|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Namirnice bogate gvožđem
25.12.2009 7:07:39   
eugenija
Špinat, blitva, bundeva, piletina, teletina, ćuretina, pasulj, zob, grašak,.. za njih znam, evo ovako nasumice, pobrojah.. Ima li još nešto što može da se daje bebama da bi se popravila krvna slika?

_____________________________

ŽENA JE STENA!


Direktna veza do poruke: 1
   RE: Namirnice bogate gvožđem
25.12.2009 8:13:34   
Jeca*
meni je ovo interesantan tekst koji nadjoh na netu:

Na apsorpciju gvožda iz namirnica uticu mnogi faktori. Njegoa apsorpcija pre svega zavisi od forme gvožda koja se nalazi u naminicama, pa se tako gvožde koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla mnogo bolje adsorbuje od formi gvožda koje se nalaze u povrcu.

Namirnice u kojima ima najviše gvožda životinjskog porekla su: svinjska, pileca, goveda dzigeica, ostrige. Namirnice koje nisu životinjskog porekla a sadrže velike kolicine apsortivnog gvožda su : žitne cerealije, kuvani pasulj i grašak, socivo, semenke bundeve.

Nešto slabiji ali dobar izvor gvožda su: govedina, curetina, škampi, sardine, peceni krompir zajedno sa ljuskom, konzervisane špargle.

Trudnice ne bi trebalo da previše cesto jedu dzigeicu jer ona sadrži dosta vitamina A koji može da škodi bebi.

Apsorpcija gvožda iz namirnica koje nisu životinjskog porekla se poboljšava ako se u istom obroku kombinuju sa namirnice bogate gvoždem životinjskog sa onim biljnog porekla.

Postoje namirnice koje poboljšavaju apsorpciju gvožda kao i one koje zaustavljaju ili otežavaju apsorpciju. Treba izbegavati unos namirnica koje otežavaju apsorpciju gvožda u istom obroku.

Namirnice koje predstavljaju inhibitore apsorpcije gvožda iz drugih namirnica su : spanac, crveno vino, kafa, caj, blitva, raven, mekinje, soja i proizvodi od soje.

Namirnice koje u kombinaciji sa namirnicama koje su bogate gvoždem poboljšavaju apsorpciju gvožda su : citrusi (pomorandza, limun, grjpfrut), jagode, brokuli, paradajz, paradajz sok, krompir, zelene i crvene paprike, belo vino.

Unošenje 100mg vitamina C uz obroke može 100% povecati apsorpciju gvoždja.Ukoliko uz ili posle obroka unesete caj ili kafu, smanjujete apsorpciju gvožda od 50 do 100%.


_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Namirnice bogate gvožđem
28.12.2009 7:55:29   
Lu
Super tekst Jecouser posted image
Željezo se mnogo više nalazi u namirnicama životinjskog porijekla pa tek onda biljnog.
Naučite djecu od malena na okus mesa i jetrice a naravno važan je i vitamin c za apsorpciju istog,znači citrusi.

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Namirnice bogate gvožđem
28.12.2009 8:00:15   
Trcosava
super tektić! sad samo da počnem da jedem mandarine, pomorandže... pijem limunadu pa mogu da se bacim na ''unos gvođža'' user posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Namirnice bogate gvožđem
5.3.2010 0:04:48   
eugenija
Desio se kiks, kada preko googla hoću da nađem temu "Ukusne kombinacije", post objavi u temi Lino proizvodi ili Namirnice boagte gvožđemuser posted image


< Poruku je uredio eugenija -- 5.3.2010 0:10:18 >


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Namirnice bogate gvožđem
5.3.2010 11:59:17   
maslinica
da li znate koliko posle uzimanja gvozdja sme da se jedu mlecni proizvodi, pije kafa i sve ostalo sto smanjuje apsorpciju? ja uzimam gvozdje od samog pocetka i bas lose se podize, da bi tek nedavno procitala da mlecni proizvodi umanjuju deistvo gvizdja...ne verujem da na uputi o proizvodu ne napisu...

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Namirnice bogate gvožđem
5.3.2010 12:04:53   
Anoniman
maslinice, ovo je u forumu beba. user posted image Mislim da je prikladnije da svoje pitanje postaviš ovde: KLIK

(odgovor članu maslinica)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Namirnice bogate gvožđem
22.9.2010 22:28:21   
Tufna
Meni pedijatar rekla da je i jaje bogato gvozdjem. Posto mi kuburimo sa njime, do skoro sam bebi davala ferul lek a pre nekih desetak dana smo prestali.
Super su ovi saveti, nisam znala da spanac i blistva usporavaju-ometaju apsorpciju gvozdja. A ja sam mnogo puta kombinovala meso i spanac, da pojacam unos


_____________________________

"AKO SI BOGAT SAMO ONIM STO LOPOVI MOGU UKRASTI I MOLJCI POJESTI, SA CIM CES OSTATI, AKO LOPOVI ZBILJA UKRADU I MOLJCI POJEDU?" - Vladika Nikolaj Velimirovic

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 8
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
10 načina kako možeš pomoći prijateljici k...
Pomoć oko gostiju kojih nakon porođaja zaista ne manjka, korisni pokloni umesto skupih poklona za bebu i ohrabrivanje i ...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here