|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ranica na grliću materice

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.4.2015
Po podacima koje je 2013. godine objavio Tanjug skoro svaka druga devojka u Srbiji ima promene na grliću materice. Pri pregledima žena u Kruševcu utvrđeno je da je od 203 adolescentkinja, 105 njih imalo promene na grliću materice.

image
/11


Termin koji se najčešće koristi za promene na grliću je "ranica" na grliću materice. Uobičajen naziv za ovaj problem je zaista ranica na grliću materice i svaka pacijentkinja misli da ima pravu ranu o Grlić materice je šuplja cev i jedna vrsta epitela oblaže unutrašnji deo a druga vrsta epitela spoljašnji deo. Epitel koji je unutra je jednoslojni a epitel koji je spolja je slojevit.


U toku zivota i pod različitim hormonskim i infektivnim uticajem epitel koji je tanak iz unutrašnjosti pređe na spoljnu stranu. Takvo stanje se naziva ektopija.


U bukvalnom prevodu "tamo gde mu nije mesto" . Neko je to nekada preveo kao ranica i tako je ostalo zauvek. To  znači prelazak jedne vrste epitela u zonu gde vlada drugi epitel. U nekim periodima pomeranje tog epitela i ektopija moze biti i fiziološko a ako se konstatuje postojanje promene dalji tretman zavisi od puno stvari koje će vam objasniti lekar .Postoje različite vrsta ektopija . Neke zahtevaju kontrolu , neke zahtevaju biopsiju a neke najčešće koje nastaju pod dejstvom HPV virusa mogu biti i prekancerogene. Tretman i rizik ektopije zavise od vrste a to ce proceniti vas ginekolog - kaže dr Mima Fazlagić.


Jako često uopšte nema simptoma ranice, može da se javi pojačan sekret ali ni to se ne dešava uvek. Što se lečenja tiče, nekada je dovoljno uzeti vaginalete i problem će nestati a nekada je potrebna biopsila i tretman termokauterom ili radio talasima –govore stručnjaci.


Grlić materice  je dostupan pogledu i može se precizno kontrolisati. Pacijentkinje koje jednom godišnje idu na kontrolu su grupa kod koje može da se uoči svaka promena.

 

Idite na redovne ginekološke preglede i predupredite rak grlića materice!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
10
Da li smo zaista prestare za trudnoću nako...
Ne želite bebu posle 35.? U redu, ali nemoj reći da si stara! Postoji bezbroj razloga za rađanje dece posle trideset pet...
3
Pitali smo dr-ginek.: metode izazivanja ov...
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi ovulacije kao i rešenja problema sa njom. Farma...
3
Prvi međunarodni Festival potpomognute opl...
Udruženje Šansa za roditeljstvo prvi put u Srbiji organizuje međunarodni Festival koji se bavi isključivo problemom nepl...
3





PONOVO RADE KOMISIJE ZA VANTELESNU OPLODNJU
Nakon poboljšanja epidemiološke slike i pada broja zaraženih virusom COVID-19, kao i inicijative Udruženja Šansa za rodi...
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje?
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje i po čemu se ono razlikuje od menstruacije?



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here