|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Varikokela
25.1.2009 1:26:31   
Anoniman
Proširenje venskih sudova funikulusa. Lečenje je operativno.
Definicija
Varikokela je proširenje venskog spleta (plexus pampiniformis) u mošnji i unutarašnjee semenske vene (vena spermatica interna) koji odvode vensku krv iz semenika (testisa). Najčešće nema kliničkih simptoma, ali je značajan uzročnik u nastanku neplodnosti. Lako se dijagnosticiraju i jednostavno leče hirurški.
Istorija
Značenje varikokele poznato je već hiljadu godina. Grčki lekar Celzus u je u prvom veku opisao ovo stanje. Ambroise Pare, najpoznatiji hirurg renesanse u je u 16. veku opet opisao ovu abnormalnost krvnih žila. Britanski hirurg Barfield je u 19. veku povezao varikokelu i neplodnost te oporavak plodnosti nakon hirurškog lečenja.
Anatomija muškog polnog organa
Semenici, testisi, parni su muški polni organi koji ne sadrže samo spermu već i stanice koje ih proizvode (spermatogonije) i hrane (Sertolijeve stanice), kao i stanice koje proizvode muški polni hormon testosteron (Leydigove stanice). Testisi su smešteni u vreći zvanoj mošnja (scrotum). Pasemenik (epididymis) je struktura građena od sustava kanalića, a služi kao spremnik sperme. Sperma putuju kroz semenovod (vas deferens) do prostate. Semenovod je većim delom smešten u trbušnoj šupljini, a nalazi se unutar semenskog snopa koji osim semenovoda sadrži krvne i limfne žile te živce.
Venski splet, plexus pampiniformis, sastoji se od vena semenskog snopa. Ove vene odvode krv iz semenika, pasemenika i semenovoda te postaju spermatične vene koje se ulivaju u bubrežne vene. Ponekad ovaj venski splet postaje proširen i izvijugan, kao i varikozne vene na nogama i to stanje se naziva varikokela.
Doba i pol
Javlja se kod osoba muškog pola obično između 15. i 20. godine života.
Učestalost
U opštoj populaciji varikokela se javlja u 10-20% slučajeva te kod 40% neplodnih muškaraca.
Podela
Varikokele se prema veličini dele u male, srednje i velike.
    male - primećuju se samo pri napinjanju ili nošenju teških predmeta kad je otežano oticanje venske krvi pa se varikokela povećava
    srednje - mogu se dijagnostikovati pipanjem testisa
    velike - uočavaju se samim pogledom na testis

Prema strani koju zahvataju varikokele se mogu nalaziti na levoj, desnoj strani ili biti obostrane.

Varikokele su mnogo češće na levoj strani (90%) nego na desnoj zbog nekoliko anatomskih razloga:

  • ugao pod kojim leva vena testisa ulazi u bubrežnu venu
  • manjak zalizaka koji bi sprečili vraćanje venske krvi na spoju testikularne i bubrežne vene
  • povećan pritisak u bubrežnoj veni zbog pritiska gornje mezenterijske arterije i aorte
    Uzrok
    Varikokele su najčešće nepoznatog uzroka jerkod većine osoba nema propratnih bolesti niti procesa. Razlog proširenju je mehanički, zbog opisanih osobitosti građe. Međutim, varikokele mogu biti posledica bolesti gornjih mokraćnih puteva, najčešće tumora bubrega. U prilog tumora najčešće govori iznenadan nastup varikokele.
    Poremećaj cirkulacije dovodi do vraćanja krvi natrag iz bubrežne cirkulacije u testise zbog čega se vene šire.
    Simptomi
    Varikokela je obično bez simptoma. Često se otkriva prilikom obrade neplodnosti. Bolesnici se ponekad žale na osjećaj težine ili bol u mošnji. Pri opipu mošnja je nalik na vreću punu glista. Na koži mošnje mogu se javiti znojenje, upala kože, crvenilo i ojedanje.
    Varikokela smanjuje plodnost, ali ne kod svih muškaraca. Kod mlađih muškaraca je bitno pogoršava li se stanje jer varikokela ponekad može dovesti do atrofije (odumiranja) testisa.

    Dijagnoza
    Za prepoznavanje varikokele najvažniji je pregled i pipanje testisa. Dijagnoza se najčešće postavlja opipavanjem testisa dok muškarac stoji na nogama. Na opip varikokela izgleda poput vreće pune crvi ili glista, a često nestaje nakon što pacijent legne. Ponekad je varikokela tako velika da se uočava samim posmatranjem. Testis na strani varikokele je često manji nego suprotni testis. Pretraga izbora za potvrdu dijagnoze jest ultrazvučno snimanje, tzv. kolor-Doppler ultrazvuk kojim se može prikazati protok krvi u snimanom području tela. Kad se sumnja na bolesti u trbušnoj šupljini koje sekundarno uzrokuju varikokelu može se uraditi kompjutorska tomografija (CT).
    Varikokele se mogu dokazivati i drugim metodama kao što je venografija, radionuklidna angiografija, termografija i običan ultrazvuk. Iako je tačna definicija veličine predmet rasprava, većina hirurga smatra kako se varikokelom može smatrati stanje kad su vene u promeru široke 3 mm ili više.
    Lečenje
    Zasad ne postoje lekovi koji bi delotvorno lečili varikokelu iako se intenzivno istražuju antioksidanti kao potencijalni nehirurški lekovi.
    Lečenje kod većine osoba s varikokelom nije potrebno. Ako su izraženi lakši bolovi i neugodan osjećaj u preponama preporučuje se nošenje steznika ili podupirača. Kod većih varikokela potreban je hirurški zahvat.
    Hirurški zahvat se sprovodi u sledećim slučajevima:

  • jaka bol u testisima koja ne odgovara na drugačije lečenje
  • poremećaj funkcije testisa - smanjena kvaliteta semena
  • smanjenje (atrofija) testisa (volumen manji od 20 ml, dužina manja od 4 cm)
    Varikokela je uzrok neplodnosti koji se najlakše ispravlja pa je kod osoba s abnormalnostima kvalitete semena hirurški zahvat potrebno ozbiljno razmotriti kao mogućnost lečenja neplodnosti.
    Hirurški zahvat se može obaviti u opštoj ili lokalnoj anesteziji. Hirurzi koriste nekoliko pristupa u lečenju pri čemu mogu koristiti uvećala ili operaciski mikroskop. Najčešće se koriste preponski pristup (transingvinalni), trbušni (retroperitonealni) i ispod preponski (infraingvinalni).
    Sve proširene vene se trajno podvezuju. Operaciskim putem se podvežu vene ili ređe odstranjuje ciela varikokela.
    Varikokela se može lečiti i interventnim radiološkim metodama gde se u venu ulazi kateterom koji krvnom strujom dolazi u testis i pod kontrolom rendgenskih snimki emboliziraju se proširene vene različitim sredstvima.
    Budući da se radi o lakšoj operaciji pacijenti se već nakon nekoliko dana mogu vratiti na posao. Zavoji se skidaju nakon dva dana, a mali komadi trake ostavljaju 7-10 dana. Kupanje i tuširanje je dozvoljeno 48 sati nakon zahvata. Prehrana treba biti normalna i uravnotežena nakon povratka kući. Počinje se tečnom hranom te postupno prelazi na tvrdu. Po potrebi se uzimaju lekovi protiv bolova. Sportske aktivnosti potrebno je izbjegavati najmanje dve nedelje, a nakon toga ih postepeno uvoditi. Najmanje sedam dana potrebno je suzdržavanje od seksualnih odnosa.

    Izvor: jugomedica.com

    Ne znam dal bi možda ovaj text trebao ići u zatrudnjivanje? user posted image
  •   Direktna veza do poruke: 1
       RE: Varikokela
    31.3.2009 8:18:40   
    boje
    mislim da bi tekst o varikokeli trebao biti prebacen na forum o zatrudnjivanju.MM sutra treba da operise varikokelu.Ona nam stvara problem oko zatrudnjivanja.Naime rezultat spermograma mu je relativno los i to prouzrokuje varikokela koja podize temperaturu u testisima za 0,5 stepeni sto je veoma znacajno za samu pokretljivost spermica.Dr mu je rekao da operacija ne traje dugo i da sam oporavak nije dug.Tri meseca nakon operacije treba da ponovi spermatogram.Nadamo se najboljem.Molila bih vas da podelite sa nama vasa iskustva.user posted image user posted image

    (odgovor članu Anoniman)
    Direktna veza do poruke: 2
       RE: Varikokela
    2.4.2009 18:33:37   
    boje
    operacija je prosla, Bogu hvala sve je u najboljem redu.user posted image user posted image Sutra kuciuser posted image user posted image .Operacija traje kratko, posle se primi infuzija sa inekcijom protiv bolova.MM se ne zali ni na kakve bolove, jos juce (juce je bila operacija) je malo prosetao.Sutra kad ga bude video dr, javicu vam sta je rekao.user posted image user posted image

    (odgovor članu boje)
    Direktna veza do poruke: 3
       RE: Varikokela
    19.4.2009 21:08:22   
    Sneža
    Tek sad naleteh na ovu temu.Pre godinu i po smo dobili rezultat(tačan,jer su u nekim laboratorijama nalazi spermograma bili kao super) i šok, mm nema nijedan zdrav i normalan spermatozoid,uglavnom je između ostalih stvari predložena i operacija varikokele(ustanovljeno zapušenje trećeg stepena),operisan,oporavak tri-četiri meseca,i uspeli smo dobiti po nalazu 2%zdrave sperme,koja nažalost nije progresivna,ali bar je zdrava,pa je mogućnost za zatrudnjivanje VTO.Mana je što će se ova vena ponovo vraćati na staro stanje stvari pa ponovni operativni zahvat nije isključen.Jedini simptom koji je moj muž imao tokom života a koji bi ukazivao na ovaj problem je bio povremeni "pritisak"u tom testisu,naročito kada je umoran ili posle fudbala i sl.

    _____________________________

    superbrzasnežaheroj

    (odgovor članu boje)
    Direktna veza do poruke: 4
       RE: Varikokela
    26.10.2011 23:58:24   
    Anoniman
    Napokon nadjoh temu Grgi. Neko je već napisao a i ja mislim da bi ova tema trebala biti u drugom delu foruma, o zatrudnjivanju (tj.problemu sa zatrudnjivanjem) jer su žene umesto ovde, o varikokeli pisale u drugim temama.

    (odgovor članu Sneža)
      Direktna veza do poruke: 5
       RE: Varikokela
    27.10.2011 0:02:47   
    degu
    E svaka čast Pčelice, ja sam baš tražila ovu temu i nisam mogla da je nađem.
    I u pravu si i ja sam pisala u temi o spermogramu.
    Ja ću vam ovde pisati svoje iskustvo, jer mm ima Varikokelu koju bi trebao da operiše, a volela bih da čujem i vaša iskustva. user posted image
    Zanima me sve što se tiče same operacije i postoperativnog toka.

    _____________________________

    Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

    U srcu moje mame i moje srce kuca <3

    (odgovor članu Anoniman)
    Direktna veza do poruke: 6
       RE: Varikokela
    27.10.2011 0:08:51   
    Anoniman
    Ako nadjem nešto sutra, pišem vam i "kačim"user posted image

    (odgovor članu degu)
      Direktna veza do poruke: 7
       RE: Varikokela
    27.10.2011 0:08:57   
    degu
    Što se tiče samih simptoma, mm ih nema. Do ove dijagnoze smo došli usled jako lošeg nalaza spermograma. Imao je 2 % normalnih spermatozoida. Pio je Profertil i na razne prirodne načine i dalje pokušavamo da popravimo spermogram. Došlo je do značajnog pomaka u broju i morfologiji, ali pokretljivost je i dalje 0.
    Ukoliko se situacija ne popravi do narednog pregleda, sledi nam konsultacija oko operacije, pa ćemo videti šta dalje.

    I ja se slažem da bi ova tema trebala da bude na Problemima zatrudnjavanja. user posted image

    < Poruku je uredio degu -- 27.10.2011 0:10:54 >


    _____________________________

    Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

    U srcu moje mame i moje srce kuca <3

    (odgovor članu degu)
    Direktna veza do poruke: 8
       RE: Varikokela
    3.11.2011 11:32:30   
    zvoncica79
    Draga Degu, mm je operisao var.pre tri nedelje na dnevnoj hirurgiji VMA *sto bih i vama preporucila od srca.
    Pusten je istog dana uz konsultaciju dr. Sama operacija nije dugo trajala i sve je proteklo kako treba/ostalo nam je da cekamo i da vidimo kako ce se situacija odvijati/kontrolni spermogram je za sest meseci. Za dr. i sestre sa dnevne hirurgije SVE POHVALE!
    Nama je to zadnja opcija pre VTO/mada su misljenja sto se tice Dr podeljena/neki kazu da ce biti bolje, a neki da je gubljenje vremena i da trebamo odmah na vto.
    Ako mogu nesto da pomognem tu sam...
    Moja preporuka vam je definitivno VMA (sa uputom dr.opste prakse) i da to obavite sto pre.

    (odgovor članu degu)
    Direktna veza do poruke: 9
       RE: Varikokela
    3.11.2011 11:37:45   
    zvoncica79
    Molila bih nekog od administratora ako je moguce da ovu temu prebace u probleme sa zatrud.

    (odgovor članu zvoncica79)
    Direktna veza do poruke: 10
       RE: Varikokela
    3.11.2011 12:43:35   
    GRGA
    Pcelice moja pa ti mislis na mene user posted image user posted image user posted image ///

    Drage zene kod nas je stanje sledece......

    Posle 5 godina,,i vise,gomila placenih analiza,,,profetila i proksida......dr mu je rekao ja je njemu JAKO uvecana varikocela,,i kako to da niko nije to video!!!!!!????????

    Naravno operacija je sledeceg cetvrtka,,,,za dan su mu zakazali operaciju....


    Znam da nije nista strasno,,,lagana operacija,,,brzo ce proci,,,umoris se jednostavno od tolikog setanja...


    Varikocela je razlog sto mu varira spermogram,,i sto posle 3 meseca profertila nije imao napredka!!!!Mislim da ce bas taj napredak biti super za nasu IUI!!!

    (odgovor članu Anoniman)
    Direktna veza do poruke: 11
       RE: Varikokela
    3.11.2011 23:17:13   
    degu
    Grga možda ćete posle operacije uspeti i prirodno user posted image
    Zvončice tek sad vidim da si mi i ovde pisala, hvala ti puno user posted image
    Grga pa kako to nisu otkrili ranije? Mm-u je urolog na prvom pregledu konstatovao, a kasnije UZ samo potvrdio.

    _____________________________

    Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

    U srcu moje mame i moje srce kuca <3

    (odgovor članu GRGA)
    Direktna veza do poruke: 12
       RE: Varikokela
    7.11.2011 14:42:03   
    školjka
    Drage forumašice,
    javljam vam se iz Splita i želim s vama podijeliti iskustvo s varikokelom. U veljači ove godine mom mužu je dijagnosticirana varikokela i to obostrana, lijeva dosta veća i izraženija od desne. Nakon toga je napravio spermiogram i broj od 5,1 mil/ml, odnosno u ukupnom ejakulatu 10,3 mil/ml. U dogovoru sa liječnikom dogovorio je operaciju varikokele u ožujku, također ove godine. Raspitivali smo se može li obje varikokele odmah operirati, no liječnik je rekao da je u tom slučaju oporavak puno teži i da je bolje da krenemo sa većom varikokelom i vidimo ima li pomaka na bolje. S obzirom da je riječ o jednom od najboljih splitskih urologa, poslušali smo njegov savjet. Laparoskopski mu je operirana lijeva varikokela. Jedan dan je proveo u bolnici i bio je prepušten kućnoj njezi. Sve bokserice je morao zamjeniti običnim pamučnim gaćicama, jer puno manje zagrijavaju testise i zdravije su. Također sve uske rebe je izbacio iz ormara i zamijenio ih broj većima. Bolje da su šlempave i ne utežu ih. Po izlasku iz bolnice mjesec dana je nosio pamučne hlače od tute. Izbacili smo sve poliestersko, opet zbog efekta zagrijavanja. Pišem vam sve detalje jer mislim da su važni u poboljšanju spermiograma. Dva tjedna poslije operacije je osjećao bol na mjestu operacije. Za ublažavanje boli koristio je voltaren čepiće. Sljedeća tri mjeseca nakon operacije mu nisam dopuštala da išta teško diže, zbog opasnosti od preponske kile. Sve sam ja teglila :) :) Vidjet ćete u ostatku teksta da se isplatilo. Samo da napomenem, svako tuširanje je završavao malo hladnijom vodom (ne prehladnom) po području donjeg dijela stomaka, tako da se voda nježno pada po testisima. Ni slučajno nemojte dopustiti muževima da direktno jakim mlazom tuša tuširaju testise, jer je efekt sličan udarcu. Neka se lagano voda slijeva sa stomaka po njima. Da napomenem, ne pijemo ni ne pušimo. Nije uzimao nikakve tablete za poboljšanje spermiograma, ništa. Samo zdrava hrana i tuširanje. Početkom devetog mjeseca smo odlučili napraviti spermiogram da vidimo ima li poboljšanja. I da, došlo je do poboljšanja. Broj je narastao na 15,3 mil/ml, odnostno na 32,1 mil/ml u ukupnom ejakulatu. Liječnici su nam rekli da bi kroz neko dogledno vrijeme mogli ostvariti prirodnu trudnoću. Kad smo to čuli, bili smo presretni. Nadali smo se uspjeti za godinu, dvije, ali. Postoji veliko ali, nama se zalomilo samo dvadesetak dana nakon što je radio spermiogram. Sada sam trudna 6 i pol tjedana. Eto, drage moje pokušala sam ukratko opisati naše iskustvo. Svima vam želim puno uspjeha i sreće i puno malih user posted image !! Nadam se da vas nisam prezatrpala informacijama.

    (odgovor članu degu)
    Direktna veza do poruke: 13
       RE: Varikokela
    7.11.2011 14:48:44   
    degu
    Školjka draga, hvala ti mnogo što si podelila s nama svoje iskustvo user posted image
    I čestitam ti na trudnoći od srca, da ti bude laka i lepa trudnoća user posted image
    I beskrajno ti hvala na svim detaljima, jer je svaki važan, a takve informacije teško da možemo da nađemo. user posted image

    _____________________________

    Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

    U srcu moje mame i moje srce kuca <3

    (odgovor članu školjka)
    Direktna veza do poruke: 14
       RE: Varikokela
    7.11.2011 15:13:28   
    školjka
    Degu, nema na čemu i hvala na čestitkama. Trenutno imam jake mučnine, nadam se da ćeš se i ti uskoro nać u ovako "mučnoj" situaciji kao i ja user posted image
    E, vidim da sam zaboravila napisat još jedan savjet urologa. Nakon operacije je preporučio da mm stavi savijenu papirnatu maramicu ispod testisa, da ih malo podigne. Samo tri dana nakon operacije se preporučava malo podizat testise (uz pomoć papirnate maramice ili male pamučne gaze). Valjda to pomaže u prevenciji hidrokele i bržoj razgradnji varikokele. Bogu hvala, nije dobio hidrokelu. Držali smo se svih savjeta i uputa koje smo dobili od urologa. Ima još jedna mala zanimljivost, mm je prije operacije varikokele imao visok krvni tlak, nakon operacije mu je normalan, čak i malo niži. Ja to povezujem sa operacijom. Ako nečiji muž uskoro ide na operaciju neka baš obrati pažnju na to, zanima me je li to slučajnost ili je povezano. Ako se još nekih detalja sjetim napisat ću vam, a vi slobodno pitajte.

    (odgovor članu degu)
    Direktna veza do poruke: 15
       RE: Varikokela
    7.11.2011 15:20:15   
    degu
    Moj dragi bi trebao uskoro da je operiše. Mene brine najviše ta preponska kila o kojoj pišeš, jer radi težak fizički posao, a teško da će dobiti više od mesec dana bolovanja user posted image
    A što se tiče hidrokele, videla sam da je dosta retka komplikacija, a svakako ćemo poslušati tvoje savete. Vidi se da imate dobrog urologa, mnogo saveta vam je dao, a i rezultat je očigledan user posted image
    Moj dragi ima normalan pritisak, tako da ti tu neću moći pomoći.
    E draga nek te što pre napuste te mučnine, da uživaš u trudnoći, a ja se ne bih bunila da tvoje mučnine pređu na mene user posted image

    _____________________________

    Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

    U srcu moje mame i moje srce kuca <3

    (odgovor članu školjka)
    Direktna veza do poruke: 16
       RE: Varikokela
    7.11.2011 15:48:15   
    školjka
    A joj, stvarno mi je žao što ne može dobit malo duže bolovanje. Onda bar u tih mjesec dana neka se odmara što više i neka ne nosi nikakve vrećice iz dućana, ništa, samo ležat, sjedit i lagane šetnje. Kad se vrati na posao neka proba u početku malo pazi bar da naglo ne diže teško ili da na kolege prebaci dio tereta user posted image .
    Moj je taman prije operacije dao otkaz jer nije primao plaću, tako da je ima vrimena za oporavak user posted image

    (odgovor članu degu)
    Direktna veza do poruke: 17
       RE: Varikokela
    7.11.2011 16:08:29   
    zvoncica79
    Draga Skoljka, hvala sto si podelila sa nama svoju pricu.
    Mnogo znaci svima nama koji imamo isti problem da verujemo u boljitak...
    Grga i to ce se resiti-bar znate u kom smeru da idete...Drzim figeee!
    Degu draga,jeste uspeli zakazati op?

    (odgovor članu školjka)
    Direktna veza do poruke: 18
       RE: Varikokela
    7.11.2011 17:27:30   
    degu
    Školjka da znaš da ti ta ideja za otkaz uopšte nije loša user posted image
    Naravno, paziću ga i maziću ga user posted image
    Nemaš pojma koliku si nam nadu dala user posted image

    _____________________________

    Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

    U srcu moje mame i moje srce kuca <3

    (odgovor članu zvoncica79)
    Direktna veza do poruke: 19
       RE: Varikokela
    7.11.2011 20:38:46   
    GRGA
    Skoljka ...citam tvoj post i zaista je divno sto si podelila svoje iskustvo sa nama.....Cestitam na bebici i da budete srecni zdrvai,,,i da se puno puno volite..
    Degu,,,,,,,veruj mi da su mu to gledali na par pregleda i dr iz Jevremove(privatna klinika),,i saVMA

    niko je nije video,,,user posted image user posted image user posted image
    zvoncice.....nadam se da ce sve biti ok,,ali vec sam na ivici snage!


    (odgovor članu školjka)
    Direktna veza do poruke: 20
       RE: Varikokela
    7.11.2011 21:26:50   
    degu
    Grga sve što se dešava ima svoje razloge, ko zna, možda baš za to vreme što čekaš IUI ostaneš trudna prirodno, kad tm operiše Varicocelu.
    I meni je već dosta čekanja, od kad sam došla na ovaj forum ja samo nešto čekam i sve mi se nešto odlaže i sad se plašim da će mu opet odložiti operaciju.
    Ali ako sam nešto naučila u svemu ovome je da se ne vredi nervirati i da moramo da imamo jako puno strpljenja, važan je cilj user posted image , a ne da li ćemo do njega stići za 6 meseci ili godinu dana. Nije važno, samo da ga ostvarimo.

    _____________________________

    Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

    U srcu moje mame i moje srce kuca <3

    (odgovor članu GRGA)
    Direktna veza do poruke: 21
       RE: Varikokela
    8.11.2011 12:45:01   
    zvoncica79
    Draga Grga "nemoj" da brines toliko, bice promene-videces.
    Nama je Dr rekao da se u dosta vise slucajeva kod kojih vena nije tako primetna dodje do veceg poboljsanja-nego kod onih gde bas izrazena...
    Tako da brzo po uput za VMA i na op.nije nista strasno...
    Degu pisala sam ti na pp,trebalo mi je vremena da skapiram da imam por.user posted image

    (odgovor članu degu)
    Direktna veza do poruke: 22
       RE: Varikokela
    8.11.2011 12:46:28   
    GRGA
    DRage moje operacija je odlozenaaaaaaaaaaaaaaaa.....................................poludela sam................i da nema sane da ostanem prirodno trudan je rmi treba stimulacijauser posted image user posted image

    (odgovor članu zvoncica79)
    Direktna veza do poruke: 23
       RE: Varikokela
    8.11.2011 12:47:47   
    zvoncica79
    Da budem iskrena i ja sam vise smorena od svega, da mi dodje da pocnem sa prikupljanjem papira za VTO, da i tu ne gubim vremeuser posted image  

    (odgovor članu zvoncica79)
    Direktna veza do poruke: 24
       RE: Varikokela
    8.11.2011 12:55:01   
    zvoncica79
    Jooooj Grga zeno, ne znam sta da ti kazem-osim kao sto i napisah da i ja razmisljam da odmah krenem sa papirologijom, i ne ocekujem previse od prirodneuser posted image
    Uostalom radujem se tome sto VTO u dosta slucajeva ima napredka,tako da IMA NADE I ZA NASEuser posted image

    (odgovor članu zvoncica79)
    Direktna veza do poruke: 25
    Stranica:   [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
    Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
    Idi na:







    Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
    Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
    VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
    videophoto
    Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
    Prirodan izbor za miran san vaših mališana
    Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
    Moja mama divno priča svake noći
    Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
    HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
    photo
    Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



    Anketa

    Трудноћа.
    пеперутка16

    Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

    Click Here