|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Šta je multimix princip formiranja obroka za bebu?

Nestlé Bebe Srbija, 23.11.2016
Multimiks način kombinovanja namirnica predstavlja uputstvo u skladu sa kojim se dobijaju najkvalitetnije kombinacije namirnica koje se međusobno odlično nadopunjuju. Njega nije uvek lako niti moguće pratiti i primenjivati, ali je poželjno da se prihvate bar osnove multimiks principa u kombinovanju dve, tri ili četiri različite namirnice.

image
/11


Kada se u bebinu ishranu uvede više namirnica, od vašeg znanja, strpljenja,volje i mašte zavisi kako ćete osmisliti bebin ručak, ali i ceo jelovnik tog dana. Multimiks način kombinovanja namirnica predstavlja uputstvo u skladu sa kojim se dobijaju najkvalitetnije kombinacije namirnica koje se međusobno odlično nadopunjuju. Njega nije uvek lako niti moguće pratiti i primenjivati, ali je poželjno da se prihvate bar osnove multimiks principa u kombinovanju dve, tri ili četiri različite namirnice.

Postoje osnovna pravila miksprincipa, a to su:

1. ugljenohidrati su osnovni i moraju biti uključeni u sve mikseve

2. u svakom miksu mora postojati bar jedan izvor ugljenohidrata, bilo životinjskog ili biljnog porekla (leguminoze)

3. povrće se dodaje u miks tek kad su ugljenohidrati i proteini ukombinovani.

Multimiks princip se deli na tri pojedinačne kategorije. Svaka kategorija se zove miks jer sadrži mešavinu dve ili više grupa namirnica. Miks kategorije su: Miks 2, Miks 3 i Miks 4. Upoznajmo se malo bolje sa svakom od ovih kategorija:

MIKS 2 – manje kvalitetan spoj dve vrste namirnica i to žitarica ili krompira i hrane životinjskog porekla ili leguminoza.

Na primer:

  • pirinač, riba
  • krompir, žumance
  • krompir, sočivo
  • kukuruz, junetina

MIKS 3 – obrok sastavljen od tri vrste namirnica i to žitarica ili krompira, tamnozelenog ili narandžastog povrća i hrane životinjskog porekla ili leguminoze.

Na primer:

  • pirinač, bundeva, teletina
  • kukuruz, spanać, žumance
  • pirinač, šargarepa, pasulj
  • krompir, karfiol, teletina

MIKS 4 –  predstavlja najkvalitetniju kombinaciju 4 namirnice koje spadaju u sledeće grupe: Žitarice ili krompir, tamnozeleno povrće, narandžasto povrće i hrana životinjskog porekla (meso, jaja, riba ili leguminoze).

Na primer:

  • pirinač, spanać, šargarepa,žumance
  • krompir, grašak, šargarepa, piletina
  • pirinač, blitva, šargarepa, riba
  • krompir, blitva, bundeva, piletina

Svakako je dobro da se u što većoj meri isprati ovaj multimiks princip, ali takođe ishrana vaše bebe mora biti prilagođena i vašim mogućnostima, kako finansijskim tako i trenutnim mogućnostima nabavljanja određene vrste namirnica i postojećem stanju u vašem frižideru.

Primer MIKS 4 principa (žitarice, tamnozeleno povrće, narandžasto povrće, proteini) iz Dnevnika Martine ishrane iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte

Spanać sa bundevom i pirinčom

Sastojci:

  • šaka svežeg mladog spanaća
  • dve kašike pirinča
  • narandžasta bundeva (deo veličine dlana)
  • jaje

Priprema:

  1. U posebnoj šerpici obariti šaku špenata, te procediti (špenat se bari tako da se ubaci u uzavrelu vodu i kuva 3 – 5 minuta).
  2. U drugoj šerpici u malo vode kuvati pirinač i bundeva, te iseći na komade.
  3. Posebno tvrdo obariti jaje.
  4. U tanjiru viljuškom izgnječiti sav špenat sa većinom pirinča i bundeve, te dodati žumance. Po potrebi jelo može i da se izblendira.


Napisala: dr Marija Mandić, autor knjige Kuvarski dnevnik beba Marte


Za više informacija i korisnih saveta o bebama, dojenju i ishrani beba posetite www.bebe-nestle.rs



Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Lilly Junior - NOVI program Lilly drogerie
Program mogu koristiti svi članovi Lilly loyalty kluba i u periodu od 01.10. do 31.12.2022. godine ostvarivati 10% popus...
6
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
6
Chicco tečni deterdžent i omekšivač za veš
Bebina koža je pet puta tanja od kože odraslih, pa odeća koju nosi mora biti savršeno čista i meka poput svile. Uz odgov...
5
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
4





Uloga belančevina (proteina) u prvenciji a...
Belančevine u majčinom mleku pomažu u sprečavanju pojave alergija!
MAME KAŽU: lakše i lepše se doji uz FITOLAT
Mame koje su koristile Fitolat, pozvali smo da napišu svoja iskustva, i one to redovno rade u okviru Ringeraja foruma, a...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here