|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zbog premalo igranja napolju deca više kratkovida

Blic online (www.blic.rs), 28.10.2011
Kratkovida deca su u proseku skoro četiri sata nedeljno manje napolju nego deca sa dobrim vidom, a oko dva odsto dece od pet do sedam godina treba da nosi naočare.
Ključne reči:

image
/11


 

Izlaganje prirodnom svetlu i posmatranje udaljenih objekata ključni su u sprečavanju kratkovidosti, a za svaki dodatan sat koji deca provedu napolju rizik kratkovidnosti smanjuje se za oko dva odsto, potvrdili su rezultati istraživanja koje je sprovedeno na Kembridžu na oko 10.000 dece.

 

Naučnici veruju da deca koja provode dosta vremena napolju manje čitaju, igraju kompjuterske igrice ili gledaju televizor, za šta je još odavno poznato da kvari vid.

 

- Potrebno je provesti još istraživanja da bismo otkrili sve faktore koji našoj deci kvare vid - rekao je vođa studije, dr Džastin Šervin.

 

Kratkovidost ne može da se izleči

Ali čak i kad se otkrije kratkovidost, njeno napredovanje se može zaustaviti ili barem usporiti.

 

Pravila za dobar vid

  1. Naučite dete da češće odmara oči. Ako dobro vidi, treba da pravi pauzu dok uči na svakih 40 minuta. Ako ima malu dioptriju, na svakih 30 minuta.
  2. Knjigu ili svesku treba držati na rastojanju od 35-40 cm. Tako se najmanje deformiše očna jabučica.
  3. Ograničite mališanu sedenje ispred kompjutera i televizora. Dete u osnovnoj školi ne bi smelo da provodi ispred računara više od pola sata dnevno.
  4. Potrudite se da đaku servirate namirnice korisne za vid: svež beli sir, jogurt, kefir, ribu, junetinu, ćuretinu, šargarepu i kupus. Za vid su takođe korisni multivitamini sa oligoelementima.

 

 

27. oktobar 2011.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto deca više ne poštuju roditelje
Današnja deca definitivno ne znaju pokazati isti nivo poštovanja prema svojim roditeljima – barem ne onakav kakav su naš...
6
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...
6
Šljive za đubre
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs
5
Šta stoji iza roditeljskog NE!
Činjenica je da se danas prečesto čuje kako roditelji, a i oni koji čuvaju decu, izgovaraju (samostalno ili ispred glago...
4





Razbili ste živin toplomer!!!
Nije neobično da se dete poigra toplomerom, koji lako puca kada padne na tvrdu podlogu. Tu obično nastane panika ako se ...
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here