|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

6 najboljih biljki za ženske boljke

Blic žena, 18.9.2013
U fitoterapiji postoje lekovite biljke koje uspešno leče gotovo sve poznate ženske boljke. Donosimo vam spisak efikasnih prirodnih lekova za ženske tegobe koji su sastavili naši poznati fitoterapeuti.

image
/11


U slučaju bolnih menstruacija i odliva blagotvorno deluju biljke s obiljem tanina. Da se ciklus dovede u red, preporučuju se trave bogate aminima i alkaloidima, a za ispiranje bilje koje sadrži tanine, sluz i etarska ulja.

– Postoje biljke na koje se oslanjam s velikim poverenjem kada su u pitanju ženske boljke. Ima ih mnogo, a ja bih izdvojila hajdučku travu, virak, kantarion i žalfiju. Ne može sve da pomogne svima, ali može onima koji se trude da lečenje sprovedu pridržavajući se uputstava i vraćajući se prirodi. Često sam se uverila da su biljne terapije pomogle da se pobedi dugogodišnja neplodnost, otklone hormonalni poremećaji, tegobe u menopauzi, ciste, miomi... – kaže travarka Ranka Vladić.

Svaka biljna terapija, dodaje, biće efikasnija ako se pre njihovog korišćenja organizam
detoksikuje.

– Najjednostavniji savet za očuvanje zdravlja i pomoć u bolesti i za muškarce i žene jeste sveža mlevena kopriva s medom. Oko dva kilograma sveže mlade koprive operite, otresite od vode i sameljite. Dodajte dobar domaći med u razmeri dva dela koprive – jedan deo meda. Promešajte, sipajte u staklene teglice, čuvajte u frižideru i svaki dan uzimajte dve-tri kašike. Idealno je uz ovo uzeti i kvalitetnu glinu, pridžavajući se, naravno, uputstva za korišćenje – savetuje Ranka Vladić.

Podugačak je spisak biljaka koje imaju blagotvorno dejstvo na ženske boljke. Poznati travar Miomir Pop Manić izdvaja virak, očajnicu ili macinu travu, neven
  i kantarion.

– Za miome na materici i kod produženog krvarenja veoma je delotvorna trava virak ili rosnica. Ima izuzetnu moć u kombinaciji s koprivom pri otklanjanju ovog problema. Smiruje upale, otoke, izrasline, smanjuje protok krvi jer u sebi sadrži tanin i još neke delotvorne supstance – objašnjava Pop Manić.


Jedan od njegovih favorita je i macina trava, koja se od davnina koristi za lečenje neplodnosti. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje njene korisnice, žene koje su očajavale jer nisu mogle da postanu majke. Čaj od ove biljke normalizuje lučenje polnih hormona, pomaže kod menstrualnih tegoba, ranica na materici i drugih ženskih bolesti.

– Macina trava može da se pije kao čaj ili da se koristi za ispiranje. U oba slučaja daje odlične rezultate. Moja biljna terapija pokazala se odličnom kod policističnih jajnika i endometrioze, koja je veoma ozbiljan problem koji zahteva veliku pažnju i lekara i fitoterapeuta – ističe Pop Manić.
On kaže da najbolje rezultate u lečenju svih bolesti daje dobra saradnja lekara klasične medicine i fitoterapeuta.

– Najvažnije je da postoji poverenje između pacijenta i fitoterapeuta i želja za izlečenjem. Pacijenti treba da se pridržavaju uputstava koja im daje fitoterapeut o korišćenju čajeva, ali i o režimu ishrane i načinu života. Samo tako terapija ima efekta.

 

 


Virak (vrkuta)

 

Virak ili vrkuta pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti, od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom.

 

Ova biljka jača zidove materice, te zato, osim što štiti od pobačaja, olakšava porođaj, ublažava simptome klimaksa. Preporučuje se i trudnicama. Kažu, valja utoliti žeđ čajem od vrkute barem jednom dnevno već od trećeg meseca trudnoće. Mnoge žene je smatraju svojom zaštitnicom jer važi za univerzalni lek protiv svih ženskih bolesti. Travari tvrde i da može da spreči mogućnost ispadanja materice.


Ukoliko dođe do toga, preporučuje se čaj od sveže ubrane vrkute. Pije se četiri puta dnevno, ali lagano, gutljaj po gutljaj.

 

 


Macina trava (očajnica)


Macina trava se od davnina koristi za lečenje neplodnosti. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje muke žena koje su davno očajavale jer nisu mogle da postanu majke.

 

Ona normalizuje lučenje polnih hormona i uravnotežuje hormonalni ciklus, što je preduslov uredne trudnoće. Pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti.


Čaj od macine trave pravi se tako što se dve kašičice ove biljke preliju sa dva i po decilitra vrele vode i procede posle tri do pet minuta. Savetuje se uzimanje od tri do pet šoljica na dan.

 


Kantarion (gospina trava)


Za očuvanje zdrave vaginalne flore preporučuje se ispiranje biljnim čajem od kantariona. Čaj od kantariona sprema se od 200 grama ključale vode i kašičice suvog cveta i lista biljke.

 

Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta. Potreban vam je irigator, koji ćete napuniti mlakom tečnošću, uvući u vaginu do dubine od oko pet centimetara i istisnuti tečnost. Dobar lek za sve ženske boljke je i kantarionovo ulje.
 

 


Žalfija (kadulja) 


Žalfija je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: „Tamo gde raste žalfija, gospodari žena“.


Čaj od žalfije vrlo je efikasna pomoć kod talasa vrućine (valunga) i znojenja, koji su česti u menopauzi. Osim toga, pomaže i kod naglih promena raspoloženja i depresije. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, ali ako se čaj pije u poslednjem mesecu trudnoće, stimulisaće kontrakcije materice i olakšati porođaj.

Primenjuje se i kod drugih ženskih bolesti, na primer protiv belog pranja.
Žalfija se u lečenju uzima u obliku čaja. Dve kašičice preliju se sa dva i po decilitra vrele vode. Piju se dve-tri šoljice dnevno.

 


Neven (žutelj) 


Čaj od nevena se koristi za uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i umanjenja menstrualnih bolova kod mladih devojaka ili žena u klimaksu.

 

Neven, hajdučku travu i koprivu zajedno treba da koriste žene koje imaju cistične promene na jajniku i sve one koje su sklone ginekološkim problemima.

 

Treba piti tri šolje ovog čaja dnevno, u gutljajima. Čajna mešavina od nevena ne kuva se, već se jedna kašika čaja prelije četvrtinom litra vrele vode i ostavi do pet minuta.
Ako vas muče tegobe PMS- a, napravite čaj od dva cveta nevena koja ćete preliti sa dva decilitra vrele vode. Ostavite da odstoji pola sata. Procedite i pijte čaj tri puta dnevno posle jela.

 

 


Hajdučka trava (stolisnik) 


Hajdučka trava je odlična biljka za lečenje menstrualnih tegoba i prekomernog krvarenja. Čaj korisno deluje i leči ispucale ruke i bolne bradavice kod dojilja. Hajdučku travu sve žene treba da koriste bar jednom dnevno.

 

Pomaže kod svih tegoba vezanih za menstruaciju, i kad je obilna i kad je oskudna, i ublažava grčeve materice. Daje neverovatne rezultate u klimaksu. Dovoljno je da se pije dva puta dnevno u gutljajima, i tegobe menopauze će nestati.

 

Kašičicu hajdučke trave prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji oko 10 minuta, a onda procedite. Nemojte piti više od dve šolje dnevno.

 

 

Izvor: zena.blic.rs

 

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
8
PITAJTE DOKTORA NA RINGERAJI
Dr Jelena Todorović, stručnjak u oblasti interne medicine, izaćiće u susret svim Ringerajinim korisnicima koji imaju nek...
4
Pitali smo doktor-ginekologa: 30-to dnevni...
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi ovulacije kao i rešenja problema sa njom. Farma...
4
Praćenje ovulacije - promene na grliću mat...
Kako određivati plodne dane pomoću praćenja promena na grliću materice?
3





Bolesti koje ćerke nasleđuju od majke
Vašu majku često boli glava? I vi imate problema sa glavoboljom? Veći rizik, čak i do 70, 80 odsto da obole od ove boles...
Otvorena prva banka reproduktivnih ćelija ...
U Ginekološko-akušerskoj klinici (GAK) u Višegradskoj danas je otvorena prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji, što ć...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here