|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Autosedišta za bebe i decu
15.5.2008 17:26:31   
olovka
IZVORNA PORUKA: vukosava

- Sada kad ste odabrali svoje sedište, kako i do kada ga koristite?
- Posto sve bebe nemaju isti odnos dužine i težine, kada ste morali da pređete na sledeću veličinu?
- Kako vaša beba podnosi vožnju i samo sedište?
- Da li ga ostavljate u kolima u toku noći?
- Koliko ste najdalje putovali sa bebom u sedištu?
- Čime ga perete?
- Kačite li igračke na njega u toku puta da smirite bebu ako plače?
- Da li neko uvek sedi nazad sa detetom?



IZVORNA PORUKA: vukosava

Sedišta za sigurnu vožnju mališana, Blic
Ne razmišljajući o posledicama, mnogi roditelji za vreme vožnje dozvoljavaju da dete skakuće na zadnjem ili prednjem sedištu automobila. Zakon kaže da vozila u kojima se prevoze deca moraju imati atestirano sigurnosno sedište, ali je osim nemarnosti roditelja otežavajuća okolnost i novac, jer su sedišta za bebe za mnoge pravi luksuz.


Auto-sedište se bira na osnovu težine deteta i njegovog uzrasta


Deca do tri godine starosti moraju da se prevoze u sigurnosnim sedištima u automobilima. Za nepoštovanje ove odredbe vozač će platiti kaznu od 5.000 dinara. Tačno je da je u današnje vreme jedno dobro sedište za bebu mnogima luksuz, ali saobraćajni stručnjaci smatraju da na tome ne bi smelo da se štedi. Istraživanja su pokazala da kada dođe do saobraćajne nezgode pri brzini od 50 kilometara na sat, a majka drži dete teško 15 kilograma na zadnjem sedištu, to dete u momentu sudara dobija težinu od približno 470 kilograma.

– To znači da prilikom saobraćajne nesreće dete koje nije u sigurnosnom sedištu doživljava udar približan padu sa četvrtog sprata. Sada zamislite šta se dešava pri istom sudaru sa čovekom koji je težak oko 80 kilograma a koji nije vezan sigurnosnim pojasom – kaže magistar Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta.

Auto-sedište se bira na osnovu težine deteta i njegovog uzrasta. Najbolje bi bilo da se pre kupovine isproba i tako proveri da li odgovara detetu (dimenzije, komfor…). Prilikom kupovine dobija se i uputstvo za postavljanje, a najvažnije je da se sedište dobro fiksira jer je svako pomeranje opasno. Korpa može da se postavi i na prednje sedište, ali u tom slučaju je preporučljivo da bude okrenuta prema zadnjem delu vozila. Takođe, preporučuje se da prilikom prevoza dece frontalni vazdušni jastuci moraju da budu isključeni.

– Kod iskakanja vazdušni jastuci dostižu brzinu do 350 kilometara na sat, pa mogu imati fatalne posledice po dete – smatra Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja.

Brojna ispitivanja pokazuju da sigurnosna sedišta smanjuju rizik od povreda za 70 odsto kod beba i 50 odsto kod mlađe dece. Roditelji ne koriste sigurnosna sedišta zbog paprenih cena. Jedno sedište u nekim slučajevima košta i preko 20.000 dinara.Ispitivanja pokazuju da sigurnosna sedišta smanjuju rizik od povreda za 70 odsto kod beba i 50 odsto kod dece

Cene sedišta
težina deteta vrsta sedišta cena
do 13 kg nosiljka od 8.000 do 11.000
od 15 do 36 kg bez naslona 3.500
od 9 do 34 kg fotelja od 5.000 do 24.000

IZVORNA PORUKA: vukosava

UPUTSTVO ZA MONTIRANJE
U početku će vam verovatno sve delovati komplikovano, ali morate ići korak po korak prema uputstvu proizvođača. Samo tako ćete pravilno postaviti auto-sedište u automobil:

1. Zategnite dobro pojaseve pri montiranju auto-sedišta za sedište automobila. Najbolje je da ga pritom pritisnete svojom težinom. Savetujemo vam da nađete nekog ko će vam pomoći (bar prvi put), tako da dok vi pritiskate auto-sedište, druga osoba montira pojas.

2. Vodite računa da se pojasevi ne uvrnu dok ih zatežete.

3. Ako ste sve dobro uradili, auto-sedište ne bi trebalo da se pomera ni u jednom pravcu više od tri centimetra.

4. Novi modeli automobila i auto-sedišta imaju ugrađene sisteme za zakopčavanje (označeni su sa LATCH ili ISOFIX). To je univerzalni sistem za montiranje koji smanjuje problem nekompatibilnosti (nespojivosti) auto-sedišta i automobila. Zahvaljujući ovom sistemu, auto-sedište je moguće montirati direktno za sedište automobila, bez upotrebe automobilskog pojasa.

5. Neka auto-sedišta imaju tzv. teder traku koja povezuje naslon autosedišta sa automobilom. U zavisnosti od modela automobila, kuka za teder traku se može nalaziti na samom sedištu automobila, na podu iza sedišta, ili u gepeku. Ove kuke ne postoje u starijim modelima automobila. Vodite računa da teder traka uvek bude dobro zategnuta, i da se ne uvrće.

Da li je dete pravilno smešteno?
Prilikom korišćenja auto-sedišta je važno da pratite uputstva proizvođača i kada je u pitanju pravilno postavljanje, i vezivanje deteta. Na svakom auto-sedištu piše za koju kilažu je predviđeno, a u zavisnosti od uzrasta (samim tim i kilaže deteta), zavisi u kom položaju će biti. Bebe se postavljaju tako da gledaju u zadnje staklo (na zadnje sedište ako je pored mališana mama ili neka druga osoba, a na prednje ako je mama vozač). Nepravilno je auto-sedište za bebu staviti na zadnje sedište poprečno, jer u tom slučaju ona nije bezbedna! Takođe, nosiljke za bebe ne zamenjuju auto-sedište. Beba je najsigurnija kada je auto-sedište na zadnjem sedištu, okrenuto unazad, dobro montirano i pod uglom od 45 stepeni. Ukoliko je ovaj ugao manji ili veći, bebina glava će da pada unazad (tada može da dođe do povrede vratnih mišića), ili unapred (može da dođe do «zatvaranja» disajnih puteva, pa će beba otežano disati). U ovom položaju (unazad) se beba vozi dok ne napuni godinu dana.
Kada je u pitanju vezivanje dece u auto-sedištu, i tu treba veoma pažljivo pratiti uputstva proizvođača. U zavisnosti od modela, postoje pojasevi sa tri (po jedna na ramena i jedna u preponama), ili pet (po jedna na ramenima, po jedna na bedrima i jedna na preponama) kontaktnih tačaka. Ukoliko pojas auto-sedišta ima kopču na grudima, onda ona mora da bude postavljena na sredini grudnog koša, a nikako na vratu ili stomaku! Ova kopča ima ulogu da drži trake pojasa u pravilnom položaju, a ona sama ne pruža nikakvu zaštitu. Uvek pazite da se trake pojasa ne uvrnu, jer u tom slučaju ne pružaju 100% sigurnost.

Obazvezna proba
Auto-sedišta za decu se mogu montirati pomoću pojasa, ukoliko u vašem automobilu oni postoje na zadnjem sedištu, ili pojasa koji se naknadno kupuju. Pre nego što kupite auto-sedište, obavezno ga isprobajte u svom automobilu, jer postoji mogućnost da ne može da se koristi u njemu. Savetujemo vam da u kupovinu krenete sa prijateljem koji ima iskustva u montiranju sedišta, jer se može desiti da prodavci ne umeju da vam objasne i pomognu prilikom pravilnog postavljanja. Ako nemate nikog ko bi mogao da vam pomogne, nekoliko puta pažljivo pročitajte uputstvo i strogo ga se pridržavajte.


Kakvo autosedište ćete kupiti za vašu bebu?
Ja razmišljam o Maxi Cosi.

< Poruku je uredio Lu RR -- 18.4.2011 20:49:51 >
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
16.5.2008 14:38:25   
Anoniman
Prvih godinu dana sam ga vozila u onoj nosiljci što ide uz kolica (uglavnom Chicco-va kolica), samo je zavežem pojasom za sedište. A nakon toga sam dobila od rođaka "nekakav car seat" - služi svrsi.

(odgovor članu olovka)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
18.5.2008 18:06:08   
guppy RR
Mi imamo Maxi Cosi CabrioFix
user posted image

Jako sam zadovoljna, jer su dosta širi od Chicco i sličnih, pa može bebica duže da bude u njemu, i nemoraš forsirati da prelazi u veće autosedište dok još ne sedi samostalno.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
25.5.2008 7:26:33   
olovka
A šta je taj Isiofix koji nude uz sedište da bude tako skupo? Ne razumem baš najbolje.

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
10.6.2008 21:11:38   
Lu
Isofix se može montirati samo u određenim modelima automobila, to je kao sjedište za autosjedalicu, veže se na tri mjesta, dva pored sjedalice i jedno iza sjedišta automobila a naprijed ima kao pomoćnu nogu do poda, to je stvarno super stvar pogotovu kod malih sjedalica0-13, tj.nosiljki, ali eto nemamo svi tu mogućnost, bitno je dobro učvrstiti pojasom sjedalicu, ja uđem u nju koljenim a i zategnem što mogu jače jer sam vidjela da se tako radi, i nikada nisam vozila dijete bez sjedalice, jer ona čuva glavu djetetu u vožnji.

< Poruku je uredio Lu RR -- 18.4.2011 20:50:48 >

(odgovor članu olovka)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
10.6.2008 22:33:00   
guppy RR
I mi smo uzeli bez Isofixa i NEMAMO tu mogućnost u autu, tako da nije ni bilo izbora. Sedišta su skroz OK montirana in ne šetaju nikuda.
Pre neki dan smo prešli na veće autosedište, odlučili smo da kupimo Romer King TS Plus

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
30.6.2008 16:18:01   
Jeca*
Pošto smo pre neki dan gledali auto sedišta (bliži se porođaj pa sad malo više analiziramo bebi opremu), možda bi i vama poslužio ovaj dokument koji sam našla na internetu:

http://www.apos.org.yu/reporter/pr19.pdf

Pozdrav user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
15.12.2008 3:36:32   
stella
Mi smo do godine koristili Gracovu korpu,super nas je posluzila i u kolicima,i kao nosiljka i kao auto sjedalica.
A sada imamo Brevi as.Cijena pristupacna,udobna,ima 4 polozaja-beba moze da spava u njoj u skoro lezecem polozaju,i sto je najvaznije radjena po novim propisima sigurnosti.

< Poruku je uredio stella -- 15.12.2008 3:39:07 >


_____________________________

H A N A 26.09.2007

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
22.1.2009 16:53:32   
sonja999s
mi cemo danas ici u Aksu da vidimo kakav izbor ima. nije mi bitno da AS bude ista marka kao i kolica jer necu bebu vozati u tome u kolicima nego samo u kolima. cini mi se da je sve to isto, samo se cena brenda razlikuje.
a da li svaki taj Isofix pase na auto koji ima pojase nazad? ili zavisi jos od neceg?

(odgovor članu stella)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
28.1.2009 10:08:29   
Jele
Mi smo uzeli Maxi Cosi City za bebe do godinu dana. Paše i u kolica, tj. kolica imaju posebne adaptere za to auto sedište. Na sajtu Maxi Cosija sam odgledala filmic kako se AS montira u kola. AS ima i onaj dodatak za male bebe, da im drži i podupire glavu... - ne znam kako bih to nazvala user posted image .

Za Sonju:
Ja sam ušla na sajt Maxi Cosi-ja i tamo imaš opciju da vidiš da li njihovo sedište koje planiraš da kupiš, kao i taj Iso Fix, odgovara modelu kola koja voziš. Znači odabereš AS, a zatim u drugom padajućem meniju model tvojih kola.

(odgovor članu sonja999s)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
28.1.2009 10:16:10   
sonja999s
aha..super, nisam znala za to. sada cu da vidim sta ima kod njih na sajtu.
hvala tiuser posted image

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
28.1.2009 10:26:24   
Jeca*
Mi smo kupili ovo (u Turbo Limacu) i ODUŠEVLJENA SAM!!!

pogledajte kratak filmic

(odgovor članu sonja999s)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
29.1.2009 9:32:12   
Jele
Evo našla sam na netu kratko, ali korisno objašnjenje za auto sedišta. Izvor je 'Klub trudnica'. Citiram:

Prijevoz
Sjedalica za auto. Sjedalica za auto je vrlo važan dio opreme za dijete. Iako roditeljsko naručje predstavlja u svakodnevnom životu jedno od najsigurnijih mjesta, prilikom vožnje u automobilu to nije slučaj. Tada je vaše naručje opasno mjesto. Prilikom sudara vaše tijelo može prignječiti dijete uz prednje staklo ili sjedalo, ili ako ste vezani, što bi svakako trebali biti, od udarca može biti izbačeno iz vašeg naručja. Najbolji način da zaštitite svoje dijete je ispravna upotreba autosjedalice za djecu. To je jedna od najvažnijih sigurnosnih mjera o kojoj treba voditi računa.
Postoje sjedalice za dojenčad koje su ujedno i nosiljke pa bebu iz nje ne morate vaditi kad ulazite ili izlazite iz auta, što je zgodno kada beba spava. U takvoj nosiljci je beba u automobilu okrenuta u smjeru suprotnom od smjera vožnje, i koristi se otprilike dok dijete dosegne 10kg. Nakon toga trebate autosjedalicu za veću djecu, ili se za čitav period možete odlučiti za autosjedalicu koja može mijenjati oblik(nagib) i može se koristiti od početka djetetova života do otprilike 4 godine. Kad dijete dosegne 10-20 kg (min 10-12 mjeseci) sjedalica se montira tako da beba gleda u smjeru vožnje i nagib se postavlja u sjedeći položaj. Mnogi testovi pokazuju da je najsigurnije postaviti dječju autosjedalicu na stražnje sjedalo iza vozača. Također, ukoliko imate zračne jastuke na suvozačevom sjedištu, na to sjedalo ne smijete postavljati nosiljku ili autosjedalicu, jer u slučaju nesreće zračni jastuk može ozlijediti dijete.

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
30.5.2009 21:03:16   
Dora
Mi imamo Chicco sedište za decu do 7 godina koje je podesivo i po svim standardima itd...
Drugo je ne znam koje marke ali bez naslona tako da se dete naslanja na sedište a vezano je pojasom koji pričvršćuje postolje na kojem dete sedi. Nije za duge vožnje jer dete ne može da spava u njemu.
Inače, otkad su se rodili nikad ih ne vozim bez sedišta. Sva su bila dobra a menjala sam ih kako su deca rasla. Imam ih u svim veličinama i dezenimauser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
11.6.2009 12:03:14   
mulina
Ako želiš kvalitetno i sigurno avtosedište http://www.pikolino.eu/avtosede_i_recaro_1.html user posted image

(odgovor članu Dora)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
11.6.2009 12:07:06   
Anoniman
Dobrodošla mulina!

Pogledaj ovu temu: KLIK

Sem toga, dovoljno je da napišeš da predlažeš autosedište marke pikolino. Onaj koga bude zanimalo, pronaći će na internetu.

(odgovor članu mulina)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
22.6.2009 8:42:19   
Anoniman
Obavezno sedište do četvrte godine KLIK

(odgovor članu olovka)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
22.6.2009 9:08:21   
Lu
U Bih i HR,po najnovijem zakonu iz ove godine, bebe do dvije godine se smiju prevoziti na prednjem sjedištu u smijeru suprotnom od vožnje i naravno isključenim zračnim jastukom.
Djeca do 5 god. u sutosjedalici a do 12 god. na busteru(onaj podložak ispod guze).
A u Srbijiuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
8.7.2009 9:55:22   
prase
MM i ja sada razmišljamo o novom autosedištu, pošto je Uroš izrastao iz tekućeg (po kilaži nije, ali nogice mu vire podosta, pa jadan mora da skupi kolena kada sedi jer je okrenut suprotno od smera vožnje). Koje autosedište izabrati kao prvo posle onog najmanjeg? U ovom izobilju, ja ne mogu da se snađem... Da imam izbor između 2-3 modela, lako bih - ali kako ih ima na desetine, to je izbor teži. Prvo, ima nekih autosedišta koja su za uzrast od 9 meseci do 3.5 godina, ali po kilaži do 18kg - a Uroš već sada ima 12kg... Onda, ima nekih koja su čak do 20 i nešto kilograma, ali to mi izgleda preveliko za sada... Kako ste vi odlučili? Imate li neki predlog? Savet? I da, da napomenem, imamo isofix i rado bih ga upotrebila user posted image


_____________________________

sve ima svoj kraj, samo kobasica ima dva!

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
8.7.2009 10:02:02   
Anoniman
Ja se ne razumem u AS, ja imam neko nasleđeno, tako da uopšte nisam u toku po pitanju toga. Komentarisala bih ovaj deo:

IZVORNA PORUKA: prase

ima nekih autosedišta koja su za uzrast od 9 meseci do 3.5 godina, ali po kilaži do 18kg - a Uroš već sada ima 12kg...



Računaj draga da će Uroš sada da prohoda, i protrči i prestaće da napreduje tim tempom. Gledam recimo: Luka je rođen sa 2700gr, sa godinu dana je imao oko 8500, sa 2 god oko 10kg, i sada sa 3god 12,5kg.

Hoću da kažem da nije sigurno da će baš tom brzinom od 12 do 18 kg kojom je stigao do ovih 12kg.

(odgovor članu prase)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
8.7.2009 10:04:27   
Anoniman
evo zanimljivih informacija o autosjedalicama pa ko hoće nek pročita!

Prase kod mene su chicco sjedalice i ja sam zadovoljna


INFO O AUTOSJEDALICAMA - KLIK

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
8.7.2009 11:18:32   
Jeca*
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Ja se ne razumem u AS, ja imam neko nasleđeno, tako da uopšte nisam u toku po pitanju toga. Komentarisala bih ovaj deo:

IZVORNA PORUKA: prase

ima nekih autosedišta koja su za uzrast od 9 meseci do 3.5 godina, ali po kilaži do 18kg - a Uroš već sada ima 12kg...



Računaj draga da će Uroš sada da prohoda, i protrči i prestaće da napreduje tim tempom. Gledam recimo: Luka je rođen sa 2700gr, sa godinu dana je imao oko 8500, sa 2 god oko 10kg, i sada sa 3god 12,5kg.

Hoću da kažem da nije sigurno da će baš tom brzinom od 12 do 18 kg kojom je stigao do ovih 12kg.


slazem se  sa Tashom i toplo preporucujem sediste koje mi imamo (postavila sam gore i link)

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
8.7.2009 15:29:06   
Rina
Ja sam se zaljubila u ovaj zeleni maxi cosi cabrio-fix idemo sutra da ga pogledamo...Ovde je razlika u cenama mnogo luda ...u baby-walz katalogu gde sam neke stvarcice kupovala je 199 € po internetu je uglavnom 119  € a boja roze i plava i neka bledo zelena 95 €

[IMG]http://img50.imageshack.us/img50/1564/playgroundgreen2009.png[/IMG]

U jednoj velikoj baby prodavnici babydump je isto 119€ a bas me interesuje kakve su po srbiji cene ovih stvarcica ...


(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
8.7.2009 15:32:11   
Anoniman
Ja to zovem "jaje". To je za baš male bebe.

(odgovor članu Rina)
  Direktna veza do poruke: 24
   RE: Kakvo autosedište za bebu?
20.7.2009 16:22:57   
Masnica
Cao drustvo ja sam kupila za malog Peg Perego - Primo Viaggio SIP i ok je, pre toga smo imali neku staru koju smo dobili od prijatelja i nije mu bas bilo najudobnije.Cesto je plako iako smo pokusali da ga zainteresujemo sa plisanim igrackicama....Tako da toplo preporucujem buducim i sadasnjim mamama ovaj proizvod.....user posted image

Mozete ga naci na netu u tako lako shopu...Nebih bas da ostavljam link da nebi bilo problemauser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







LJUBAV NE BROJI HROMOZOME
Vesna je došla na svet, omalena, slabašna, kosooka. Ljilja je plakala od sreće i brige: nije se plašila da dete gaji sam...
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here