|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Što su detetu prstići aktivniji, to se ono bolje razvija

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.3.2023
Dajete li svom detetu da vaja glinu i koristi makaze?

image
Ako malo dete u vrtiću ništa nije vajalo, oblikovalo, ako ne zna da rukuje makazama, ne zna da naniže perlice na konac, onda njegova fina motorika nije razvijena. Foto: Freepik.com
/11


Ruski neurolog i psiholingvista Tatjana Černigovskaja otkriva zašto je važno da u detinjstvu dosta radite na razvoju fine motorike kod dece.

"Suočeni smo sa veoma teškim zadatkom - nalazimo se na raskršću između osoba koje pišu tekstove prema naučnim radovima i čitaju kvalitetne knjige, i osoba koja čitaju "hipertekstove", uopšte ne znaju da pišu, ugledaju se na poznate ličnosti i ne znaju osnovnu gramatiku", kaže naučnica.

Stalno se priča o tome kakva je današnja omladina, da su nove generacije sve gore, nepismenije, bahatije... Tatjana Černigovskaja ima objašnjenje:

"Važno je da shvatimo da ovakve osobe imaju drugačiji mozak. Nama se to čini zanimljivim i izgleda kao da nema opasnosti. Ali, opasnost postoji.

Ako malo dete koje je pošlo u školu nije naučilo da lepo piše, ako se ne navikne na malene, delikatne pokrete olovke, ako u vrtiću ništa nije vajalo, oblikovalo, ako ne zna da rukuje makazama, ne zna da naniže perlice na konac, onda njegova fina motorika nije razvijena."

Sve to se kasnije odražava i na funkcije govora i dikcije. Ako na vreme ne razvijete finu motoriku kod dece, kasnije se nemojte žaliti što im mozak ne radi", poručila je naučnica.

 

Izvor: Stil.kurir.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šta kada beba padne sa kreveta?
Kako roditelji treba da postupe ukoliko beba padne sa kreveta ili stola za prepovijanje? Pročitajte savete pedijatra...
4
Žene su inteligentnije nakon porođaja
Nakon porođaja svaka žena doživljava mali preporod. Ma koliko bila mlada, novopečena mama je zrelija, na izvestan način ...
4
Mama ponosno pokazala 40 šavova nakon cars...
Mama, koja je nakon hitnog porođaja carskim rezom imala 40 šavova u stomaku, ponosno je na društvenim mrežama podelila s...
4
Gde su granice roditeljske brige
Mladi roditelji najčešće preterano reaguju na svaki plač, povraćanje, ili bol u stomaku svog deteta, a beba oseća tu zab...
3





Zašto su deca koja su često bosa, srećnija...
Kako hodanje bosih nogu podstiče razvoj mozga kod dece?
Prepucijum - šta roditelji dečaka treba da...
Gotovo svi dečaci su rođeni sa uskim prepucijumom koji je spojen s glavićem. To je normalno fiziološko stanje i nije raz...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here