|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zašto je beba nervozna baš kad je vama najteže?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.7.2018
Mamu najbolje poznaje njena beba. Vaša vas beba poznaje bolje nego što vas poznaje sopstvena majka, partner ili najbolja prijateljica.
Ključne reči:

image
/11


 

Poznati su vam dani kada ste pod preteranim stresom, kad vam ništa ne ide od ruke i jedino što biste voleli je da se odmorite, pauzirate sve barem na pet minuta, zastanete, resetujete se ili pobjegnete? U takvim trenucima vaša beba je obavezno nervozna, ili plače, neće da zaspe, a jedva drži oči otvorene, stalno vas traži i odbija da se odvoji? Mislite da ne sarađuje? Grešite.
Mamu najbolje poznaje njena beba. Vaša vas beba poznaje bolje nego što vas poznaje sopstvena majka, partner ili najbolja prijateljica. U tom “znanju” i nemerljivoj želji da vam bude bliska i jednaka, beba se ponaša baš onako kako se vi ponašate. Logika, posložena u svima nama, nalaže da – što si sličniji, više si prihvaćen, bolje razumeješ i kvalitetniji si dio zajednice.
Dakle, beba razmišlja, recimo, ovako: “Hmmm, mama je nervozna, srce joj jače lupa, miriše drugačije, malo podrhtava. Ja sam mirna, tiha, opuštena. Moram biti što sličnija mami, da sam joj bliža, da joj se više svidim. To mi je važno. Sigurno je i njoj važno.“ i tako se nastavlja začarani krug.
Važno je da prepoznate gdje krug počinje, a izvor nije nervoza vaše bebe. Izvor ste vi.  Ako imate dovoljno snage i samopouzdanja za svoje dnevne obaveze koje su vam sasvim nove, problema neće biti. Ako možete prepoznati trenutke u kojima ste nemirni i izaći iz njih, vidjećete kako će se beba smiriti. Zato je važno prvo smiriti sebe, biti sigurna u sebe, znati da to možete.
Tražite pomoć za sebe! Naravno, postoje i trenuci u kojima zaista trebate odmor i teško se možete izvući iz lošeg raspoloženja. U tom slučaju, priuštite sebi pauzu. Neka vam baka, djed, partner ili prijateljica pripaze bebu na pola sata kako biste prošetali, istuširali se u toploj vodi ili odspavali. Iskoristite svoju pauzu najbolje što možete i vratite se napunjenih baterija, kao da se ništa nije dogodilo. I jedna važna stvar: Svoju bebu ne možete lagati. Glumeći da ste mirni ništa ne postižete. Prihvatite li da nemate pojma što radite, ali da ćete se snaći kao i milioni mama prije vas i da ćete uspjeti, bićete zaista smireni, baš kao i vaša beba.
Danas postoje individualni treninzi i terapije, kao i grupe podrške za mame i bebe u koje se možete uključiti i obezbijediti sebi sretno i bezbrižno majčinstvo, u isto vrijeme obezbjeđujući svojoj bebi zadovoljnu, sposobnu i samosvjesnu mamu. Jer kakva je mama, takva je i beba. Budite ono što želite za svoje dijete.
Kako izazovi majčinstva ne bi postali problem žene, potrebno je stvoriti ravnotežu s dobrim osloncem u cilju postizanja kvaliteta života uz intenzivne i izazovne promjene navika nakon dolaska bebe na svijet.
   

Poznati su vam dani kada ste pod preteranim stresom, kad vam ništa ne ide od ruke i jedino što biste voleli je da se odmorite, pauzirate sve barem na pet minuta, zastanete, resetujete se ili pobegnete? U takvim trenucima vaša beba je obavezno nervozna, ili plače, neće da zaspe, a jedva drži oči otvorene, stalno vas traži i odbija da se odvoji? Mislite da ne sarađuje? Grešite.


Mamu najbolje poznaje njena beba. Vaša vas beba poznaje bolje nego što vas poznaje sopstvena majka, partner ili najbolja prijateljica. U tom “znanju” i nemerljivoj želji da vam bude bliska i jednaka, beba se ponaša baš onako kako se vi ponašate. Logika, posložena u svima nama, nalaže da – što si sličniji, više si prihvaćen, bolje razumeš i kvalitetniji si deo zajednice.


Dakle, beba razmišlja, recimo, ovako: "Hmmm, mama je nervozna, srce joj jače lupa, miriše drugačije, malo podrhtava. Ja sam mirna, tiha, opuštena. Moram biti što sličnija mami, da sam joj bliža, da joj se više svidim. To mi je važno. Sigurno je i njoj važno." i tako se nastavlja začarani krug.


Važno je da prepoznate gde krug počinje, a izvor nije nervoza vaše bebe. Izvor ste vi.  Ako imate dovoljno snage i samopouzdanja za svoje dnevne obaveze koje su vam sasvim nove, problema neće biti. Ako možete prepoznati trenutke u kojima ste nemirni i izaći iz njih, videćete kako će se beba smiriti. Zato je važno prvo smiriti sebe, biti sigurna u sebe, znati da to možete.


Tražite pomoć za sebe! Naravno, postoje i trenuci u kojima zaista trebate odmor i teško se možete izvući iz lošeg raspoloženja. U tom slučaju, priuštite sebi pauzu. Neka vam baka, deka, partner ili prijateljica pripaze bebu na pola sata kako biste prošetali, istuširali se u toploj vodi ili odspavali. Iskoristite svoju pauzu najbolje što možete i vratite se napunjenih baterija, kao da se ništa nije dogodilo.

I jedna važna stvar: Svoju bebu ne možete lagati. Glumeći da ste mirni ništa ne postižete. Prihvatite li da nemate pojma što radite, ali da ćete se snaći kao i milioni mama prije vas i da ćete uspeti, bićete zaista smireni, baš kao i vaša beba.


Danas postoje individualni treninzi i terapije, kao i grupe podrške za mame i bebe u koje se možete uključiti i obezbediti sebi srećno i bezbrižno majčinstvo, u isto vrijeme obezbeđujući svojoj bebi zadovoljnu, sposobnu i samosvesnu mamu. Jer kakva je mama, takva je i beba. Budite ono što želite za svoje dete.


Kako izazovi majčinstva ne bi postali problem žene, potrebno je stvoriti ravnotežu s dobrim osloncem u cilju postizanja kvaliteta života uz intenzivne i izazovne promene navika nakon dolaska bebe na svet.


Izvor: ringeraja.ba


   

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Kontakt oči u oči sa bebom
Kada dođe do interakcije između roditelja i bebe, dolazi do sinhronizacije rada srca i emocija. Međutim, do sada je malo...
7
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
7
Pet najčešćih mitova vezanih za dojenje
Ukoliko dojite bebu, sigurno ste čuli pregršt saveta o tome šta je majkama dozvoljeno ili zabranjeno, kako ne bi naškodi...
5





NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here