*Alexx*

| 

IZVORNA PORUKA:  Milica#n      Drage moje drugarice sa RR, vec  sam vam rekla pre nekih 15 dana da mi je test   . E danas  sam bila na prvom pregledu. Negde na forumu sam vec napisala da trenutno  zivim u Norveskoj slusaj te sad kako to ovde sve ide, ja ne mogu doci  sebi.   Pre nedelju dana sam isla da provere da li sam trudna odnela  sam mokracu i kad su proverili rekli su da sam trudna i narucili me za  nedelju dana tj danas.   Danas sam otisla kod dr opste prakse on mi  je  uzeo sve podatke, izmerio pritisak, tezinu i rekao da ce mi jos  izvaditi krv i da dam urin. Ok,suprug i ja kontamo tako to ide i kod  nas, ali kad smo ga pitali gde treba da idem na ginekoloski pregled i  ultrazvuk on je rekao to se radi u 19/20 nedelji i u 36,  i za sad ako  se dobro osecam to je to. Nema potrebe za vise kontrola. STRASNO! Prvog  sina sam rodila u Hrvatskoj i tamo sam isla svaki mesec na kontrolu a  pred kraj i cesce, uostalo kao vi ostle sto sam ovde procitali.   Zaista  ne znam sta bi rekla kakav je to sistem!?    Da li neka od  vas ima iskustva sa ovim zapadnim sistemom,meni se ovo ne dopada.        p.s.  Danas mi je odredjen i termin 27.08.2009. i to po menstruacili a vec sam  negde rekla da mi je menstruacija totalno neredovna!        IZVORNA PORUKA:  Tasha RR      A tu nema privatnika pa da odeš  na UZ?         IZVORNA PORUKA:  Milica#n      Zaista ne znam, nisam se ni  raspitivala, ja sam fino narucila avionsku kartu i idem kod mog  ginekologa, (godisnji iskoristimo malo ranije  ) nekako imam  vise poverenja u nase, poznat mi je sistem. Vodili su mi prvu trudnocu i  hvala Bogu sve je bilo uredu. Ne kazem ja da su oni ovde losi, zaista  su svi vrlo ljubazni i cini mi se da su strucni (pa ipak i ovde se  radjaju deca svaki dan), ali nekako valda kad imam izbor ipak cu da  cujem i drugo misljenje.         IZVORNA PORUKA:  Tasha RR      Pa da, to je ok, ali ipak treba  izgurati 9 meseci, a toliko godišnjeg nemate. Zar ne bi bilo pametno da i  tu nađeš nekoga u koga ćeš imati poverenja?         IZVORNA PORUKA:  Milica#n      Pa ja cu dole ostati verovatno  nekih 2,5 maseca, a do tad cu se cuti ovde sa nekim bivsim trudnicama.  Mada jos nisam ni sigurna gde cu se poroditi malo nam se otegla  produzenje vize zbog ove ekonomske krize pa je sve jos pod upitnikom. Pa  mi je opcija za dole najizvesnija a i najvise mi se svidja  .         IZVORNA PORUKA:  Verus RR      Milice, ja sam trenutno u SAD,  mm i ja jos pokusavamo za prvu bebu, ali ti mogu reci kao je bilo sam  mojim prijateljicama.  Jedna je trenutno trudna u 15 nedelji i sada je  imala prvu ultrazvuk, inace, cim saznas da si trudna vadi se krv prvi  put i to i urin se radi jednom mesecno.  Gledaju uvek secer (zbog rizika  povecanja secera u trudnoci) i naravno prate redovno krvni  pritisak>  pisala sam ranije, meni se ovde ne dopada kako se sve vodi  PRE nego sto zatrudnis, to po forumu vidim, bolje ide kod nas.  E sad,  stvari zavise i od bolnice do bolnice.  Posto cu ja morati da primam  inekcije heparine kad zatrudnim, meni su rekli kad zatrudnim da cu doci  na ultrazvuk u 6 nedelji da utvrde da je beba u redu i da je ziva  (otkucaji srca), onda me startuju na inekcije, pa cu opet imati  ultrazvuk oko 10 te nedelje pa u 20 da se odredi pol.  Posle toga ima  jos jedan zvuk ja mislim pred porodjaj mozda oko mesec dana, da se vidi u  kakvom je polozaju beba itd.  Moja prijateljica koja zivi ovde i  takodje je iz NS je izgubila jednu trudnocu (prvu) a druga beba je imala  pupcanu vrpcu sa samo jednom venom i jednom arterijom (umesto dve)>  Tako da se njena vodila kao visoko rizicna trudnoca jer su mislili da  beba nece puno rasti i da ce se rano roditi (sto je veca beba vece su  potrebe za kiseonikom i hranljivim materijama i to kao jedna arterija ne  bi mogla da podrzi).  Ona je isla na preglede dva puta nedeljno i jako  su pratili sve a ultrazvuke je imala gomilu.  Ja cu se isto voditi kao  visoko rizicna (zbog mene ne zbog bebe), pa cu i ja verovatno tako.   Inace, mislim da ide jednom mesecno kao kod nas.  Javi nam sta si  saznala, ali i ja mislim da treba da proveris i druge bolnice i lokalne  klinike, jer ko sto rekoh, ovde se stvari razlikuju od bolnice do  bolnice.  Srecno!!!         IZVORNA PORUKA:  Tasha RR      Jasna1 se nalazi u Londonu i  piše:      Bas mi je drago cuti da ste tako ljubazne, vec odavno  nisam imala tako lijep prijem. Englezi nisu bas nesto pristupacni.    Ovdje  se ne moze ici direktno u bolnicu / ginekologu na pregled nego se za  sve ide samo obicnom doktoru, koji obicno sam napravi ginekoloski  pregled i ostalo (tlak/tezinu itd). i kaze sve sto on zna reci, sto nije  bas puno. Onda se ide u bolnicu jer se u bolnici radja ali ja sam bila  pod dojmom da ce mi doktorica odmah dati uputnicu za bolnicu ali ona se  samo nasmijala i rekla to da cekam da mi se bolnica javi itd. A to tko  zna kada ce, bas glupo. Cijeli im je sistem los. Prolsi put kad sam bila  kod doktora, njenog kolege, jer imam strasne probleme sa stomakom a  ovdje bas ne znaju sto mi je, doktor mi je rekao da "ako zatrudnim  vjerojatno cu odmah ozdraviti". Ma nisu normalni. Inace imam gastritis i  neku kilu kraj zeluca (hiatus hernia).       A kad je moja starija  sestra (isto ovdje) rodila nije znala ni duzinu djeteta (niti sad zna)  sto je kod nas prvo sto kazu - tezinu i duzinu. Nisu dijete bili ni  ocistili nego joj ga onako prljavo dali.    Ma meni dodje onda zlo kad  pomislim da ce i meni tako a kod nas cujem kako sve rade, i mjere dijete  i testiraju a ovdje u biti nista od toga. /nego samo daju brosuru pa ti  sam kod kuce mjeri i radi sto hoces.       Ali eto, sretna sam sto  sam trudna. Upalilo nam je odmah na prvi pokusaj pa sam ostala prilicno  sokirana        Ali i muzu je tako drago            IZVORNA PORUKA:  Verus RR      Tasha, bas hvala Bogu da si ti  trudna i da je dete zdravo, ali normalno je to sto mislis-svi  mi kad  zatrudnimo jednog dana    cemo skrenuti  misli sa toga, na sledece korake-bolnice, testove, gde se poroditi....  ovde u SAD ti podignu dete da ga vidis (ima neka emisija  "baby story"  pa vidis celu pricu porodjaj itd i ja to uvek gledam   ) i onda ga  odnesu obrisu, izmere duzinu i tezinu i kada se beba okupa, mama je  podoji ili bar pokusa, i onda obuku bebu i slikaju i stave na web sajt  te bolnice i onda mogu svi prijatelji da ode da vide odmah bebu!  Tu  pise ime tezina duzina datum i vreme rodjenja.  Sve je lepo  organizovano, ali me nervira to sto uvek gledaju da sto pre obave  porodjaj i ako ne ide dobro uvek hoce da rade carski rez, mislim da se  boje kojekakvih tuzbi od pacijenata ako nesto ne bude u redu...inace ja  sam u drzavi kentaki, i ovde zakonski testiraju svaku bebu na preko 30  genetskih oboljenja, jer osim fizickih postoje genetska oboljenja  metabolizma (kada beba npr ne moze da vari laktozu u mleku, pa se odmah  zna da mora da ide na formulu, jer ako ne metabolise galaktozu onda se  to depozituje u mozak i organe i ostecuje ih),  a te testove pokriva  drzava pa cak i oni bez novca imaju prava na to.  To je sve ok, ali ko  sto kazem, porodjaj je deo koji bi me vise brinuo....ne znam, posto cu  ja eto biti na heparinu moj porodjaj ce morati biti zakazan i indukovan,  a ja zelim prirodno da se porodim pa  me je bas frka,kazu da indukcija  vise boli....eto udavila sam te sorry         IZVORNA PORUKA:  Verus RR      IZVORNA PORUKA:  Verus      Tasha,  bas hvala Bogu da si ti trudna i da je dete zdravo, ali normalno je to  sto mislis-svi  mi kad zatrudnimo jednog dana      cemo skrenuti  misli sa toga, na sledece korake-bolnice, testove, gde se poroditi....  ovde u SAD ti podignu dete da ga vidis (ima neka emisija  "baby story"  pa vidis celu pricu porodjaj itd i ja to uvek gledam     ) i onda ga  odnesu obrisu, izmere duzinu i tezinu i kada se beba okupa, mama je  podoji ili bar pokusa, i onda obuku bebu i slikaju i stave na web sajt  te bolnice i onda mogu svi prijatelji da ode da vide odmah bebu!  Tu  pise ime tezina duzina datum i vreme rodjenja.  Sve je lepo  organizovano, ali me nervira to sto uvek gledaju da sto pre obave  porodjaj i ako ne ide dobro uvek hoce da rade carski rez, mislim da se  boje kojekakvih tuzbi od pacijenata ako nesto ne bude u redu...inace ja  sam u drzavi kentaki, i ovde zakonski testiraju svaku bebu na preko 30  genetskih oboljenja, jer osim fizickih postoje genetska oboljenja  metabolizma (kada beba npr ne moze da vari laktozu u mleku, pa se odmah  zna da mora da ide na formulu, jer ako ne metabolise galaktozu onda se  to depozituje u mozak i organe i ostecuje ih),  a te testove pokriva  drzava pa cak i oni bez novca imaju prava na to.  To je sve ok, ali ko  sto kazem, porodjaj je deo koji bi me vise brinuo....ne znam, posto cu  ja eto biti na heparinu moj porodjaj ce morati biti zakazan i indukovan,  a ja zelim prirodno da se porodim pa  me je bas frka,kazu da indukcija  vise boli....eto udavila sam te sorry                Budala  sad vidim da je to kopiran post Jasne1 pa eto, njoj sam odgovorila!            IZVORNA PORUKA:  Tasha RR      BINCE je napisala:       Pravo  mi je cudno da je to tako tamo... Citam i ne vjerujem, pa sigurno ima i  privatnika kojima se mozete obratiti, pa pokusajte tamo mozda vam bolje  objasni... a ja sam saznala da sam trudna sa 4 sedmice, a srce sam cula  u 7-oj sedmici.....I BIO JE PREDIVAN OSJECAJ SLIJEDECI PUT NOSIM KAMERU  DA SVE SNIMIM...                                                                       Verus kako si me nasmejala!                 IZVORNA PORUKA:  Verus RR      Tasha, izgleda da je to postao  moj posao ovde-RR klovan!             Uf uf uvek  zurim i ne pazim....         IZVORNA PORUKA:  eugenija      Baš me interesuje šta bi  "majkahrabrost" rekla na Jasninu priču...         IZVORNA PORUKA:  ksena      ja sam u Grckoj, muz mi je grk.  ovde je osiguranje nekako cudno, svi imaju razlicito u zavisnosti od  posla kojim se bave i svako osiguranje nesto drugo pokriva. osiguranje  mm je super, dozvoljava mu da ide kod bilo kog, cak i privatnog lekara, i  onda mu jednostavno vrate deo para ili cak sve, ali ja zbog raznih  gluposti papiroloskih nisam mogla da ga dobijem. na srecu, student sam i  jos par meseci cu imati to studenstko osiguranje. Takodje, ne postoje  domovi zdravlja, nego samo bolnice u kojima je katastrofa guzva, kao i u  nasim uostalom. Dakle, trudnocu mi vodi privatno dr (jer ti u bolnici  zakazuju termin za 2-3 meseca), onda mi samo za neke analize kao sto je  analiza krvi napise na obicnom papiru uput, koji ja moram nositi kod  kontrolora na fakultet, on mi ga ispise zvanicno i onda sa tim idem u  bolnicu. svi se naravno poradjaju u privatnim klinikama, sto kosta  uzasno mnogo, evo danas je bilo na tv kako su krenule klinike u susret  parovima, pa daju da se plati porodjaj na rate! ludilo! Al nema veze,  samo nek nasa mrvica bude dobro!         

|