|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Trudnoća i hronične bolesti - mogu li zajedno?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 18.7.2022
Trudnoća fascinantno transformiše žensko telo – fiziološke promene tokom drugog stanja imaju cilj da omoguće tolerisanje genetski različitog ploda, prilagođavanje organizma za obezbeđivanje ishrane, rasta i razvoja fetusa, i da pripreme majku.

image
Trudnoća može da otkrije ženin potencijal za određenu bolest i da dovede do dijagnostifikovanja hroničnih bolesti. Heart monitor photo created by chandlervid85 - www.freepik.com
/11


 

Zdrave žene se dobro nose sa ovom kompleksnom adaptacijom, ali one sa predispozicijom ili već otkrivenom hroničnom bolešću, sa zebnjom razmišljaju o trudnoći.


-  Trudnoća može da otkrije ženin potencijal za određenu bolest i da dovede do dijagnostifikovanja hroničnih bolesti, zato je ona konačni, važan test zdravlja žene i prilika za otkrivanje ranije neprepoznatih hroničnih bolesti - kaže za „Baby planetu“ dr Olivera Kontić - Vučinić, šef Odseka za fetalnu terapiju Instituta za ginekologiju i akušerstvo KCS. - Ali, ako se zna za postojanje hronične bolesti, a planira se trudnoća,  najbolje je da žena poseti lekara pre zatrudnjivanja, u cilju „prekoncepcionog“ savetovanja. Jer, ove bolesti mogu da utiču na normalan tok trudnoće, onemoguće optimalan razvoj nerođene bebe, ali i da ugroze život trudnice.  Ipak, uz dobru kontrolu, najveći broj ovih trudnoća uspešno se dovede do kraja.

 

DIJABETES

Dijabetes nastaje kao posledica nedostatka insulina u organizmu, a pacijentkinje mogu da imaju probleme sa zatrudnjivanjem, bolest može značajno da utiče na tok trudnoće, da bude uzrok spontanih pobačaja, kao i mrtvotođenosti dece – pojašnjava dr Kontić. – Šećerna bolest može i da uzrokuje urođene anomalije deteta, sa posebnim osvrtom na srčane mane. Zato je veoma važno da se primenom striktnog higijensko - dijetetskog režima i odgovarajuće terapije dijabetes reguliše dva, tri meseca pre zatrudnjivanja.

Intezivni nadzor nad fetusom tokom trudnoće se podrazumeva, naročito ultrazvuk, kako bi se verovatnoća komplikacija dijabetesa svela na minimum. Taj rizik može značajno da se smanji konstantnom kontrolom nivoa šećera u krvi tokom trudnoće, kao i striktnim laboratorijskim i kliničkim praćenjem. U suprotnom, dijabetes može da bude opasan kako za majku, tako i za bebu. U cilju kompletne kontrole bolesti sprovodi se određivanje nivoa šećera u krvi nekoliko puta na dan, koje omogućava određivanje optimalne doze dnevnih potreba insulina i kontrolu bolesti.

 

ASTMA

Oko jedan odsto  trudnica pati od astme, i često nije moguće predvideti uticaj trudnoće na ovu bolest. Dr Kontić navodi da  polovina žena koje pate od astme ne primećuje nikakve promene tokom trudnoće, oko četvritne iskusi lagano poboljšanje stanja, a četvrtina pogoršanje.

- Funkcija pluća treba da bude praćena tokom trudnoće,  merenjem uobičajenih parametara plućne funkcije ( spirometrija) – dodaje naša sagorovornica. -  Neophodan je ultrazvučni pregled u prvom trimestru, kako bi kasnije mogao da se predvidi eventualni zastoj u rastu ploda i rizik od prevremenog porođaja. Od 32. nedelje, u slučajevima loše kontrolisanih, srednje teških i teških oblika astme, kao i nakon teškog napada astme, potrebni su češći ultrazvučni pregledi. Mnogim ženama sa astmom neophodni su lekovi za održavanje normalne respiratorne funkcije, a većina tih lekova  bezbedna je za upotrebu u trudnoći, ali je i pored toga neophodno konsultovati lekara.

- Trudnice sa astmom treba da nastave da koriste terapiju u najmanjoj mogućoj dozi koja omogućava dobru kontrolu bolesti i prevenciju simptoma, kao i  da izbegavaju kontakt sa alegenima pre zatrudnjivanja i tokom trudnoće.  Istraživanja pokazuju da žene sa dobro kontrolisanom astmom mogu imati zdravu trudnoću sa odličnim ishodom kako za majku, tako i za dete. Glavni cilj je kontrola astme tokom trudnoće, putem prevencije asmatičnih napada, kako bi se obezbedio kontinuirani i adekvatni dotok kiseonika plodu.

Tokom porođaja potrebno je koristiti antiasmatične lekove, što će  simptome držati pod kontrolom.Upotreba ovih lekova može se nastaviti i posle porođaja i tokom dojenja. Pacijenta treba savetovati da započne urgentnu terapiju kod kuće, ukoliko osete simptome napada astme, kao što su kašalj, stezanje u grudima, kratkoća daha, otežano disanje.


TIREOIDNA ŽLEZDA

Tireoidni poremećaji spadaju među veoma česte endokrine poremećaje u reproduktivnom periodu žena. To su najčešće povećana funkcija žljezde (hipertireoza), smanjena funkcija (hipotireoza), struma, zapaljenja i tumori. Poremećaje je najbolje utvrtidi  i lečiti pre trudnoće, a tokom „drugog stanja“ pratiti trudnicu  i određivazi nivoa hormona uz prilagođavanje terapije radi optimalnog razvoja ploda.

- Graves-Basedowa bolest je najčešći uzrok hipertireoze trudnica. Potpunu kontrolu bolesti treba postići pre trudnoće i nastaviti je primenom adekvatne terapije, uz određivanje nivoa hormona na svakih 4-6 nedelja. Lečenje se nastavlja tokom trudnoće, jer postoje veoma bezbedni lekovi koje trudnica može da uzima - kaže dr Kontić. - Komplikacije nelečene bolesti uključuju razvoj srčane insuficijencije, pojavu tireotoksikoze, kao i povećanu učestalost gestacijskog dijabetesa i hipertenzije.

Neophodno je nadzirati plod - tu spada određivanje metaboličkog statusa ploda, kao i mesečni UZ pregledi da bi se otkrio eventualni zastoj u rastu, urođene anomalije, fetalna struma i tahikardija. Ukoliko se bolest ne leči, povećan je rizik od prevremenog porođaja i  male težine  deteta.

Hipotireoza je obično autoimunog porekla, dolazi do oštećenja tireoidne žljezde od strane antitela koje proizvodi sam organizam. Ukoliko se ovo stanje ne leči može uzrokovati sterilitet kao i ponavljanje gubitke trudnoće, razvoj hipertenzije i gestacionog dijabetesa u trudnoći. Tokom trudnoće očekuje se povećanje doze neophodnog leka,  trudnici se redovno određuje hormonski status, a plodu mesečnim ultrasonografskim pregledima i određivanjem metaboličkog stanja.


Saradnja sa lekarom najvažnija

- Samo lekar može da preporuči dijagnostičke testove, prilagodi neophodnu terapiju i odgovori na pitanja vezana za tok i ishod buduće trudnoće, proceni rizik vezan za uticaj hronične bolesti na trudnoću i obrnuto – navodi dr Kontić Vučinić. -  Kako se formiranje svih tkiva i organa bebe dešava tokom prvog trimestra trudnoće, potrebno ih je zaštititi od negativnog uticaja lekova i medicinskih procedura - najbolja opcija je razrešiti ove probleme pre zatrudnjivanja.

 

 

Više o TRUDNOĆI, BEBAMA, RODITELJSTVU pročitajte na sajtu Aksa.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
11
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
7
Ana RR: Moja porođajna priča
Tražim ga očima, babica ga umotava i dodaje mi to malo, čupavo klupko, i istog trenutka kada ga stavljam na sebe on pres...
6
Gubitak bebe - Kako se osećaju mame anđela?
Bol zbog gubitka bebe je ogromna, čak i kad se radi o gubitku bebe u prvim nedeljama trudnoće. Svaka žena se sa ovim gub...
5





Šta je dijastaza i zašto se javlja u trudn...
Šta je dijastaza? Zašto se javlja u trudnoći? Kako, na koji način i kojim vežbama ojačati trbušne mišiće?
Mikroplastika pronađena u svakom uzorku po...
Naučnici izražavaju zabrinutost zbog uticaja mikroplastike na zdravlje, a istraživanje pokazuje da nas ona prati i pre n...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here