|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Dve letnje brige - Kako zaštititi dečju kožu od sunca i komaraca?

Mama Danijela, 5.6.2017
Leto na vidiku! Jeste li spremni za duge, tople, sunčane dane? Ja jesam! I klinci jesu! Štaviše, jedva dočekasmo vreme da možemo da skinemo sa sebe glomaznu garderobu i da po ceo dan uživamo napolju, u dvorištu, u šetnji, i čarima lepog vremena. Međutim, uporedo sa time, meni se odmah pali lampica – zaštititi ih što od sunca, što od dosadnih letećih, zujećih krvopija!

image
/11


Svake godine kako jun zakuca na vrata mene krene da hvata neizdrž – lepo vreme prosto mami da svakodnevno što više vremena provedemo napolju. Klinci obožavaju igrarije u parkiću ( doduše koje dete to ne voli) mi matori prosto uživamo da svaki slobodan momenat provedemo sa njima u šetnji pored Dunava ili Save, a ni stalni odlazak u vikendicu nije na odmet. O odbrojavanju dana do jula i odlasku na more da ni ne govorim!

Ipak, iako uživamo u divnim, dugim, toplim, letnjim danima, često nam potpuno uživanje pokvare prejako sunce i najezde komaraca, pa se iz godine u godinu pitanje nameće samo – kako ih efikasno zaštititi od sunca i kako oterati grozne leteće krvopije kojih je iz dana u dan sve više?

Možda ovo moje opterećivanje zvuči smešno, ali kada imate anđelčicu koja ima alergijsku reakciju na ujed komarca, i nemirnog dvogodišnjaka sa izrazito svetlom osetljivom kožom, koji ne haje za sklanjanje sa sunca, još kako postane jasno zašto sam razvila čitavu strategiju kako da ih zaštitim od neminovnih pratilaca leta!

 

Sa druge strane, dečja koža je izuzetno osetljiva, tanja, nežnija od kože odraslih, i tek se razvija, pa samim tim negativan uticaj UV zraka je daleko izraženiji na njihovoj koži, i to ne samo trenutno – stvarajući crvenilo i opekotine, već ima dugotrajan kumulativan uticaj koji kasnije može da se vrlo negativno ispolji. Znajući sve pobrojano, ja krećem da ih mažem kremama sa visokim zaštitnim UV faktorom već sa prvim jačim suncem i to dok idemo u vrtić, dok se vraćamo iz istog, kada smo napolju, uz to šeširići, naočare za sunce su obavezan deo svakodnevne rutine. I zaista, postalo je nekako podrazumevano kako za njih tako i za mene.

Da ne pominjem uživanje i brčkanje u vodi ( nevažno da li je destinacija omiljena nam Ada, more, bazen) podrazumevano su namazani kremom sa visokom UV zaštitom. Doduše, prioritet nam je sklanjanje sa sunca tokom perioda od 11 do 16h, i konstantno nosenje naočara za sunce, šeširića, i ako se ne kupamo, odeća, dovoljno široka, svetla i prijatna pogotovo kada je malac u pitanju. Ali iskreno, naročito kada smo na odmoru, niko od nas ne pazi na satnicu 100%, trudimo se, ali da, nekad okasnimo.

Zato mi je uvek od izuzetne važnosti da im uzmem kvalitetnu kremu sa visokom UV zaštitom.

Pre dve godine, kada smo išli prvi put na more sa, tada, bebcem od 4 meseca, bilo mi je važno da nađem zaštitu koja će odgovarati i njemu ali i starijoj seki. I ne pitajte se šta će beba od 4meseca na moru – jednostavno je, i njemu je prijalo podjednako kao nama, suncu je bio izložen u ranim jutranjim i kasno popodnevnim satima kada je uživao u šetnji i kupanju! Prilikom izbora zaštitne kozmetike odluka je pala na Chicco zaštitne kreme.

Zašto? Jednostavno je – Chicco bm krema za sunčanje je pogodna i za tek rođene bebe, samim tim četvoromesečnoj bebi odgovara, kao i za seku, zaštitni UV faktor je 50+, štiti i od negativnog uticaja UVA, UVB i IR (infracrvenih) zraka, vodootporna je, hipoalergena ( bez mirisa, boja, alkohola i parabena, feniksietanola, bez PEG i silikona), obogaćena je prirodnim sastojcima i vitaminom E koji dodatno hidriraju i štite kožu, ne spira se. I iznenađujuće u odnosu na slične kreme namenjene deci i sa ovako visokim faktorom zaštite, nije suviše naporna za nanošenje. Mada bi bilo razumljivo, s’ obzirom na to da su sa visokim zaštitnim faktorom kreme namenjene deci uvek gušće i teže za nanošenje jer se njihova zaštita pre svega bazira na fizičkoj zaštiti (cink oksidu i titanijumu) dok je manje hemijskih zaštita. Znate ono kada isijavaju belo na plaži, to je upravo to o čemu pričam. Jeste malo napornije, mada sam ja njih uglavnom mazala pre izlaska na sunce, a nakon toga sam ćerku prskala Chicco bm sprejom za sunčanje, prosto je jednostavnija aplikacija, lakše i brže nanošenje, a kako je ona starija, svakako joj odgovara. Bebac je svakako već oko 10-10.30 išao na dremku i sklanjao se sa plaže samnom, dok su tata i velika devojka ostajali još neko vreme. I iskreno, sa takvim tempom nije bilo nikakvih problema. Čak ni spiranje krema i mazanje mleka za posle sunčanja nije bilo nikakav problem.

A onda je nakon godinu dana stiglo novo leto! I “strašni” bebac od 15 meseci je bio svuda – trčao je, skakao, u vodu, iz vode, valjao se po pesku, razdragan i slobodan, nehajući za sunce. Ako smo se slučajno našli u istom mestu – da, to smo bili mi! On se smeje na sav glas i trči, ja trčim  za njim i prskam Chicco zaštitni sprej, kada ga uhvatim razmazujem, stavljam mu šešir i naočare, i tako po ceo dan! Srećom, Chicco sprej se lakše i brže razmazuje, iako ja lično preferiram kremu, no u nekim situacijama važi parola – snađi se i prilagodi! Uglavnom, ni naznake crvenila nisu dobili, opekotine i alergiju neću ni pominjati.

A kako se sad lagano pripremamo i odbrojavamo do jula, nadam se da ćemo ponovo proći “glatko”, i već je gotovo kompletirana omiljena nam Chicco kozmetika za zaštitu od sunca.


Sa suncem se nekako leti izborimo, malo više pažnje, poštovanja nekih pravila, i nema brige, međutim, leto meni dodnosi jednu veliku glavobolju – komarce.

Jesu oboje mali, ali velika devojka je oduvek imala burne reakcije na ujed komarca, koje sada idu do te mere da ukoliko je ujede neki potrebni su lekovi za umirivanje alergija (o potencijalnim bolestima koje komarci prenose ni ne razmišljam). Zato mi je prevencija vrlo važna. Čini mi se da je dok su bili maleni, u kolicima, bilo lakše da se zaštite – mrežica za kolica i za krevetac + Zanza No prenosivi ultrazvučni uređaj okačen na kolica ili krevetac, i nema brige. Nema razmišljanja da li sredstvo sme na bebinu kožu ili ne, da li će strapati ručice u usta, koliko sme da stoji na koži. Fizički su bili zaštićeni, ali i mi sa njima, jer smo bili u radijusu delovanja aparatića. Sada kada su oboje “veliki” i jure, i kako zaista provode većinu vremena napolju, uglavnom su u dugim rukavima/nogavicama predveče, iako to nije potpuna zaštita, ali je dovoljno dobra u kombinaciji sa nekim sredstvom protiv komaraca.

Istih ima jako mnogo, međutim mali broj odgovara deci od prvih bebećih dana. Jedino što nama pruža dobru zaštitu, na osnovu dosadašnjeg iskustva, su Chicco Zanza No sredstva za zaštitu od komaraca, i važno je da se mogu koristiti od bebinog 3. meseca. Apsolutno mi je omiljen roll on, lako se nanosi, nema prljanja ruku, nema nereda, šmizla voli sama da ga stavlja. Ono što je mene posebno obradovalo, je Chicco Zanza olovka za posle ujeda komarca, brzo umiruje, zabavno joj je da ona sama “crta” po ujedu, bez moje bojazni da nanosi neku od konvencionalnih medicinskih krema koje se u ovakvim situacijama savetuju.Nosi je stalno sa sobom, čak i u vrtić, za svaki slučaj!


Da li sam već rekla? Leto je stiglo!

I pre nego što klinci nastave da uživaju u narednim danima, potrudite sa da njihova koža bude zaštićena.

Ja već jesam!



Mama Danijela


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ako nam deca ne čitaju, biće polovični lju...
“Biti pismen znači biti čovek koji razvija kapacitete samorazumevanja i koji je u stanju da sebe predoči drugim ljudima ...
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
6
Prva ljubav (Ti i ja)
Peva: dečiji hor Vrapčići
6
Kad TATA kaže deci: "MAMA sve bolje zn...
Neću odmah početi sa poslom. Ćutaću u tišini jedno pola sata. Slušaću ptičice, maziću psa, namazaću nokte. Ostaje mi još...
5





Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here