|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

A ŠTA AKO VTO NE USPE?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.6.2023
Evropsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) objavilo je 2019. godine brojeve koji ukazuju na to da je prosečna stopa uspeha vantelesne oplodnje bila 27,1%. Međutim, stopa se dramatično menja kada se u obzir uzme pacijentova starost, što znači da kod mlađih parova uspeh može biti veći, a kod starijih manji.

image
Pre nego što razmislimo koje su mogućnosti nakon neuspelog postupka VTO, trebalo bi da razmotrimo kakav emocionalni uticaj ima neuspeli pokušaj. Foto: Freepik.com
/11


Kada ovako grubo pričamo o uspehu koji je manji i od 30% mnogi parovi se mogu razočarati, zato moramo biti precizni. Da bi u ovoj oblasti postojala preciznost mora postojati jedinstven registar koji bi svaka klinika primenjivala i na taj način bi se prikupljali podaci. Kada ovo primenimo na Srbiju, zaista jeste neophodno da postoji jedinstven sistem koji će se baviti podacima o uspešnosti. Hajde da sada razjasnimo zašto VTO ne uspeva uvek.

ZAŠTO VTO PONEKAD NE USPE?

Ljudska reprodukcija nije tako jednostavna kao što se čini. Postoji bezbroj pojedinačnih faktora koji moraju biti na svom optimalnom nivou. Uspešan ciklus VTO oslanja se na zdrave i kvalitetne jajne ćelije i spermatozoide, i receptivni endometrijum. Zatim, tu je i pitanje genetskog i opšteg fizičkog zdravlja, i ono mora biti što bolje kako bi se stvorile najbolje moguće šanse za trudnoću.

Iz ženske perspektive, godine su jako važne. Kako starimo, broj i kvalitet naših jajnih ćelija se smanjuje, što će se negativno odraziti na našu sposobnost začeća. Zdravlje ženske materice je vrlo važno, pa materica mora biti bez mioma, polipa, NK ćelija ili nekih drugih smetnji kako bi se povećala efikasnost VTO postupka.

Muškarci su, isto tako, jako bitan deo jednačine i mogu doprineti neuspehu vantelesne oplodnje. Spermatozoidi moraju biti dovoljnog broja i izgleda (morfologija), kao i dobre pokretljivosti, da bi VTO bila efektivna. Faktori koji su bitni podrazumevaju opšte zdravlje i način života muškarca (izloženost toksinima, konzumiranje alkohola i nikotina).

Nažalost, dodatnu komplikaciju stvara i tzv. neobjašnjiva neplodnost. To je situacija kada par nema uočljivih nedostataka u kvalitetu i zdravlju ženskih jajnih ćelija niti spermatozoida kod muškarca. Neka istraživanja ukazuju na to da neobjašnjiva neplodnost pogađa čak 28% pacijenata s problemima neplodnosti.

Dakle, kao što vidite, postoji niz faktora koje je potrebno uskladiti kako bi se postigla uspešna trudnoća putem VTO. Šta se događa kada svi oni ne deluju onako kako želimo i trudnoća nije postignuta? Koje su tačno naše mogućnosti nakon neuspelog pokušaja vantelesne oplodnje?

NEUSPELI POKUŠAJI – FIZIČKO I MENTALNO ZDRAVLJE

Pre nego što razmislimo koje su mogućnosti nakon neuspelog postupka VTO, trebalo bi da razmotrimo kakav emocionalni uticaj ima neuspeli pokušaj. Kao pacijenti, mnogo ulažemo u svaki pokušaj VTO, emocionalno, finansijski i praktično, a kad to ne uspe, osećamo razočaranje, ljutnju, frustraciju i tugu sličnu ožalošćenosti. Kako bismo odgovorili na ta osećanja, moramo razumeti zašto VTO ciklus nije uspeo. Razumevanjem zadovoljavamo svoju znatiželju, ublažavamo osećaje poput samooptuživanja i, potpuno informisani, sledeći put možemo planirati bolji ishod.

Neposredno nakon neuspeha odvojte vreme da procenite svoju situaciju. Ako je potrebno, odvojte vreme za tugovanje, potražite pomoć stručnjaka za neplodnost, ali najvažnije, pobrinite se za svoje fizičko i mentalno zdravlje. Prilagodite svoje razmišljanje, odvojte vreme pre nego što razmislite o narednom postupku, ako je potrebno, i pobrinite se da podelite svoja osećanja s onima oko sebe. Ako to nije moguće, razmislite o pridruživanju odgovarajućoj grupi za podršku, i kad ste spremni, obratite se svom doktoru. Razmotrite razloge neuspeha, razmislite o mogućnostima i planirajte buduće postupke, ako i kada budete spremni.

VTO NEUSPESI I DALJI KORACI

Kad procenite da ste spremni da razmotrite sledeće korake nakon neuspelog postupka VTO, treba da se posavetujete sa stručnjakom za neplodnost. Možda postoji mnogo načina i medicinskih intervencija koje bi mogle biti korisne za povećanje šanse sledeći put – to je individualno, zavisi od mišljenja vašeg lekara.

Jedan od najčešćih razloga zašto VTO ne uspeva je loš kvalitet embriona uzrokovan lošim kvalitetom jajnih ćelija. Kvalitet jajnih ćelija temelj je zdrave trudnoće i, kako nam je već poznato, smanjuje se kako starimo. Ne možemo vratiti sat kako bismo poboljšali svoje jajne ćelije, ali možemo intervenisati da bismo sprečili dalje pogoršanje, a moderna nauka sada istražuje nove načine podmlađivanja jajnih ćelija.

Kvalitet jajnih ćelija može se poboljšati promenama u načinu života, uključujući primenu antioksidanasa koji neutrališu slobodne radikale, zatim uzimanjem dodatnih suplemenata, kao što su omega 3, vitamini B i cink. Vežbanje, stres i kontrola težine, kao i izbegavanje alkohola i nikotina, takođe, mogu pozitivno uticati na zdravlje jajnih ćelija. Kvalitet jajnih ćelija može se poboljšati upotrebom dodatka dehidroepiandrosterona (DHEA), koji podiže nivo androgena u jajnicima, što može dovesti do boljeg kvaliteta jajnih ćelija (niski nivoi androgena povezani su sa smanjenom rezervom jajnika).

Ako ste u svom lečenju koristili sopstvene jajne ćelije bez uspeha, možda bi bilo vredno razmisliti o donaciji jajnih ćelija. Donatorske jajne ćelije iz licenciranih klinika za neplodnost, ili banki jajnih ćelija, biće održiva i zdrava opcija, a daju ih mlade donatorke koje su prošle genetski i psihološki pregled kako bi se potvrdilo da su sposobne za doniranje.

Drugi glavni razlog neuspeha vantelesne oplodnje su problemi s implantacijom (neuspeh embriona da se implantira u matericu). Kliničari mogu koristiti brojne postupke kako bi procenili zašto se implantacija ne odvija uspešno. To uključuje: histerosalpingogram (HSG) za procenu zdravlja materice i jajovoda, zatim Test receptivnosti endometrijuma (ERA test) uz pomoć kog biopsija treba da pokaže da li postoje hemijski ili genetski markeri koji ometaju receptivnu sposobnost endometrijuma za implantaciju.

Lekar, zatim, može da preporuči dodatne testove, recimo: test fragmentacije DNK sperme (za procenu održivosti i integriteta DNK u spermi), PGT, tj. genetsko testiranje aneuploidije pre implantacije kako bi se identifikovali embrioni koji sadrže odgovarajući sastav hromozoma koji daje najbolje šanse za trudnoću, zatim imunološki testovi koji mogu identifikovati imunološke abnormalnosti koje bi mogle uticati na ishod vantelesne oplodnje. Ipak, treba znati da ovi testovi ne pružaju sve odgovore. Razlozi neuspeha složeni su i zavise od individualnih okolnosti pacijenta, i ponekad se čini da razloga nema.

ŠTA DA RADIM NAKON NEUSPEŠNE VTO?

Prvo, dajte sebi vremena za razmatranje onoga što se dogodilo, odvojite onoliko vremena koliko vam je potrebno da razgovarate sa svojim partnerom, ako ga imate, svojom porodicom i prijateljima, ako je potrebno. Kad ste emocionalno spremni, razgovarajte sa svojim lekarom kako biste utvrdili postoji li neki poseban razlog zašto stvari nisu krenule po planu, koji su dodatni testovi dostupni za identifikaciju i predlaganje daljih mogućnosti lečenja, a zatim odlučite šta želite da učinite dalje.

JESTE LI PLODNIJI NAKON NEUSPELE VTO?

Stručnjaci se ne slažu sa ovim pitanjem, ipak postoje ograničeni dokazi koji mogu ukazivati na to da će određeni broj žena koje su imale neuspelu VTO ostvariti prirodnu trudnoću. U studiji iz 2019. godine, u koju su bile uključene 2.133 žene (VTO radile u razdoblju od 1998. do 2011. godine) čak je 1.060 žena rodilo dete nakon uspešne VTO, a od 1.073 žena čije lečenje nije rezultiralo trudnoćom (ili je dovelo do gubitka trudnoće) 17% njih je prirodnim putem dobilo dete.

KOLIKU PAUZU TREBA PRAVITI NAKON NEUSPELE VTO?

Tradicionalno, mnoge klinike su savetovale tromesečnu pauzu između stimulacije jajnika, iako nedavna istraživanja pokazuju da nema značajne razlike u uspehu ako se sledeći ciklus vantelesne oplodnje sprovodi mesec ili tri meseca nakon neuspelog ciklusa. Ipak, sve zavisi od vašeg telesnog i mentalnog zdravlja nakon neuspešnog lečenja. Morate odvojiti onoliko vremena koliko vam je potrebno da se pomirite s neuspelim pokušajem, da vidite može li nešto da se učini drugačije, i tek tada razmislite o drugom pokušaju. Dakle, sve zavisi od vas, vaše spremnosti..

DA LI JE DRUGI VTO POSTUPAK USPEŠNIJI?

Koje su mogućnosti nakon dva neuspela VTO postupka? Pretpostavljeno je da se stopa uspeha vantelesne oplodnje smanjuje nakon svakog uzastopnog pokušaja, pod pretpostavkom da sve promenljive ostaju iste. Međutim, svaki je pacijent drugačiji, a uspeh narednog postupka zavisiće od mnoštva faktora, uključujući održivost spermatozoida i jajnih ćelija, bilo kakve probleme s matericom, genetske ili hromozomske uzroke vaše neplodnosti i vaše godine.

ZAŠTO VTO NE USPEVA S DOBRIM EMBRIONIMA?

Održiv i zdrav embrion samo je jedan deo ukupne jednačine. Bez obzira na kvalitet embriona, potrebno mu je odgovarajuće okruženje za implantaciju – ako imate bilo kakvih problema s endometrijumom, poput onih uzrokovanih miomom, polipom ili adhezijom, to može biti uzrok neuspeha u lečenju.

KOLIKO PUTA TREBA IĆI NA VTO PRE ODUSTAJANJA?

Jedno od najvećih istraživanja za utvrđivanje veze između kumulativne stope živorođenja i broja VTO tretmana sprovedeno je u Velikoj Britaniji 2015. godine. Pratilo se 156.947 žena koje su prošle cikluse stimulacije jajnika kako bi se videlo koliko su postupaka imale, kao i kakav je njihov relativni uspeh. Iako je bila uobičajena praksa savetovati pacijente da 3 ili 4 ciklusa lečenja treba da smatraju maksimalnim, u smislu postizanja poboljšanog kumulativnog ishoda, istraživači su otkrili da je stopa kumulativne prognoze nakon 6 ciklusa bila 65,3%. To je dovelo do zaključka da se efektivnost vantelesne oplodnje nastavlja poboljšavati i nakon trećeg ili četvrtog pokušaja.

KAKO ĆETE ZNATI DA JE VTO BILA NEUSPEŠNA?

Jedini efektivan način da utvrdite da li je vantelesna oplodnja bila uspešna ili ne jeste da uradite BetaHCG test. Ako vaša prva VTO ne uspe, vaš lekar i njegov tim će proceniti proces i pokušati da utvrde šta je pošlo po zlu. Odgovor će zavisiti od niza faktora: postoje li problemi s kvalitetom i količinom jajnih ćelija i embriona, kakav je kvalitet spermatozoida i/ili odgovor jajnika na postupak. Nadamo se da će konsultacije s vašim lekarom utvrditi uzrok neuspeha i da će se naći odgovor i predlog za dodatno lečenje.

ŠTA SE DOGAĐA SA VAŠIM TELOM NAKON NEUSPELE VTO?

Fizički ćete možda doživeti vaginalno krvarenje, a prva menstruacija nakon lečenja mogla bi se malo razlikovati od uobičajenog iskustva, u smislu trajanja i jačine. Emocionalno možete osetiti tugu, sličnu ožalošćenosti, depresiju, frustraciju, ljutnju ili čak obnovljenu odlučnost da nastavite. Svi doživljavamo nešto drugačije, ali morate biti spremni na psihološki odgovor nakon neuspešnog lečenja.

KOJI SU ZNACI NEUSPELE VTO U DVE NEDELJE ČEKANJA?

Tokom dve nedelje čekanja vaše telo luči dva najjača polna hormona, estrogen i progesteron. Tokom tog vremena može se desiti da imate višu telesnu temperaturu, grčeve i bolne grudi, što može biti znak uspeha, ali možda i ne! Zapamtite da smo svi različiti i tek kada uradite test na trudnoću, znaćete je li lečenje bilo uspešno ili ne.

 

Autorka: Dragana Krstić
Izvor: Šansa za Roditeljstvo

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ko me je podržavao dok sam se borila za dete
Dok sam se borila za dete, muž mi je bio glavni oslonac, kako na početku tako i sad.
4
Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
4
Svima vama koje pitaju - kad će beba ili š...
Koliko god bili veliki podrška okoline i poverenje u lekare, jednako je važno da vi sami celim svojim srcem verujete da ...
3
Pitali smo doktor-ginekologa: Začepljeni j...
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi ovulacije kao i rešenja problema sa njom. Farma...
3





Dg. neplodnost: nisam se osećao kao pravi ...
Znao sam i govorili su mi da muška neplodnost nije tako retka, znao sam da sam uspešan, da imam najbolju partnerku, ali ...
Kako izgleda zdrava i plodna sperma?
Ako u ejakulatu muškarca ima manje od deset miliona spermatozoida po mililitru sperme, to se smatra niskim brojem sperma...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here