|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto deca grickaju nokte

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 10.10.2018
Da biste dete odvikli od grickanja noktiju, morate biti strpljivi i imati razumevanja. Biće vam potrebno nežnosti i vremena, ali ćete uspeti.

image
/11


Deca nokte počinju da grickaju obično u petoj ili sedmoj godini, ređe nešto kasnije, početkom puberteta ili u adolescenciji. Ovaj problem jednako često u ranom uzrastu imaju i dečaci i devojčice, ali u nešto starijem uzrastu češći je kod dečaka.

Postoji više razloga zbog kojih deca počinju da grickaju nokte, a mešu najbezazlenijima je dosada. Deca to često rade kad nisu u centru pažnje, naročito majke, kad im je dosadno i imaju višak slobodnog vremena.

Ponekad, dešava se da deca grickaju nokte i kad su umorna, i zato je jako važno da se poštuje dnevna i večernja rutina, naročito kad su deca mala. Dakle, da se zna kad je vreme za obroke i igru, a kad je vreme za spavanje. U suprotnom, dete će biti premoreno, a pošto to neće moći da izdrži, javiće se napetost koje će neka deca pokušati da se oslobode grickajući nokte.

Ipak, najozbiljniji uzrok grickanja noktiju kod dece je nesigurnost, praćena nervozom koje deca pokušavaju da se oslobode po svaku cenu. Zbog toga je jako važno da imate dobar odnos sa detetom, da biste mogli da primetite šta ga muči, i da ni pod kakvim uslovima, nikada ne kritikujete dete, već samo postupke koji zaslužuju kritiku. Velika je razlika između "glup si" i "ovo što si sad uradio je bilo prilično glupo".

Da biste dete odvikli od grickanja noktiju, morate biti strpljivi i imati razumevanja. Biće vam potrebno nežnosti i vremena, ali ćete uspeti.

Nemojte vikati na dete kad ga vidite da gricka nokte, nemojte ga nikad udariti po prstićima, umesto toga, zagrlite ga i poljubite. Pokažite mu da ga volite.

A da biste ga odvikli, potrudite se malo, smislite nešto zabavno. Napravite kalendar za tu nedelju i za svaki dan kad nije bilo grickanja noktiju, zalepite neku sličicu koja se detetu dopada.

Ako to ne pomogne, ponudite detetu neku "zamenu", semenke bundeve, recimo. Svakako su ukusnije od nokta… Ili komadiće sušenog voća. Neka mu budu pri ruci, tako da može nečim da zadovolji taj poriv.

Ukoliko ste primetili da dete nokte gricka u određenim situacijama, recimo, tokom duže vožnje kolima, mogu da pomognu šareni flasteri koje ćete zalepiti na prstiće pred put. Tokom dana, držite te male ruke zauzetim, plastelinom ili kockicama. I posvetite detetu vreme. To je najbolji "lek".

Ako ništa od ovoga ne upali, i dete ne prestaje da gricka nokte, posavetujte se sa dečjim psihologom.


Izvor: mondo.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
8
TRInejdžeri – Trogodišnji diktatori!
Kada ste shvatili da živite sa TRInejdžerom?
7
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
6
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
5





Kuda na odmor sa astmatičnim detetom?
photo
Selo Kušići na planini Javor najpogodnije je za boravak gostiju obolelih od astme i bronhitisa, zbog svoje idealne nadmo...
Deca treba da imaju pet obroka dnevno
Roditelji žele da im deca budu zdrava i da se pravilno razvijaju, pa je opravdana briga o tome da li ih pravilno hrane. ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here