na stomaku. Medicina je u toku višegodišnjeg istraživanja ovog fenomena otkrila, da se opasnost od SIDS-a na ovaj način smanji za 50%. Najbolji dokaz za ovo je otkriće istraživača za vreme dve Nemačke. Kvota iznenadne smrti beba u Istočnoj Nemačkoj je bila daleko manja od kvote u Zapadnoj. Razlog: u Istočnoj Njemačkoj su doktori roditeljima dali savet da im beba spava na leđima, dok se u Zapadnjoj Nemačkoj nalagalo (tada) spavanje na stomaku, gde je rizik od iznenadne smrt bio 10 puta veći.
  • Pušenje - Žene koje tokom trudnoće puše, automatski podižu rizik za iznenadnu smrt. To se odnosi i na očeve koji puše u blizini deteta. Jednostavno: proglasite zonu gde se beba nalazi nepušačkom zonom. To se odnosi i na vaše goste.
  • Pregrejavanje - Ne pregrejavajte sobu u kojoj beba spava. Posebno u zimskom periodu postoji opasnost da se beba pregreje putem sobne temparature ili garderobe. Iako je napolju hladno, bebi je sasvim u redu da spava u sobi između 16-18 stepeni. Ako je vama hladno, nije bebi i ako su joj rukice hladne. To je normalan fenomen kod beba iako se smatra da joj je hladno.
  • Mesto spavanja - Izbacite iz kreveta jastuke (štetno i za leđa), igračke i teške jorgane. Ne koristite kao podlogu deke ili vunu. Dovoljan je madrac sa prekrivačem. Pokrivač je u najboljem slučaju tanak i tako postavljen, da je dete u snu ne može prebaciti preko glave.
  • Dojenje - Nekoliko studija o SIDS-sindromu pokazuje, da su deca koja doje manje izložena opasnosti od SIDS-Sindroma ukoliko doje najmanje 3, ili bolje 6-12 meseci.
  • Redovne kontrole kod doktora

 

 Iako još nije otkriveno zašto dođe do iznenadne smrti bebe, ove opisane preventivne mere su znatno smanjile iznenadnu smrt.

Kao primer statistika: 1991 je u Nemačkoj došlo 1167 puta do tzv. iznenadne smrti (SIDS). U istoj godini su doktori pokrenuli kampanju preko medija, da deca ne spavaju na stomaku. Rezultat je bio: 1992 je 400 beba manje umrlo od tog fenomena. Tokom dalje medicinske istrage i objavljivanja u javnost  gore navedenih rizični faktora (pregrejavanje, pušenje, itd) i kako ih sprečiti, broj se i dalje smanjivao da bi danas došao na prosečno 367 iznenadnih slučajeva smrti ili 1 smrt na 2000 beba.

Preko ovih mera je utvrđeno, da je njihovo praktikovanje spasilo oko 7000 beba od smrti. 

 

***

http://www.babycenter.de/baby/gesundheit/ploetzlicherkindstod/

http://www.innovations-report.de/html/berichte/medizin_gesundheit/bericht-38867.html/

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Namrgođene od rođenja: Slatke bebe s istim...
Neke bebe dolaze na svet plačući, neke imaju spokojan izraz lica, neke zbunjen, a pravi viralni hit postale su dve bebe ...
10
Dr Raičević: Male bebe NEMAJU ŠTA da traže...
Doktor Jovan Raičević, pedijatar koji živi i radi u Kotoru, podelio je jedan vrlo važan savet sa roditeljima koji ga pra...
8
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
7
Koliko pelena potroši jedna beba?
Ako ste se ikada pitali koliko pelena ćete presvući svom bebcu, evo odgovora
5





Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...
Dr Raičević: Male bebe NEMAJU ŠTA da traže...
Doktor Jovan Raičević, pedijatar koji živi i radi u Kotoru, podelio je jedan vrlo važan savet sa roditeljima koji ga pra...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here