|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Perzistentni folikul
7.9.2009 13:49:04   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: lence


IZVORNA PORUKA: daca77

Nervira me kod njega sto nece UZ da radi vec samo gleda baz.T. A znas, da ni hormoni ni T ne otkrivaju perzistentni folikul, vec se to moze jedino videti na UZ



Zanima me da li se taj perzistentni folikul onda javlja svaki mesec ili kako-kad?
Postavila sam slicno pitanje i na temi o hormonima, a valjda sam trebala i o folikulima?
U svakom slucaju, nisam na taj problem naisla ni na jednom od ostalih sajtova, izgleda da ste ovde veoma dobro obavestene, pa rekoh i ja malo da se okoristim vasim neiscrpnim znanjem i ljubaznoscu. user posted image


IZVORNA PORUKA: Modessty

Perzistentni folikul se javlja kada folikul ne pukne i preraste odredjenu veličinu. Može da napravi probleme, a i ne mora. Meni je recimo to počelo da se dešava godinu dana nakon spontanog. Problemi koje perzistenti folikul može da napravi je produžetak ciklusa, kraverenje, tzv menomemoragija, zatim ciste itd.... Mislim da se ne javljaju svakog meseca. Bar je kod mene bilo tako. Nakon godinu i nešto, samo se smirilo od sebe. Nisam pila nikakve lekove, sem s vremena na vreme protiv bolova (zbog izuzetno bolnih menstruacija).
Mislim da smo dosta toga pisale u temi o folikulima. Potraži po forumu.



Izvukla sam svega ove postove kao uvod u temu, iako je po različitim temama pisano o perzistentnom folikulu.

Sakupimo ovde informacije na ovu temu.
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Perzistentni folikul
7.9.2009 14:24:52   
Jellkica
Ovo je sa jednog sajta ....mozda nekome pomogne

Nepravilna aciklicna krvarenja ( Disfunkcionalna krvarenja )
Ova vrsta poremećaja ,menstrualnog krvarenja je relativno česta i najćešce se javljaju u dva karakteristična životna doba žene:
-na početku reproduktivne faze njenog života,od vremena pojave menarhe ( prve menstruacije) do završetka adolescencije (20 godina života)
-pri kraju reproduktivne faze života od 45-50 godine života ( vreme perimenopauze do same mensopauze).
U obe situacije postoji zajednički uzrok disfunkcionalnioh krverenja,izostanak ovulacije,nedostatak žutog tela pa sledstveno tome i progesterona.
U oba slučaja uzrok ovom stanju je isti. Folikul ,koji stvara estrogen, započinje sa rastom ali ne dolazi do njegovog prskanja i oslobadanja jajne ćelije već nastavlja dalje da raste opstajuci ( perzistirajuci,odatle naziv perzistentni folikul) 5-6 nedelja.Folikul se pretvara u veću formaciju promera 3-5 cm koje se označavaju kao perzistentne folikularne ciste.Dokle god postoji folikul on iz dana u dan proizvodi sve veće i veće količine estrogena povećavajući njegovu koncentraciju u krvi žene. Dok je sluznica materice pod uticajem estrogena ona zadebljava (proliferiše) usled čega u jednom trenutku postaje previše zadebljala ili hiperproliferisana.Kako je mogućnost perzistentnog folikula da stvara estrogen ograničena, u jednom momentu, porast proizvodnje estrogena zastaje na dostignutom nivou.Zadebljala sluznica materice to stanje "prepozna"kao manjak estrogena pa na pojedinim njenim delovima dolazi do degenerativnih promena usled čega se pojavi relativno oskudno krvarenje čija je karakteristika dugotrajnost. Ako se ne preduzmu odgovarajuće terapiske mere krvarenje može da traje danima ili više nedelja sve dotle dok perzistentni folikul ne prsne i prestane sa produkcijom estrogena ili dok se ne preduzmu drugi terapiski postupci.
U adolescentnom periodu ovaj tip poremećaja menstrualnog krvarenja označavamo kao Metroragia juvenilis ( Metrorrhagia juvenilis)
a kod žena starijuh od 40 godina kao Metroragia climacterica ili perimenopauzalis.
Dijagnoza se kod ovih poremecaja postavlja relativno lako na osnovu podataka o toku bolesti,ginekološkog i ultrazvucnog pregleda,uvida u bazalnu telesnu temperaturu i nedostatku progesterona .Terapija se u oba slucaja usmerava u tri pravca:
-zaiustavljanje krvarenja
-sprecavanje ponavljanja ( recidiva) krvarenja
-uspostavljanje ovulatornih ciklusa ( kod adolescentkinja)
Zbog specifičnosti hormonskih stanja u ova dva životna doba žene i terapiski pristup ,čiji je jedinstven cilj zaustavljanje krvarenja i sprečavanje nastanka
recidiva,ima svojih osobenosti.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Perzistentni folikul
7.9.2009 15:34:49   
lence
Svaka cast, Jellkice, odlicno si to pronasla!
Ipak izgleda da ja od tog ne patim, to nikako nisu moji simptomi, a i progesteron mi se luci punom parom (kuc, kuc, kuc u drvce).
Fju, hajde da otpisem jednu stvar na listi "kvarova".
Hvala!

(odgovor članu Jellkica)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Perzistentni folikul
7.9.2009 15:36:48   
Jellkica
Bas mi je drago da je pomoglo...zato smo valja i tu user posted image

(odgovor članu lence)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 9:01:25   
daca77
Procitala sam postove na ovoj temi i ne znam sta da kazem?user posted image
Ja uopste nemam ove simptome, mislim na produzena krvarenja...vec godinu dana dr konstatuje postojanje perzistentnog folikula koji nestane sa user posted image .Takodje, user posted image mi ne kasni, nije nesto strasno obilna, nije produzena...
Sta li se desava sa mnom, ne znam?user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Jellkica)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 9:34:03   
misha
Samo mi je još ovo trebalo da se nadjem i u ovoj priči. Meni je 31.8. izmeren folikul 26mm i dr. mi je rekao da je pravo vreme, jer će on verovatno tog dana pući. ranije su mi obično merili negde 10-11 dana ciklusa i bili su po 18mm pa sam ja mislila da dalje ne rastu, jer sam i tada dobijala isti savet. Niko mi nije rekao da nakon toga idem da bi se videlo da li je pukao. Svi kažu, sad će on da pukne. Eto sad sam se našla u ovoj priči, možda i ja imam taj perzistentni foliku za koji sam sada prvi put čula.

(odgovor članu daca77)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 9:46:36   
daca77
Znas kako, meni je dr-da li zbog para ili zato sto je hteo biti siguran da je sve u redu, pratio 3.dana ciklusa kada je bilo izizetno sitnih folikula, zatim 13, 14.dana kada je bilo vodeceg od 18,20mm i tada mi je govorio da je sve u redu i da ce puci svakog trena, ali mi je ipak zakazivao UZ za par dana. Tada bi uvek konstatovao da je folikul ostao, da je velicine od 28mm, a jednom oko 20.dana ciklusa cak i 42mm. medjuitim, na moju srecu cim user posted image , on pukne i nestane...

(odgovor članu misha)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 10:44:00   
Jellkica
Ako se radi folikulometrija onda ides dok folikul ne poraste do ajde da kazem 18mm, sutradan bi trebalo da se poveca na 20mm i taj ili sledeci dan da pukne pa se onda dakle posle 3 dana (od onog kad je bio 18mm) ide ponovo kod dr da vidi da li je pukao....bar je meni uvek tako radjeno

(odgovor članu misha)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 10:44:42   
Jellkica
A sta ti dr kaze povodom toga? Ako je to vec uocio koji mu je komentar na to?

(odgovor članu daca77)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 11:11:34   
daca77
Jellkice, kaze dr da nedostaje neki enzim -mislim da je pomenuo prostaciklin, koji razara opnu folikula. Moze da pomogne pregnil, ali meni ne, posto sam ga uzimala 2x i nije folikul ni tada pucao...sve u svemu on nema resenje i kaze mi da budem strpljiva, pa ce sam puci

(odgovor članu Jellkica)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 11:16:20   
lence
Da li moze i taj folikul koji nije prsnuo da luci progesteron i da daje prividnu sliku da je s ovulacijom sve OK?

(odgovor članu daca77)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 11:34:21   
daca77
Da, on to i radi...grafikon baz.T mi je do sada bio tipican skolski primer ovulatornog ciklusa, a dr na UZ konstatuje izostanak ovulacije. Takodje, radila sam i hormonski status i on je u redu...

(odgovor članu lence)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 11:34:38   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: daca77

medjuitim, na moju srecu cim user posted image , on pukne i nestane...


A šta se desi kada folikul preraste neku veličinu (tabelarnu... nemam pojma koliki treba da bude) i onda pukne? (kao tebi u toku menstruacije) Jel tada moguća oplodnja ili je on prosto prerastao?

(odgovor članu daca77)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 11:38:33   
lence
Hvala daco. Ipak je dobro da si ustanovila sta koci tvoje napore, nadam se da ti se to ne desava svaki mesec i da ces da nabodes to oslobodjeno jajasce.
Da li ti imas ikakve simptome zbog tog perzistentnog folikula ili si samo upornim pretragama dosla do tog saznanja?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 11:39:01   
daca77
Ne Tasho, ne moze da dodje do oplodnje...jednostavno on preraste u cistu i unutra nema jajne celije...ona bude unistena. Koliko sam shvatila dr, nje ima samo do faze kada folikul puca, posle nje nema

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 11:41:46   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: daca77

nje ima samo do faze kada folikul puca, posle nje nema


Pa da, ali tebi puca kada preraste. No, kažeš, nema jajne ćelije unutra kada preraste folikul... to me je zanimalo. Htela sam da te pitam zašto ne mutite u toku menstruacije, ako tada puca, ali pitanje sada više nema smisla.

(odgovor članu daca77)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 11:48:10   
Modessty
Meni se par puta desilo da je taj folikul ostao i nakon menstruacije i napravio problem u sledećem ciklusu.
Onda smo probali sa klomifenom i pregnilom i zaključili da moj organizam ne reaguje dobro na sve te veštačke hormone. I meni su kao i Daci hormoni bili ok. I sve drugo kako treba. Jednostavno nisu znali zašto se sve to dešava. Onda je dr predložio HSG i nakon toga ja ostadoh trudna!user posted image
Jedna od predpostavki dr iz Narodnog fronta je da su me toliko natrpali progesteronom u bolnici da će mom organizmu trebati dve do tri godine da se oporavi ivrati u normalu. Interesantno je da je baš tako i bilo! Bez ikakvih lekova nakon skoro tri godine se ciklus vratio na normalu. Nije bilo produženih krvarenja, jedino s vremena na vreme neka obilnija menstruacija.


_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu daca77)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 11:51:26   
Modessty
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

IZVORNA PORUKA: daca77

nje ima samo do faze kada folikul puca, posle nje nema


Pa da, ali tebi puca kada preraste. No, kažeš, nema jajne ćelije unutra kada preraste folikul... to me je zanimalo. Htela sam da te pitam zašto ne mutite u toku menstruacije, ako tada puca, ali pitanje sada više nema smisla.


Tačno je Tasho da ima žena kojima ovulacija bude u toku menstrualnog krvarenja, ali to nije slučaj sa perzistentnim folikulom. Koliko sam shvatila taj folikul preraste odredjenu veličinu i onda postoje dve opcije: ili se očisti zajedno sa menstruacijom ili preraste u cistu.
Rekla bih da medicina nema još uvek ideju zašto dolazi do toga, tj kako sprečiti nastajanje tog problema. Bar ovi naši izgleda neznaju


_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 11:51:33   
daca77
Pa onda sledi, da me je moj dr S.unistio primultom, koji sam koristila 7-8 meseci uzastopno...a primult je vestacki progesteron... 

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 12:28:16   
Modessty
Daco ja sam ti već pisala da sam ja na njega reagovala katastrofalno!!! Sve što je pisalo da su nuspojave meni se desilo user posted image

Neznam stvarno šta da ti kažem. Ja sam recimo pre dve godine prestala da idem kod Žane (koja me je vodila od bolnice 2005.) jer je htela da mi da neki hormonski lek, ne sećam se šta. Čini mi se da je bio baš na bazi progesterona. Ja sam to odbila i nisam otišla kod lekara duuuuuugo vremena. U medjuvremenu se ciklus sredio. Kad sam otišla kod Bojana lepo sam mu izdeklamovala sve što mi se desilo, dala mu i rezultate ležanja u bolnici nedelju dana zbog produženog krvarenja i rekla mu da neću da se kljukam bespotrebno lekovima


_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu daca77)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 13:57:37   
misha
Pa ja onda samo mogu da zaključim, da tri doktora u dva različita grada kod kojih sam ja bila potpuno pogrešno savetuju. Kad mi je izmeren folikul od 18 mm dr. mi rekla, još će da naraste, ali ti počni da mutiš. Sledećeg meseca mi izmeri 21mm druga dr. i kaže muti. Nakon pet dana, drugi dr. mi izmeri 26mm i kaže muti, sad će da pukne. Niko da mi kaže da možda neće da pukne ukoliko je toliko narastao, da eventualno treba da se prati, baš niko. Sutra ću sve da ispitam moju dr. samo se plašim da ne ispadne kao da ja nju učim šta treba da radi. E samo još jedno pitanje, jer treba da se muti i kad pukne ili je tad već kasno?

(odgovor članu Jellkica)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Perzistentni folikul
8.9.2009 14:01:00   
Jellkica
Mislim da se dalje ne muti tj. nema svrhe...meni je dr rekla kada je bio 18mm ili 16mm ne secam se da mutim naredna tri dana i da onda dodjem kod nje da vidi da li je puko...dakle posle 3 dana je puko i nije mi rekla da treba jos jednom da mutim da bi utvrdili gradivo

(odgovor članu misha)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Perzistentni folikul
10.9.2009 8:00:49   
misha
Koliko sam shvatila, perzistentni folikul i dalje, sve dok postoji luči estorgen, i očigledno je da se javlja kod žena sa manjkom progesterona. Ja sam verovatno taj slučaj, pa se pitam da li bi pomogla terapija progesteronom. Meni doktorka za sad to nije predložila. Inače, juče mi je rekla da je imala slučaj žene koja je ostala trudana sa perzistentnim folikulom, nisam baš razumela kako, jer kad me je pogledala i videla taj folikul na jajniku, rekla mi je da to ne mora da znači da nisam trudna, mada ja nisam. Kaže da je toj ženi perzistentni folikul stajao tako do kraja trudnoće. Ja sad nagadjam, da je verovatno neki drugi pukao, mada mi ona pominje nešto da se upravo taj perzistentni pretvorio u žuto telo. Ništa mi nije bilo jasno. Bitno je i to što mi je rekla da se to obično dešava u jednom periodu i da ne mora da znači da će stalno biti tako.

(odgovor članu Jellkica)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Perzistentni folikul
10.9.2009 8:09:31   
Modessty
Perzistentni folikul može da se javi zbog poremećaja u nivou progesterona, ali kod mene na primer hormonski status je bio uvek normalan.

Moguće je da je kod žene koju tvoja dr pominje bilo 2 folikula od kojih je jedan oplodjen a drugi prerastao u perzistentni.

Jedna od teorija zašto se u mojoj prvoj trudnoći javio hematom, je i ta da je došlo ili do blizanačke trudnoće pa je jedan plod "otišao" a druga je da je bilo 2 folikula i da je taj perzistentni doveo do poremećaja i stvaranja hematoma koji je na kraju izazvao spontani. ALi podvlačim još jednom da su to samo nagadjanja i teorije. Uopšte ne mora da znači da je bilo šta od toga.

Nemoj da se sekiraš oko toga koliki je folikul. Možda tvoji pucaju tek kad su na 26-27mm. Bitno je da se utvrdi da ima ovulacije!
I samo ti muti!user posted image Čak i nekoliko dana nakon pucanja folikula!
srećno!user posted image


_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu misha)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Perzistentni folikul
10.9.2009 8:16:47   
misha
Da, ali ako folikul ne pukne, doktori kažu da onda nema ovulacije. Ma gde pucaju na 26mm, evo ga još stoji na jajniku, a danas sutra ću da dobijem, već osećam. Mislim da ranije nisam imala ovaj problem, a zašto se i to pojavilo, ko bi znao. Moja dr. nije za to da radim hormonski status, kaže mogu ako hoću, ali i to je nagadjanje i ne mora ništa da pokaže. Kaže da se status menja iz sata u sat, tako da nikada nisi baš sto posto siguran u rezultat. Ne znam, tako ona kaže, ja sam za to totalni laik.

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Tri znaka koji ukazuju na to da je žena pl...
Kada je žena u takozvanim plodnim danima, njeno telo to pokazuje i spolja, uz sitne signale koje možete naučiti da prepo...
Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here