|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Prenatalna dijagnostika genetskih bolesti
13.8.2009 9:34:01   
Anoniman
Prenatalna dijagnostika genetskih bolesti će uskoro moći da se sprovodi jednostavnom analizom krvi, navodi se u članku britanskog Instituta za zdravstvena istraživanja objavljenom u dnevniku "Gardijan".
Taj metod bi trebalo da zameni invazivnu aminocentezu i biopsiju koje se sastoje u uzimanju uzoraka placente ili plodove vodice (amniotičke tečnosti) s opasnošću od jedan do dva odsto od pobačaja, prenele su svetske agencije.
Novom metodom bi samo u Velikoj Britaniji moglo godišnje da se spasi 265 zdravih novorođenčadi.
Izvor: Blic.rs
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Prenatalna dijagnostika genetskih bolesti
15.8.2009 14:57:47   
Jele
Sećam se da sam o ovome čitala na nekom engleskom sajtu dok sam bila trudna i kada mi je bila predložena amniocenteza... Koliko se sećam, sada se radi testiranje na određenom broju žena i ako sve bude OK, biće u ''prometu'' od 2011. godine. Svaka čast, znam da mi je nedelja kada je trebalo da se odlučim u vezi sa amniocentezom bila jedna od najgorih u životu što se stresa tiče. Hoću da kažem da će se trudnice osim invazivnosti metode, mogućih pobačaja osloboditi i tog odvratnog stresa koje strah uzrokuje.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Prenatalna dijagnostika genetskih bolesti
18.8.2009 21:37:00   
Debeljuca
to je super metoda... samo da uspeju na lep nacin da izdvoje mamina od bebinih krvnih zrnaca...

a do mesanja krvi uvek dolazi... i mogu se naci u majcinom uzorku krvi i bebini uzorci u jako maloj kolicini ali se nalaze...

samo da se malo usavrsi tehnika... i eto resenja... protiv sviih invazivnih metoda....

ura za doktore... samo nek se usavrsavaju da nam svima bude lakse

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Prenatalna dijagnostika genetskih bolesti
11.2.2010 16:00:47   
Lilly*
IZVORNA PORUKA: cipiripi

user posted image


IZVORNA PORUKA: cipiripi

user posted image




IZVORNA PORUKA: cipiripi

Bebe ”bez greške” Večernje novosti petak, 16. januar 2009.


Genetska laboratorija

PRVA privatna genetska laboratorija u Srbiji priprema se za preimplantacionu dijagnostiku. To će omogućiti da se i kod nas, uz pomoć molekularnih mikrobiologa i ginekologa, u porodicama koje imaju naslednu predispoziciju, recimo za rak dojke, ”prave” bebe koje neće oboleti od ove bolesti. Prva takva beba rođena je pre nedelju dana u Engleskoj.
Molekularni mikrobiolozi ”Heliksa” prošli su obuku u Engleskoj. Stigla je i oprema za preimplantacionu dijagnostiku, kojom pre oplodnje i usađivanja u matericu može da se izabere jajna ćelija bez mutacije gena koja može dovesti do karcinoma dojke i jajnika.
- Ranim otkrivanjem genetske mutacije u 95 odsto slučajeva moguće je sprečiti razvoj kancera - kaže Marina Anđelković, molekularni mikrobiolog ”Heliksa”. - Za pojavu raka dojke i jajnika odgovorne su mutacije gena BRCA1 i BRCA2, a verovatnoća da se takav gen prenese na dete je čak 50 odsto.
Analizom DNK prvi put je omogućeno da se pravovremeno sazna da li je neko u riziku od naslednog karcinoma dojke. Ženama sa BRCA mutacijom ”preti” karcinom na obe dojke. Posle odstranjivanja sa jedne, on se često javlja na drugoj.
Najveća prednost genetskih analiza je što otkrivamo rizik od nastanka bolesti, pre nego što se ona razvije i čovek onda može da se ponaša preventivno - objašnjava Marina Anđelković.
Onaj kod koga se ustanovi da ima naslednu predispoziciju, recimo, za rak dojke, može da organizuje svoj život tako da izbegava faktore rizika za nastanak ove bolesti, i da na vreme planira potomstvo. A, kasnije i da se odluči za preventivnu mastektomiju (odstranjivanje) dojke.
- Mutacija BRCA gena je prenosiva i na muške potomke - objašnjava naša sagovornica.
- Ali, kod njih ne mora da se razvije rak na dojci ili nekom drugom mestu, nego mogu da prenesu tu mutaciju na svoje kćeri.Genetskim analizama još pre rođenja deteta, već u sedmoj nedelji trudnoće, može da se otkrije da li postoje genetski poremećaji, ali i mutacija gena odgovornih za nastanak karcinoma. Marina Anđelković kaže da se jedino u ovoj laboratoriji u Srbiji primenjuje LjF-PCR metoda. Prednost ove metode u odnosu na klasičnu citogenetiku je u brzini dobijanja i većoj pouzdanosti rezultata.
- LjF-PCR metoda se sastoji iz hemijskih reakcija, koje rezultiraju umnožavanjem delova DNK, i rezultati se dobijaju za samo 24 časa. Iz bilo kog tkiva izolujemo DNK, obeležavamo i umnožavamo, a onda kompjuter čita DNK i signalizira ako otkrije neku ”nepravilnost”. Tako se DNK kompjuterski bukvalno raščlanjava na brojeve i saznaje na kom genu se nalazi mutacija.
NASLEDNA GOJAZNOST
GENETSKIM analizama može da se otkrije i nasledna gojaznost, kod koje dijete nemaju nikakvog efekta, da se utvrdi očinstvo već od drugog meseca trudnoće, ali i nasledna predispozicija za duboke venske tromboze.
TESTIRANJE BRCA mutacije je za naše prilike skupo i košta oko 850 evra, ali je to dva-tri puta jeftinije nego u svetu. To je analiza koja se, eventualno, radi jednom u životu. Kada se jednom locira mutacija, kod ostalih članova porodice traži se ciljana mutacija. To zahteva manje nukleotida, pa je i ova analiza višestruko jeftinija i košta oko 150 evra.


(odgovor članu Debeljuca)
Direktna veza do poruke: 4
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Rh negativna krvna grupa - rizik za majku ...
Ukoliko u krvi imate Rezus protein onda ste Rh pozitivni (+), kao i većina ljudi, a ako ga nema onda ste Rh negativni (-...
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Пелене.
пеперутка16

Када сте почели да одбијате своју бебу?

Click Here