|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Helico bakterija
28.7.2010 22:50:32   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Podrum Š.

Drage moje upomoć!
Ima li negde forum ili bilo šta...
Moja sveki , koja se nije izula a kamoli oprala ruke kad je prvi put došla u kuću nakon rođenja prvog deteta i uz to odmah počela da ga cmače, ima helico bakteriju i to u veoma aktivnoj fazi....
Šta da radim?
Meni preti prevremeni porođaj, a znamo svi da su takve bebe mnogo osetljivije, a i da nije, kako  objasniti????  (da napomenem da sam prvi put štampala "molim da se izuvate" i "molim da operete ruke" pre nego što uđete u moju sobu
Znam da je ovo off topic, ali....

  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Helico bakterija
28.7.2010 22:53:33   
New Mom
 
Helicobacter pylori (HP) je veoma sitan, u obliku zapete izrazito pokretan i Gram negativan bacil. Helicobacter pylori je spiralna bakterija koja je nađena na sluznici želuca. Jedina je bakterija koja može preživeti u izrazito kiselom želudačnom sadržaju, sa vrlo malo kiseonika, pri temperaturi od 37 C. Osim na želudačanoj sluznici, otkriven je i na ranicama na sluznici usne šupljine, u zubnim naslagama, u pljuvački, a dokazan je i u stolici.

H. pylori infekcija praćena je humoralnim i ćelijskim imunskim odgovorom. Međutim, organizam domaćina ne uspeva da eliminiše ovaj mikroorganizam. Jednom nastala H. pylori infekcija, ukoliko se ne leči, perzistira decenijama, verovatno i celog života. Karakteristično je da kod većine inficiranih ne dolazi do pojave simptoma oboljenja, dok se kod malog broja razvija simptomatski gastritis, peptička ulkusna bolest, karcinom želuca i MALT limfom.
Put prenošenja
Način prenošenja HP infekcije još nije potpuno istražen. Sva dosadašnja saznanja govore u prilog tome da se infekcija prenosi direktno od zaražene osobe na zdravu osobu, i to na tri glavna načina:

  • želudac - usta, kada iz povraćanog sadržaja inficirane osobe koji sadrži veliku količinu bakterija, one dospeju u usta zdrave osobe;
  • usta - usta, kada iz usta zaražene osobe bakterija prelazi u usta zdrave osobe;
  • stolica - usta, kada bakterija iz stolice zaražene osobe, prljavim rukama, pređe u usta zdrave.

      Postoje i naznake nekih drugih puteva zaraze (iz okoline putem vode ili preko mačaka, pasa i dr.), ali to još treba potvrditi detaljnijim istraživanjima.

      Najbrže se zaraze mala deca koja žive u lošim socio - ekonomskim uslovima. HP infekcija je najčešća u dece koji krevet dele sa roditeljima ili drugom decom, u sredinama u kojima majka prožvaće hranu koju daje detetu, ili detetovu cuclu stavlja prethodno sebi u usta. Infekcija je češća i u dece koja su smeštena u ustanove različitog tipa.
      Patološki (medicinski) značaj
      Agresivnost bakterije s jedne i oset_ljivost domaćina s druge strane, verovatno su odgovorni da neki zaraženi bolesnici ostanu bez simptoma bolesti (imaju samo upalu želudačane sluznice - gastritis, utvrđen pregledom), dok se u drugih razvijaju različite bolesti poput ulkusa ili čak i tumora (karcinoma ili limfoma želuca).

      Najčešći simptom je bol koji je uglavnom ravnomeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana pa do nekoliko nedelja. Kod čira na dvanaestopalačnom crevu se javlja par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na želucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane. Pored bola koji je najdominantniji simptom još se javljaju i: gubitak telesne težine izazvan averzijom prema hrani ili anoreksijom, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopšte ne moraju pojavljivati. Krvarenje je česta komplikacija i sreće se u oko 25% slučajeva.
      Mikrobiološka dijagnostika
      Dijagnostički postupci za otkrivanje HP infekcije svrstani su u dve grupe:

    • invazivni (pregled sondom - endoskopski pregled uz ciljano uzimanje uzoraka (biopsija - brzi test ureaze, histologija ili kultura),
    • neinvazivni (pregled bez sonde)- metode koje otkrivaju prisutnost HP
      • duvanjem - dokazivanjem aktivnosti bakterije ureja izdisajnim testom,
      • pregled krvi ili pljuvačke - prisutnosti specifičnih antitela u serumu i/ili pljuvački zaražene osobe (ova metoda nije dobra ukoliko se već uzimala terapija),
      • pregled stolice - dokazom bakterije (antigena HP) u stolici bolesnika.


        Lečenje
        Želudačni ulkus izazvan bakterijom H. pylori leči se preparatima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluzokožu zaštitnim slojem. H. pylori se uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba uticati i na smanjenje lučenja kiseline.

        Na tržištu se nalaze dve grupe lekova za smanjivane želučane kiselosti:
        • H2 - antagonisti (famotidin ranitidin, cimetidin)
        • inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol)
        Terapija je kombinovana antibioticima, blokatorima lučenja kiseline i lekovima koji deluju zaštitno na sluzokožu. Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Tako se ublažuju simptomi čira, eliminiše njegov uzročnik i u više od 90% slučajeva sprečava ponovna pojava bolesti (recidiv). Provera dejstva lekova na H. pylori vrši se endoskopskim pregledom ili pregledom daha 4 nedelje nakon sprovedene terapije. Antacidi se koriste za uklanjanje simptoma oboljenja i kao pomoćna terapija. Ako ulkus nije uzrokovan bakterijom H. pylori nije potrebno uzimati antibiotike, već je dovoljno uzimati blokatore lučenja kiseline.

        Komplikacije čira na želucu mogu biti krvarenje ili perforacija kada se obavezno se sprovode endoskopija ili hirurški zahvat.
         IZVOR

        < Poruku je uredio New Mom -- 28.7.2010 22:56:55 >


        _____________________________

        "Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
        "Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

        (odgovor članu Anoniman)
      • Direktna veza do poruke: 2
           RE: Helico bakterija
        28.7.2010 23:26:40   
        Podrum Š.
        IZVORNA PORUKA: New Mom


        Osim na želudačanoj sluznici, otkriven je i na ranicama na sluznici usne šupljine, u zubnim naslagama, u pljuvački, a dokazan je i u stolici.
      • to je ono što me brine.... cmakanje bebe.... user posted image

        (odgovor članu New Mom)
        Direktna veza do poruke: 3
           RE: Helico bakterija
        13.8.2010 11:37:00   
        ksenija81
        Moja mama je imala ovu bakt u velikom broju i pri tom je imala i nekih srcanih smetnji. U bolnici su joj rekli  kad su uradili kateterizaciju da kad velika kol ovih bakterija one idu i na srce i prave smetnjeuser posted image
        To kod nje moze mnogo toga da objasni jer je imala strasnih problema, a sve je bilo u redu.

        (odgovor članu Podrum Š.)
        Direktna veza do poruke: 4
           RE: Helico bakterija
        13.8.2010 11:51:25   
        mk1964
        Ja sam imao godinama probleme s tom bakterijom na razne načine. Od nadutosti, žgaravice, trbuhobolje, probleme s hemeroidima (iako ne znam da li je u direktnoj vezi s bakterijom).
        Terapija antibioticima je djelotvorna, ali se bakterija uvijek može vratiti. Pogotovo ako ne znamo gdje je žarište.
        Sada više svih tih tegoba nemam unazada 3-4 mjeseca, a vjerujem da dio tih zasluga pripada noni soku kojeg pijem kroz taj period.
        Trudnice koje imaju taj problem bi svakako trebale napraviti pregled kod gastroenterologa. Terapija antibiotikom vjerojatno ne bi došla u obzir.
        Ali noni sok mogu piti i trudnice pa ako financije nisu problem  onda bi to po meni bilo dobro rješenje. Ne može štetiti, a još uz sve će i beba biti pojačanog imuniteta. Ako nekoga interesira još informacija slobodno me kontaktirajte bilo preko poruke ili na mail mk1964@net.hr

        (odgovor članu ksenija81)
        Direktna veza do poruke: 5
           RE: Helico bakterija
        28.9.2010 22:01:15   
        Anoniman
        Danas sam saznala da je imam i ja... user posted image
        Sutra kod doktorke da mi prepise terapiju...

        (odgovor članu mk1964)
          Direktna veza do poruke: 6
           RE: Helico bakterija
        15.9.2017 10:13:38   
        Anck Su Nmaun
        U ovde bas nije dugo pisano..
        Moja mama se bori s ovom bakterijom. Evo vec treci put na antibioticima, a onda unisti zeludac pa eto je kandida ..bas se zena namuci user posted image
        Zna li neko na koji nacin se resiti ove napasti a da nisu antibiotici?

        (odgovor članu Anoniman)
        Direktna veza do poruke: 7
           RE: Helico bakterija
        22.7.2018 8:46:08   
        Mariya
        Moje muke sa želucem su počele još u trudnoći, pa sam mislila da je ona uzrok. Međutim, muke su se nastavile i nakon porođaja, i traju i danas. Prvo sam bila trudna, pa me zato nisu slali na ispitivanja, posle sam dojila, pa zato. Pre mesec dana sam prestala da dojim i rešila da ispitam zašto se toliko mučim sa želucem. Ispostavilo se da osim refluxa imam i helikobakteriju i kaže internista da je ona najverovatnije uzrok svim mojim mukama. Bol u gornjem delu želuca, napadi svakih nekoliko dana, netolerancija određene hrane, naduvenost, podrigivanje, mučnina, nekad i povraćanje.
        Dobila sam terapiju, controloc i 2 antibiotika, sutra krećem sa terapijom.
        I znam da moram da uvedem neke promene u ishrani (mada sam već neke uvela)
        Ako neko ima iskustva, savete, bilo šta pametno da mi napiše,molim vas, svaki savet je dragocen.

        (odgovor članu Anck Su Nmaun)
        Direktna veza do poruke: 8
           RE: Helico bakterija
        22.7.2018 21:55:41   
        Rosita
        Marya, ta terapija ce da sredi helikobakteriju. Ja sam je imala pre mnogo godina i nemam je više.
        Ono što bih ti toplo preporučila, a meni je rekla vocicana je sledece: kupi 100 g lana u zrnu, sama samelji, u teglicu i frizider. Uvece dve kasicice razmuti u pola čaše mlake vode. Poklopi, pa to ujutru izmešaj i pij sve, razmak od doručka bar pola h. I teraj to svako jutro. Ja pijem duže od godinu dana već. Od pete godine nema šta nisam probala za želudac. Misliđ da je ovo najbolje. Oblaže i regeneriše sluznicu.

        _____________________________

        Očiju tvojih da nije
        Ne bi bilo neba
        U malom našem stanu


        (odgovor članu Mariya)
        Direktna veza do poruke: 9
           RE: Helico bakterija
        22.7.2018 22:09:48   
        vonavoj
        Maryia.iz iskustva okoline,sa tom terapijom ces se brzo resiti problema.. zao mi je sto si se tako dugo mucila.

        (odgovor članu Rosita)
        Direktna veza do poruke: 10
           RE: Helico bakterija
        22.7.2018 22:13:32   
        masaikiki
        Caj od nevena takodje regenerise sluznicu zeluca. Moze se piti 3x na dan po solja. Pila sam ga oko 2 i po meseca. Deluje regenerativno, kao i na kozu, zaceljuje ranice ako postoje na zelucu, umiruje sluzokozu. Od cajeva obavezno i bokvica, pa cikorija koren, mozete uzeti i cikoriju napitak koji je zamena za kafu, jako je dobar. Uz to propolis, prve nedelje 3x40 kapi, znaci 120 kapi dnevno. Druge nedelje 3x30, i onda 3x20, do isteka dva meseca. Propolis se drugacije koristi ako se koristi u terapeutske svrhe, a drugacije za profilaksu. Nije moguce predoziranje, naprotiv, najcesce se uzima u premalim dozama i zato slabo deluje. Ima i antibakterijsko i antigljivicno dejstvo.

        (odgovor članu Rosita)
        Direktna veza do poruke: 11
           RE: Helico bakterija
        22.7.2018 22:28:20   
        Rosita
        Kad smo kod cikorije, uzmi inku u zdravoj hrani, ukusna zamena za kafu.

        _____________________________

        Očiju tvojih da nije
        Ne bi bilo neba
        U malom našem stanu


        (odgovor članu masaikiki)
        Direktna veza do poruke: 12
           RE: Helico bakterija
        22.7.2018 23:51:21   
        Mariya
        Hvala Vam drage puno!
        To za lan sam čitala, probaću.
        Kafu ne pijem uopšte user posted image
        Koliko sam čitala, trebalo bi da izbacim beli šećer i brašno. Brašno ću lako, ali čime da zamenim šećer, a da mogu i deca da jedu (prvenstveno mislim zbog kolača i kuvanja) kokosov šećer, brezin šećer-ksilitol, stevija?
        Da ipak ne provedem ceo dan u kuhinji kuvajući posebno za svakog, već da onda kombinujem hranu koju ćemo svi moći jesti.

        (odgovor članu Rosita)
        Direktna veza do poruke: 13
           RE: Helico bakterija
        23.7.2018 9:34:02   
        Rosita
        To sa belim ok u pocetku, posle vidis po malo, ja jedem sad normalno. Moze to da se sredi. Ja imam epizode jer pride nemam žučnu kesu. Ali regularno može dosta da se zaleči.

        _____________________________

        Očiju tvojih da nije
        Ne bi bilo neba
        U malom našem stanu


        (odgovor članu Mariya)
        Direktna veza do poruke: 14
           RE: Helico bakterija
        28.7.2018 8:40:26   
        Mariya
        Počela sam u ponedeljak sa terapijom. Controloc 2x1, amoksicilin 2x2 i klacid 2x1. I probiotik, naravno.
        Sad već vidim šta mi od hrane smeta, a primetila sam da mi je količina hrane najveći problem, čim pojedem više od 1 tanjira supe ili neke hrane hrane u količini većoj od 2 šake kreće neprijatnost i bol u želucu. Tako da sam generalno stalno gladnauser posted image Pa jedem na 2,3 sata sve po malo. Inače smršala sam 5 kg od juna, otkad su ovi napadi bolova postali nepodnošljivi. A terapiju (kuc-kuc)zasad dobro podnosim.
        Kupila sam steviju i kokosov šećer, idu danas na testiranje, ipak je vikend, ne može bez kolača.user posted image
        Kupila sam i lan, samo stalno zaboravim da ga pripremimuser posted image

        < Poruku je uredio Mariya -- 28.7.2018 8:43:57 >

        (odgovor članu Rosita)
        Direktna veza do poruke: 15
           RE: Helico bakterija
        28.7.2018 8:57:50   
        Sanjica26 RR
        Maryia, morace posle terapije da ti prodje. Moja sestra i sestricina su je imali. Znam po prici kakve su to muke. user posted image

        _____________________________

        "Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


        Jer smo tako u mogucnosti!

        (odgovor članu Mariya)
        Direktna veza do poruke: 16
           RE: Helico bakterija
        29.7.2018 8:20:28   
        Mariya
        Kaže mi internista da u 95%slučajeva ova terapija eliminiše bakteriju.
        Kakve su to muke bile, pa to je užas. Mučnine i bol u želucu, nagon za povraćanje, i to nailazi u talasima, traje 4-5 minuta sa po jednim minutom pauze. Taman pomisliš gotovo, kad ono opet. Ma užas.

        (odgovor članu Sanjica26 RR)
        Direktna veza do poruke: 17
        Stranica:   [1]
        Stranica: [1]
        Idi na:







        Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
        Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
        VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
        videophoto
        Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
        Prirodan izbor za miran san vaših mališana
        Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
        Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
        Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
        HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
        photo
        Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



        Anketa

        Трудноћа.
        пеперутка16

        Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

        Click Here