|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 14:16:55   
Nora332


IZVORNA PORUKA: degu

Ispisala sam kilometarsku poruku i izađem slučajno 😭
Nora nije mi stigla tvoja poruka, ali piši ovde sve što te zanima.
Koliko sam ja razumela konizacija se radi običnim hirurškim nožem i ima krvarenja tokom i nakon intervencije. Konusno se skida deo grlića, nakon konizacije su moguće komplikacije u vidu suženja cervikalnog kanala što otežava začeće. Kod LOOP ekscizije ( meni tako piše, ovde je LEEP, mene to zbunjuje 😄) se radi tim radiotalasnim koncem ili omčom i krvarenja nema, može se desiti da ga ne bude ni u postoperativnom toku.
Meni je rađeno u toj plitkoj opštoj anesteziji, spavala sam 20 minuta, nakon toga sam odmah bila svesna i komunikativna. Moj dr je bio više za totalnu nego za lokalnu anesteziju. Ja sam se plašila, međutim, zahvaljujući njoj sama intervencija mi je prošla bez ikakve traume. Bolove ni najmanje nisam imala, osećala sam se kao da nije rađeno ništa. To je ono što me je i prevarilo pa sam odmah počela da radim. Sad bih otišla 14 dana na bolovanje i stvarno usporila. Zaboravila sam da napišem da mi je uradio i eksplorativnu kiretažu cervikalnog kanala i to poslao na ph analizu. Tu nisu pronađene abnormalne ćelije. Pretpostavljam da to rade da se vidi da li se ta promena dalje širi na telo materice.
Ja sve pišem kao laik, onako kako sam posložila u svojoj glavi, ne mora da znači da sam u pravu.



Degu, loop je omca kojom se radi postupak, a Leep je naziv postupka (Loop Electrosurgical Excision Procedure). 😊Hvala ti na informacijama, to oko anestezije me je zbunilo pa sam te pitala u poruci, ali eto nije stigla, nema veze, moze i ovde :) takodje me je zanimalo koji su tvoji rezultati pape i biopsije bili pre ovog zahvata. Da, rade to da se vidi da li se prosirilo u kanal, bocno, kako god, objasnjeno mi je pa se iskreno nadam da ce i kod mene biti ok. Takodje me je zanimalo kog dana ciklusa si radila, ja cu raditi cim mi prodje sledeci ciklus, receno mi je tako, da menstrualna krv ne sme da se mesa sa ovom. Uradila sam i laboratoriju i sve analize i odobreno mi je od strane hematologa, tako da mogu obe da uradim tj da biram, ali moj doktor je za leep, verovatno da bi mi sacuvao grlic jer se bas angazovao oko moje trudnoce, a i oko toga da budem potpuno zdrava. U principu, ako leep pokaze nesto sto ne valja (patohistoloski nalaz) onda je bolnicka konizacija neophodna. Ja se nadam da nece doci dotle ali iskreno ako cemo, vise sam za to nego za leep jer mislim da je temeljnije. Ali slusam doktora pa cemo videti. Hvala puno na porukama, degu. 😊

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 101
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 16:24:03   
lesli
Nora, nemam sta da pitam - nepunih mesec dana pre termina mi niko nece cackati grlic. Mislim da se papa testovi rade do neke 26. nedelje, posle ne.Jos uvek sam na manje od 2 godine. Mozda se i saberem brze ovaj put. Prosli put mi je trebalo bezmalo godinu dana da sve poslozim i odem. Imala sam zakazano i izmedju dva postupka (taman na godinu dana), ali ne obavih to tada na kraju.

(odgovor članu Nora332)
Direktna veza do poruke: 102
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 17:15:12   
Nora332
Nisam mislila da ti neko ''sada cacka grlic'' - mislila sam da se oko termina testova i svega konsultujes sa svojim doktorom, jer on najbolje zna. To je sve. Moja namera je zaista najbolja bila, ali necu se vise mesati. Cekam degu da odgovori vezano za leep postupak, ova tema prvenstveno tome i sluzi. 🙂


(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 103
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 17:45:58   
lesli
Ne misim da imas bilo kakvu losu nameru. Bas naprotiv.Ti i degu, tj. vase price ce samo da me ubrzaju da ne oklevam previse sa odlaskom nakon porodjaja. I hvala vam sto ste podelile vasa iskustva.Trenutno ne mogu nista vise od toga, nego da cekam...

(odgovor članu Nora332)
Direktna veza do poruke: 104
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 19:19:12   
Maslacak15
Nora molim samo bez licitacije mojim obrazovanjem, ja nikog licitirala nisam. Sirenje panike poluinformacijama je najpogubije cak i iz najboljih namera. Nikad nisam rekla ni napisala da ne treba ici kod ginekologa godinama. Ali nebih da se nadmudrujem narocito kad si uzrujana i opterecena. Zelim ti sve najbolje i da sve prodje ok sa grlicem. Svakako da treba slusati svoje doktore.

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 105
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 19:25:12   
degu
Nora, ja te razumem, reaguješ emotivno i zbog toga što si dopustila da 3 god prođe između kontrola, drugo što sve to odlaže trudnoću. Veruj nam, ovde te puno nas razume. Ja sam lečila sterilitet 5 godina, sad imam dvoje dece. Maslačak se isto lečila dugo, sad ima troje dece. Upravo Maslačak je zaslužna za mnoge trudnoće ovde, bodrila nas, objašnjavala, upućivala iz nekog svog znanja i uvek, ali uvek je bila u pravu. U našoj zemlji, svakako se treba kontrolisati češće, jer zaista smatram da se mnogi nestručni ljudi time bave. Mislim da bi svi ti testovi trebali da se analiziraju u odgovarajućim institucijama. Nažalost, kod nas se to radi na nivou dispanzera. U razvijenim zemljama preporuka može biti i 3 i 5 godina, jer to je zaista bolest koja se sporo razvija i uspešno leči i svim ovim fazama cin-ova.Meni je prvi loš papa bio pre 5 godina, bila sam trudna, u 10. nedelji mi je rađena biopsija, rezultat je bio cin 1. To je praćeno u Kamenici, do godinu dana posle porođaja. Iz neobjašnjivih razloga je papa postao dobar i oni su me vratili da se kontrolišem kod ginekologa u svom gradu, nisu radili biopsiju opet. Kao kod tebe i moj ginekolog je prestao da radi, drugima nisam verovala i krenula sam privatno. Sve do pre 6 meseci je papa bio dobar, sam Bog me je poslao da uradim opet o bio je IIIa grupa. Jedina razlika je što je drugi citolog tumačio rezultate. Po preporuci sam došla do ovog dr-a privatno. On nije hteo da radi ni kolposkopiju ni papu, jer je promenu video golim okom. On je rekao: mogu ja vama da uradim i kolposkopiju, pa bih uradio biopsiju i sve to naplatio, ali dolazimo do istog da se loop ekscizija mora uraditi, u terapijske i dijagnostičke svrhe. Tako da smo to preskočili i odmah  uradili intervenciju. Intervencija je rađena 10.dc. S obzirom na rezultat ph analize da je cin3 h-sil, on kaže da je preporuka nakon takvog nalaza da se uradi ipak konizacija, ali s obzirom da su rubovi isečaka zdravi, kao i unutrašnjost cervikalnog kanala, on ne bi odmah tako invazivno pristupao. Rekao je da ne očekuje da će biti potrebe za tim, ali u slučaju da se u naredne 2 god pojavi sumnjivi rezultat, odmah treba konizaciju raditi.Meni je krvarenje stalo, grlić je u poodmakloj fazi epitelizacije, sve je u redu. Sad je važno da u naredna 4 meseca podižem imunitet. Odnosi tek 6 nedelja nakon intervencije, ali ne verujem da ćemo se još usuditi. Znači u mom slučaju od cin1 do cin3 je prošlo tačno 5 godina, a između sam imala bezbroj dobrih papa testova, iako je proces vrlo očigledno napredovao.



_____________________________

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 106
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 22:24:32   
Nora332


IZVORNA PORUKA: lesli

Ne misim da imas bilo kakvu losu nameru. Bas naprotiv.Ti i degu, tj. vase price ce samo da me ubrzaju da ne oklevam previse sa odlaskom nakon porodjaja. I hvala vam sto ste podelile vasa iskustva.Trenutno ne mogu nista vise od toga, nego da cekam...



Drago mi je da smo se razumele, i naravno, jasno mi je da iz ovog polozaja ne mozes ici na pregled, nisam bila nikad pred porodjaj pa ne znam do kad se sta radi, znam da je na pocetku trudnoce dozvoljeno i to je to. Drago mi je i da ces otici, ja to uvek gledam iz ugla i cerke a i majke - moja mama poslednjih 20 i kusur godina prica da sam joj spasila zivot, jer je tu rutinsku kontrolu uradila zbog mene, a s druge strane - sada sam shvatila da sam samo jurila bebu a potpuno sam zaboravila da ce i beba imati mene 😊 Dakle, sama sam po sebe bila pogubna, jer koliko nama trebaju bebe, toliko i njima trebaju zdrave majke. Ja sam sigurna inace da je kod tebe sve ok, samo polako, doktor ce sve to kada dodje vreme da odradi i pogleda, posle imas vremena koliko zelis. Jasno mi je i da je spor proces, ali iz ovog ugla jednostavno covek drugacije posmatra zivot. Kako sam vama pisala ovde, tako sam isto i zenama iz svoje okoline rekla isto 🙂 Npr drugarica je imala isto leep, ostala bez problema trudna nakon par godina, ali proslo je godinu dana od porodjaja i stalno prica da ko zna kada ce da ode. Mene takve stvari plase jer smatram da zena treba da vodi racuna o sebi duplo vise kad postane majka, jer zivi za dvoje. Mislim, lupam, ja sam ovde kao vanzemaljac, ja jedina bez dece 😁 izvinjavam se svima na referatima, ima puno toga pametnog ovde da se procita pa volim da sam deo diskusije 😊

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 107
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 22:29:07   
lesli
Ne lupas. To je cinjenica da treba da smo zdrave i zbog nas, a i zbog njih.Samo sto je meni sve drugo uvek prece (kad nisam trudna) i vreme mi je da se opametim po tom pitanju. 

No, pocinjemo da masimo temu...

(odgovor članu Nora332)
Direktna veza do poruke: 108
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 22:48:36   
Nora332


IZVORNA PORUKA: degu

Nora, ja te razumem, reaguješ emotivno i zbog toga što si dopustila da 3 god prođe između kontrola, drugo što sve to odlaže trudnoću. Veruj nam, ovde te puno nas razume. Ja sam lečila sterilitet 5 godina, sad imam dvoje dece. Maslačak se isto lečila dugo, sad ima troje dece. Upravo Maslačak je zaslužna za mnoge trudnoće ovde, bodrila nas, objašnjavala, upućivala iz nekog svog znanja i uvek, ali uvek je bila u pravu. U našoj zemlji, svakako se treba kontrolisati češće, jer zaista smatram da se mnogi nestručni ljudi time bave. Mislim da bi svi ti testovi trebali da se analiziraju u odgovarajućim institucijama. Nažalost, kod nas se to radi na nivou dispanzera. U razvijenim zemljama preporuka može biti i 3 i 5 godina, jer to je zaista bolest koja se sporo razvija i uspešno leči i svim ovim fazama cin-ova.Meni je prvi loš papa bio pre 5 godina, bila sam trudna, u 10. nedelji mi je rađena biopsija, rezultat je bio cin 1. To je praćeno u Kamenici, do godinu dana posle porođaja. Iz neobjašnjivih razloga je papa postao dobar i oni su me vratili da se kontrolišem kod ginekologa u svom gradu, nisu radili biopsiju opet. Kao kod tebe i moj ginekolog je prestao da radi, drugima nisam verovala i krenula sam privatno. Sve do pre 6 meseci je papa bio dobar, sam Bog me je poslao da uradim opet o bio je IIIa grupa. Jedina razlika je što je drugi citolog tumačio rezultate. Po preporuci sam došla do ovog dr-a privatno. On nije hteo da radi ni kolposkopiju ni papu, jer je promenu video golim okom. On je rekao: mogu ja vama da uradim i kolposkopiju, pa bih uradio biopsiju i sve to naplatio, ali dolazimo do istog da se loop ekscizija mora uraditi, u terapijske i dijagnostičke svrhe. Tako da smo to preskočili i odmah  uradili intervenciju. Intervencija je rađena 10.dc. S obzirom na rezultat ph analize da je cin3 h-sil, on kaže da je preporuka nakon takvog nalaza da se uradi ipak konizacija, ali s obzirom da su rubovi isečaka zdravi, kao i unutrašnjost cervikalnog kanala, on ne bi odmah tako invazivno pristupao. Rekao je da ne očekuje da će biti potrebe za tim, ali u slučaju da se u naredne 2 god pojavi sumnjivi rezultat, odmah treba konizaciju raditi.Meni je krvarenje stalo, grlić je u poodmakloj fazi epitelizacije, sve je u redu. Sad je važno da u naredna 4 meseca podižem imunitet. Odnosi tek 6 nedelja nakon intervencije, ali ne verujem da ćemo se još usuditi. Znači u mom slučaju od cin1 do cin3 je prošlo tačno 5 godina, a između sam imala bezbroj dobrih papa testova, iako je proces vrlo očigledno napredovao.





Hvala ti puno na informacijama i na detaljnom objasnjenju samog postupka. Ne znam koliko dana ti traje ciklus, ali racunam da je 10.dan sasvim ok,  ja bih ipak radila malcice ranije (za svaki slucaj) jer dobijam na 26-27 dana, desavalo mi se i na 25. Ali kako doktor kaze.  Da li si radila hpv tipizaciju? Ja jos uvek nisam, ali uradicu uskoro. Razmisljam o tome bas dosta u poslednje vreme, nikada mi nije palo na pamet da se testiram, ali sada je vec druga prica. Meni je mnogo drago da je kod tebe ispalo sve kako treba, sigurna sam da ce i ostati tako - konsultovala sam dosta doktora oko ovoga i rece mi jedan kucni prijatelj, ginekolog - jednom kad ga otklonis, to je to. Zdrava si. Bitna je samo ta recenica - ''resekcija u zdravo tkivo'' - posle samo redovne kontrole i to je to. Pa tolike zene su bile super nakon ovog postupka, bicemo i mi, sigurna sam. 😊 Sve u svemu, jako mi znaci tvoje iskustvo, a sto se tice steriliteta - nisam ni prva ni poslednja. Za sve postoji resenje, ja sam ono glavno vec resila, a to su stitna i prolaktin, to mi je bilo uvecano, sad je super - zahvaljujuci ginekologu i endokrinologu koji su mi zaista dosta pomogli. Ostalo mi je da proverim jos jajovode i IR i to je to. Nadam se da sve to resim nakon ove intervencije, e sad, ginekolog ce me uputiti kada, posto je predlozio histeroskopiju. To je vec druga tema. Znam da puno razumevanja ima ovde, dobar je forum, dosta toga pametnog se moze procitati. 

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 109
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 22:51:37   
Nora332


IZVORNA PORUKA: lesli

Ne lupas. To je cinjenica da treba da smo zdrave i zbog nas, a i zbog njih.Samo sto je meni sve drugo uvek prece (kad nisam trudna) i vreme mi je da se opametim po tom pitanju. 

No, pocinjemo da masimo temu...



A sve su to podkategorije ove teme, ali razumem sta zelis da kazes 🙂

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 110
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 22:52:03   
dunja RR
Ja Noru potpuno razumem, iako nekom može delovati da malo navaljuje sa ubeđivanjem da su redovni pregledi neophodni, smatram u ovom slučajno ubeđivanje, komentarisanje, kako god nazvali, korisnim, jako korisnim. Negde sam pisala, moja komšinica, koja je živela iznad mene, dobila je rak grlića materice i umrla mlada, a njen muž mi je kasnije rekao da nije volela odlazak kod ginekologa i da je to razlog neotkrivanja na vreme.

Iza nje je ostao maloletni sin (koji nam je danas upravin zgrade), i dobro se sećam dana kada je umrla, išla sam to jutro na sajam, poslom, i čula njene jauke jer je njihova soba bila iznad naše spavaće, a uveče kada sam se vratila sa sajma, već je umrlica bila na vratima zgrade :(

Žena profesor engleskog, fina, kulturna, obrazovana, ali nije odlazila na redovne preglede kod ginekologa.
I naravno da sada, kao majka, uvek pomislim kako je tužno što sin odrasta bez majke, iako je on sada već odrastao, ja oset_im taj nedostatak kada ga vidim. A nije moralo biti tako, moglo se sprečiti.

< Poruku je uredio dunja RR -- 17.5.2021 23:07:26 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 111
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 23:00:45   
dunja RR
Ovo što je Maslačak pisala za Finsku beše, da li je taj skrining nešto drugo od papa i klopo?
To nisam shvatila kakav je to skrininig, tj. kako se radi?
Zar nisu papa i kolposkopija isto neka vrsta skrininga?

Da li se taj Cin dobije nakon papa i kolpo? Jer ja sam uvek dobijala samo izveštaj koja sam grupa, a pošto sam uvek 2. grupa, pretpostavljam da zato nije bilo pomena o CIN-u. Iako imam neku ranicu godinama, nekada se vidi manje, nekada više, nekada spomenu da je mozaik, ali niko nikada nije rekao da je skidam. Dr. mi je čak na poslednjem pregledu krajem januara rekla da se ne brinem što sam malo zakasnila (trebala sam na kontrou krajem oktobra, ali smo mm i ja baš tada dobili ešerijihu, pa dok sam je izlečila, i dok su prošli praznici, odradih kontrolu krajem januara). I brinula sam se što kasnim 3 meseca, ali dr. kaže ne brigajte, sve radite na vreme , niste vi rizični uopšte.
Da li se CIN spominje kada je nekom bris 3. grupa?


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 112
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 23:06:52   
Nora332


IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Nora molim samo bez licitacije mojim obrazovanjem, ja nikog licitirala nisam. Sirenje panike poluinformacijama je najpogubije cak i iz najboljih namera. Nikad nisam rekla ni napisala da ne treba ici kod ginekologa godinama. Ali nebih da se nadmudrujem narocito kad si uzrujana i opterecena. Zelim ti sve najbolje i da sve prodje ok sa grlicem. Svakako da treba slusati svoje doktore.

Maslacak 🙂 Jako si licno dozivela moje poruke,iz kojih razloga - to vec ne znam. Ne bavim se tvojim obrazovanjem, niti me interesuje. Govorim ono sto si mi sama rekla pre par meseci - da doktor nisi. Nije mi bila namera da te provociram, nisam se obracala tebi nego svima, a poluinformacije ne sirim. Uz duzno postovanje, ali valjda je i nama ostalima dozvoljeno da napisemo nesto sto znamo. Ukoliko sam nesto napisala pogresno, napisi mi konkretno sta - jer u tom slucaju znaci da posedujem pogresnu informaciju, a to je prvenstveno pogubno za mene. Dakle, ako me ispravis jer sam pogresila - necu se naljutiti na tebe, bicu ti zahvalna.
Niko se ne nadmudruje ovde, tj ja se ne nadmudrujem. Pokusavam od juce da shvatim zasto moje reci tako dozivljavas. A svi gresimo, tako i ti. Znam da si zenama dosta pomogla i da je tvoja namera najbolja, da se razumemo -  isto tako si meni licno dala dva saveta za koja se ispostavilo da nisu tacna - niko te ne krivi, stavise, zahvalna sam ti za svaki savet koji si mi dala, jer je dosao iz najbolje namere. Ali tome i sluze doktori - saslusas svakoga, pokupis informacije, poslusas na kraju doktora i sebe. I doktori jako puno grese, ali i to se resi tako sto se doktor zameni nekim boljim.Usla sam na ovu temu bukvalno sa najboljom namerom, podelila svoje iskustvo i svoje misljenje - od medicinskih saveta se ogradjujem jer nisam medicinski radnik - ali to ko sam i sta sam, koliko znam - to ne znas niti cu pisati ovde. A da, i nisam uzrujana - svaki problem se da resiti, ja bih samo zamolila da se moje reci ne dozivljavaju kao provokacija, jer zaista nisu
Ostalim clanicama se izvinjavam ako sam sirila paniku kao sto maslacak kaze. 

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 113
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 23:11:57   
dunja RR
Ajmo da malo spustimo loptu :)

Ja sam shvatila da Maslačak nije rekla da ne treba odlaziti kod ginekologa na 5 godina, već da se da li u Finskoj, ti skrininzi rade na 5 godina, a da žene i tamosvakako idu kod ginekologa npr na godišnejm nivou.

Ali mi nije jasno šta su i kako se rade ti skrininzi na 5 godina?ž

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Nora332)
Direktna veza do poruke: 114
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 23:14:19   
Nora332
Dunja, hvala puno na lepim recima. To je i bila poenta - kad su ovakve stvari u pitanju i navaljivanje je bolje od tapsanja po ramenu i pricanja ''ima vremena''.  Ovo se ne odnosi na forum,  vec na svakodnevne situacije koje zaista ne razumem.  Okruzena sam zenama, jako malo njih vodi racuna o zdravlju  i meni licno je to alarmantno. 
Evo,  da ne pametujem mnogo, mogu da ti odgovorim na sve sto si napisala ali evidentno je da se smatra da sam izvor poluinformacija,  tako da cu preskociti odgovor i samo ti napisati da i ja imam mozaik i da odradis ponovni pregled u drugoj, bolje opremljenoj klinici, kod pouzdanog doktora,  a da ovog zaobidjes.  Iskren savet, iz najbolje namere dat. Zelim ti da tvoja i moja situacija budu razlicite, ako zatreba nesto - posalji mi pp. 😊


(odgovor članu Nora332)
Direktna veza do poruke: 115
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 23:15:57   
Nora332


IZVORNA PORUKA: dunja RR

Ajmo da malo spustimo loptu :)

Ja sam shvatila da Maslačak nije rekla da ne treba odlaziti kod ginekologa na 5 godina, već da se da li u Finskoj, ti skrininzi rade na 5 godina, a da žene i tamosvakako idu kod ginekologa npr na godišnejm nivou.

Ali mi nije jasno šta su i kako se rade ti skrininzi na 5 godina?ž



Nisam ja ni rekla da maslacak misli da treba zaobilaziti ginekologa. Nigde to nije napisala. Ali neke druge stvari jeste, nicim izazvana. Inace super za Finsku, to juce nisam napisala jer smatram da nije relevantno za ovu temu, buduci da smo u Srbiji. 

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 116
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 23:19:37   
dunja RR
Ja ga godinama imam, ali nije mi ga pratio jedan doktor, već puno njih, jer je moj dosije što kažu doktori, toliki, da nisu videli veći. Tri operacije endometrioze, nekoliko vantelsnih, dvoje dece iz VTO, nekoliko trudnoća, BO, biohemijske, revizije itd.
Redovno idem na kontrole, Ali papa uvek druga grupa, i razni doktor su gledali grlić, neko nekada vidi, neko ne ranicu, i uvek su svi rekli da se ne dira.
Ali bar 15 doktora različitih misli isto, i među njima je puno ekstra stručnjaka. Zato verujem da je sve ok, jer nisam bila samo kod jednog.

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Nora332)
Direktna veza do poruke: 117
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
17.5.2021 23:27:52   
Maslacak15
Dunja radi se o Pap screeningu. Znaci histopatoloskoj analizi brisa cervixa. Finska to radi samo na 5 godina, nisam ni ja imala pojma dok mi nisu Nemci skrenuli paznju u nekoj opustenoj diskusiji oko toga- ne u situaciji pacijent lekar. Ali onda obuhvate sve zene, compliance je vrlo visok i svi uzorci idu po strogom protokolu u jednu ili par laboratorija koji ih analiziraju. Svodi se na isto sto je Degu pricala, ciji uzorci su isli samo u KAmenicu.

U Nemackoj je u linijama kao u Srbiji na godinu dana ali nije propisano tacno kako i onda neki salju u ozbiljne patolabove a drugi gledaju sami pod mikroskopom u sopstvenoj ordinaciji. Zavisi od lekara do lekara. I u skladu sa tim sveobuhvatni rezultat ( nacionalna stopa karcinoma grlica) nije idealan. U USA se radi na dve godine.

Ali sveobuhvatno gledano ti screeninzi su vrlo korisni i iz korena su promenili epidemiolosku situaciju na temu raka grlica. U Srbiji se sigurno veliki problem sto ogroman broj zena ne ide uopste a poseban problem su verovatno mladi seksualno aktivni. Zato sto pod dejstvom HPVa moze da se pazari karcinom i sa 22 godine a o tome verovatno u tim godinama malo ko razmislja.

Ja sam se iskljucivo oglasila na temu brzine bolesti, to je spora bolest i traje oko 7 godina do pune transformacije. I ne desava se preko noci. I generalno gledano to je jedna success story narocito u poredjenju sa rakom jajnika gde se 30-40 godina nije promenilo mnogo. Niti postoje screeninzi niti upozorenja i vecina pacijentkinja i u razvijenim zemljama dobije dijagnozu u poodmaklom stadijumu metastaza.

Ja sam svakako veliki zagovornik rane dijagnostike gde ona postoji, i kad dodjem u Srbiju najvise se nerviram kad me raznorazne tetke konsultuju da li da ne idu na mamografiju da se "nebi zracile". Od takvih pitanja dobijam trouglaste ospe:)




(odgovor članu Nora332)
Direktna veza do poruke: 118
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
18.5.2021 1:06:34   
Nora332


IZVORNA PORUKA: dunja RR

Ja ga godinama imam, ali nije mi ga pratio jedan doktor, već puno njih, jer je moj dosije što kažu doktori, toliki, da nisu videli veći. Tri operacije endometrioze, nekoliko vantelsnih, dvoje dece iz VTO, nekoliko trudnoća, BO, biohemijske, revizije itd.
Redovno idem na kontrole, Ali papa uvek druga grupa, i razni doktor su gledali grlić, neko nekada vidi, neko ne ranicu, i uvek su svi rekli da se ne dira.
Ali bar 15 doktora različitih misli isto, i među njima je puno ekstra stručnjaka. Zato verujem da je sve ok, jer nisam bila samo kod jednog.



To je super, jako mi se svidja taj stav, i ja sam za to da nikad ne skodi ukljuciti vise razlicitih misljenja. I sama to radim kada meni iskrsne neki problem. Verujem da je sve ok, nemoguce da su toliki doktori pogresili, tako da bez brige :) To ce samo da se prati i to je to. Opet, ja ne bih preskakala redovne kontrole nikada upravo jer vec nesto postoji, koliko god da je papa druga grupa, ali sa kasnjenjem od 3 meseca ti zaista nisi zakasnila :) Ali skroz te razumem kako si se osecala, cini mi se da si mi dosta slicna po tom pitanju. 
Pamtim to oko endometrioze, pisala si mi svoje iskustvo bas skoro, posto kod mene postoji sumnja na endomentriozu. Kazem sumnja, jer mi tako stoji u nalazu, iako mi je doktor skoro pa skroz siguran da jeste. Ako budem imala u buducnosti jos nekih pitanja oko toga, obraticu ti se. :)
Pitanje za degu - da li si osecala bol nakon prestanka delovanja anestezije?  Da li su ti dali neke lekove nakon intervencije? Pitam jer imam tupe bolove vec duze vreme (ne konstantne) u predelu ''endometrioze'',  a predeo se poklapa savrseno sa delom gde mi je mozaik i gde mi je radjena biopsija.  Biopsija mi je odradjena odlicno, nikakvog krvarenja nije bilo, u lokalnoj anesteziji radjeno, ali imala sam bolove na svaki pokret tu sa leve strane tog prvog dana samo, nakon sto je anestezija prestala da deluje. Nista strasno, ali nezgodno mi je bilo, i nisam mogla da legnem na levu stranu, ma ni da se naslonim. Sutradan kao da nista nije bilo. Cisto me zanima da li me i sada ceka isti scenario, da li boli i koliko. 

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 119
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
18.5.2021 8:16:54   
BubaBubica
Meni dr. nije tražila da uradim test na hpv, da li treba da ga odradim? Ako ga imam, da li sam ja njime zarazila decu prilikom porođaja? Sad ste me bacili na razmišljanje 🤔 

_____________________________

*2009*
*2011*
*2016*
*2019*
*2021*

(odgovor članu Nora332)
Direktna veza do poruke: 120
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
18.5.2021 10:00:25   
degu
Nora i ja sam razmišljala od hpv tipizaciji, ali više ne znam kakvu bi mi to informaciju dalo, grlić mi je dao sve informacije. I da hpv tipizacija pokaže da nije u pitanju rizičan soj hp virusa, opet bih morala ovo da uradim. Nadam se da se koliko toliko pravilno izražavam, u svakom slučaju razumemo se. 

Ja apsolutno nisam imala nikakve bolove. Pre 5 godina mi je biopsija rađena bez anestezije i nije me bolelo. Sad posle ekscizije sam očekivala da nešto oset_im kad prođe anestezija, međutim stvarno nisam oset_ila ništa, čak sam se i šalila s mužem, da li su mi išta radili ili me samo uspavali i uzeli pare.E sad, ja nemam endometriozu, ciste, ništa. Meni su ciklusi na 28 dana, ali traju 7-8, pa za svaki slučaj su me zakazali 10.dc. Na kraju sam dobila 26.dc pa se sve pomešalo, ali dobro, prošlo je.

_____________________________

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

(odgovor članu BubaBubica)
Direktna veza do poruke: 121
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
18.5.2021 12:37:57   
Nora332


IZVORNA PORUKA: BubaBubica

Meni dr. nije tražila da uradim test na hpv, da li treba da ga odradim? Ako ga imam, da li sam ja njime zarazila decu prilikom porođaja? Sad ste me bacili na razmišljanje 🤔 



Bubice, ne brini :) Najgore je proslo, da je bilo razloga doktor bi pomenuo. Sklonjeno ti je, zdrava si, jos cekas novu bebu, iskreno ja udjoh u temu bas tebi da napisem da si mi inspiracija jer si jako brzo ostala trudna nakon intervencije, i mene ta tvoja prica drzi kao nada neka, ne znam. Jako si mi pomogla :) Sta ti kaze dr koji vodi trudnocu vezano za to sto se desilo mesec,dva nakon intervencije? Ni meni doktor nije trazio da radim tipizaciju, mozda ce tek, ali smo popricali o tome bas detaljno. Poenta je da se pumpa imunitet, to je jedini nacin da se organizam uspesno izbori sa virusom (ukoliko ga ima). Da je bilo neke naznake da imas, valjda bi doktor pomenuo. Sto se tice prelaska na decu, mislim da ne moze ali zaista ne znam, nikada mi nije palo na pamet da to pitam. Mozda neka clanica ovde zna. Sve u svemu, ti si zdrava, to se nece vracati i izazivati ti probleme, uzivaj slobodno u trudnoci :)

(odgovor članu BubaBubica)
Direktna veza do poruke: 122
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
18.5.2021 12:44:36   
Nora332


IZVORNA PORUKA: degu

Nora i ja sam razmišljala od hpv tipizaciji, ali više ne znam kakvu bi mi to informaciju dalo, grlić mi je dao sve informacije. I da hpv tipizacija pokaže da nije u pitanju rizičan soj hp virusa, opet bih morala ovo da uradim. Nadam se da se koliko toliko pravilno izražavam, u svakom slučaju razumemo se. 

Ja apsolutno nisam imala nikakve bolove. Pre 5 godina mi je biopsija rađena bez anestezije i nije me bolelo. Sad posle ekscizije sam očekivala da nešto oset__im kad prođe anestezija, međutim stvarno nisam oset__ila ništa, čak sam se i šalila s mužem, da li su mi išta radili ili me samo uspavali i uzeli pare.E sad, ja nemam endometriozu, ciste, ništa. Meni su ciklusi na 28 dana, ali traju 7-8, pa za svaki slučaj su me zakazali 10.dc. Na kraju sam dobila 26.dc pa se sve pomešalo, ali dobro, prošlo je.



Meni takodje ciklusi traju po 7 dana, hvala ti puno na detaljima, sad mi je lakse :) Mene stvarno jedino ti bolovi brinu. To se proteze bas s leve strane gde je jajnik, napred i pozadi, sa strane oko kuka, pricala sam sa nekoliko ginekologa, svi kazu da je to od endometrioze, ja sad ne znam da li je tako. Iskreno nadam se da jeste, mene plasi (narocito sto me taj identican deo aktivno boleo nakon biopsije) da to nema veze s tim, da nije mozda otislo to sve duboko i napravilo ko zna sta, i da me ceka pakao. Sve je na istom mestu i ne znam sta da mislim. Imam zakazane konsultacije sa doktorom za par dana pa cu ga pitati bas sta misli. Mozda to nema veze jedno s drugim, ne znam. Hvala ti na detaljima! Jako mi znaci tvoje iskustvo :) I bas mi je drago da je sve proslo tako kako jeste, sem onog dela za krvarenje - ali i to je gotovo. Ako sam dobro razumela to je moglo da se izbegne da si skroz mirovala. Racunam da ce meni biti lakse da potpuno mirujem jer sam jedina ovde bez dece. 

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 123
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
18.5.2021 19:02:09   
degu
Buba Bubice, mislim da ne postoje šanse da zarazimo decu pri porođaju, da se virus tako ne prenosi. Kod hroničnog cervicitisa mislim da uopšte nije hpv u pitanju.Mene sad zanima, kada stupiti u seksualne odnose? Dr je rekao nakon 6 nedelja. Ja bih svakako čekala i sledeći ciklus da prođe, to će biti nekih 7 nedelja od intervencije. Svakako me je strah. Čitam žene su imale krvarenja nakon odnosa, ne bih želela da se to desi. Neke pišu i o gubitku želje i suvoći vagine, ne znam jel to psihološki problem ili stvarno fizički. Spominju čak i bol prilikom odnosa. Mm mi baš nedostaje u tom smislu, izgleda će ovo biti kao posle porođaja, polako, prilagođavanje. Jako će biti teško opustiti se.



_____________________________

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

(odgovor članu Nora332)
Direktna veza do poruke: 124
   RE: LLETZ / LEEP / konizacija omčom
18.5.2021 20:25:29   
Nora332
Degu, doktori okvirno preporucuju 4-6 nedelja jer je to neki realan period da ne dodje do infekcije kada dodje do odnosa, ali mislim da je bitno da ti ginekolog to kaze kada odes na kontrolu nakon intervencije.  Ti si bila sigurno, posto je proslo vise od mesec dana od intervencije.  Zavisi sve i od toga kako zarasta, sto je veci deo otklonjen, vise vremena ce trebati da zaraste. I mene je iste stvari strah, ja sam biopsiju imala pre 3 nedelje i jos nisam imala odnose,  a doktor je rekao dve tacno i onda mogu. Plus mi je dao vaginalete sa kojim nemam iskustva, po prvi put ih koristim, evo imam jos nedelju dana do kraja, i rekao da je ok sa njima imati odnose, a meni se to ne svidja. Ali s druge strane, ne svidja mi se ni tolika pauza, tako da ne znam sta da mislim. Jednostavno, vise nam je u glavi taj problem nego sto je realan jer mi to osecamo i drugacije dozivljavamo (barem dok ne prodju meseci i zaboravi se da se to uopste i desilo), negde mislim da treba da se ceka punih 8 nedelja da bi doktori tako i rekli 🙂 Svakako je najbolje da pitas ginekologa ako te to toliko muci, a jasno mi je odlicno kako se osecas.


(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 125
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here