|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Smeju li trudnice da farbaju kosu

mondo.rs, 31.3.2018
Odavno postoji nepisano pravilo da trudnice ne bi trebalo da farbaju kosu, kako hemikalije ne bi nanele bebi štetu. Da li u tome istine?

image
Ne postoji dovoljno dokaza da bi farba za kosu mogla na bilo koji način naškoditi bebi u maminom stomaku.
/11



Ono što trudnice brine je da će hemikalije koje se nalaze u farbi, poput amonijaka ili peroksida, naškoditi detetu. Međutim, doktori kažu da količine tih hemikalija koje se nalaze u farbama apsolutno NE MOGU da naškode bebi.

 

Četvorica lekara kažu da farba za kosu takođe nije dovoljno dugo u kontaktu sa kožom da bi sastojci bili apsorbovani do krvotoka.


Dermatolog dr Dženifer Mekgregor ipak ističe da "ukoliko imate neku posekotinu ili ranu na koži glave, tada će biti apsorbovano malo više hemikalija". Ali, čak i da niste trudni, jasno je da nije preporučljivo da se farbate ako imate ranu ili posekotinu na glavi. U ostalim slučajevima, nema razloga za brigu.

 

Neki tvrde da trudnice ne bi trebalo da farbaju kosu u prvom tromesečju, a dr Sintija Gjamfi-Banerman kaže da nije neophodno da čekate da prođu tri meseca.

PROČITAJ VIŠE: 5 grickalica za trudnice

Profesori ginekologije na Univerzitetu Columbia Elen Džejkobson Levin i Judžin Džejkobson, kaže da ljudi tako misle zbog toga što se u prva tri meseca formiraju organi fetusa.

 

"Ako želite da budete ultrakonzervativni, možete da čekate da prođe prvo tromesečje, ali sa stručnog gledišta, nema potrebe da to radite", kažu.

 

Glavni problem sa kojim možete da se suočite prilikom farbanja kose, bilo da ste trudnica ili ne, je potencijalna alergijska reakcija od proizvoda koji dolazi u kontakt sa kožom.

 

Sudeći prema svim ovim lekarima, ne postoji dovoljno dokaza da bi farba za kosu mogla na bilo koji način da naškodi bebi u maminom stomaku.

 

Ako ste ipak zabrinuti da bi farba mogla da naškodi vašoj bebi, možete da potražite farbe za kosu na biljnoj bazi ili da ofarbatte takozvani balajaž, koji ne podrazumeva nanošenje farbe do korena i kože glave.


Izvor: mondo.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
13
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
5
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
4
Nisu dobili spermu preko anonimnih donora
Holandski ginekolog koji je koristio sopstvenu spermu za oplodnju 49 žena možda je otac još više dece.
4





Najbolji zdrav doručak u trudnoći
Ono što je svakoj trudnici potrebno je izbalansirana zdrava ishrana.
Sve što treba da znate o gestacionom dijab...
Gestacioni dijabetes je privremeni oblik dijabetesa koji se može javiti u trudnoći. To je stanje koje nastaje kada zbog ...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here