|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Antibiotici u trudnoći oslabljuju bebin imunitet

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.3.2017
Izloženost fetusa antibioticima u majčinoj utrobi potencijalno može da oslabi bebin imunološki sistem i da povećaju opasnost od obolevanja od bolesti poput upale pluća kasnije tokom života, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

image
/11


Ova vrsta lekova može da utiče na razvoj imunološkog sistema novorođenčeta na način da uništi i dobre i loše bakterije u crevima.

Testiranja sprovedena na laboratorijskim miševima pokazala su da se rast imunoloških ćelija koje štite jedinku od bolesti pluća kod beba prekida u trenutku kad njihove majke počnu da uzimaju antibiotike širokog spektra.

Ranija istražvanja sprovedena na ljudima pokazala su da antibiotici mogu da utiču na razvoj bebinog imunološkog sistema tako da unište i dobre i loše bakterije u crevima.

"Želeli smo da ustanovima na koji način se ovo događa i da otkrijemo postoje li mehanizmi kojima bi se taj proces sprečio", rekao je rukovodilac studije Hiteš Dežmuh iz Dečjeg bolničkog centra u Sinsinatiju, u izjavi za britanski Independent.

"Za potrebe istraživanja miševima smo davali dva ili tri najčešće prepisivana antibiotika u neonatalnom razdoblju, četiri do pet dana pre porođaja. Ljudima se obično daju antibiotici 48 ili najviše 72 sata pre porođaja, dakle sličnost je približna. Pokazalo se da davanje antibiotika miševima utiče na prekid razvoja limfoidnih ćelija u plućima fetusa, a oni su važni jer štite od infekcija i upale pluća koje uzrokuju razni virusi ili gljivice", objasnio je Dežmuh.

Antibiotici se rutinski daju ženama koje su se porodile carskim rezom da bi se sprečila potencijalna infekcija, a u nekim slučajevima i nakon vaginalnog porođaja zbog zaštite od potencijalno smrtonosnih bakterija iz grupe B streptokoka (GBS).

Ljudskom imunološkom sistemu za potpuni razvoj je potrebno oko godinu dana, što znači da njegovo slabljenje u razdoblju dok se beba još razvija može biti dugoročno, čak i permanentno, upozorio je Dežmuh.

On i njegovi kolege najavili su kliničku studiju čiji će cilj biti da se ustanovi koliki su bezbednost i dobrobit za majku i novorođenče ukoliko se upotreba antibiotika ograniči.

I mnoga novorođenčad u odeljenjima neonatalne intenzivne nege dobijaju antibiotike kako bi se zaštitili od GBS-a, vodećeg uzroka infekcija sa smrtonosnim ishodom kod tek rođenih beba.

Preterano korišćenje antibiotika u ranoj fazi života moglo bi da objasni zašto se kod nekih ljudi kod kojih nema očiglednih genetski rizičnih faktora kasnije u životu razviju astma ili druge plućne bolesti, objasnio je Dežmuh.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Science Translational Medicine.

 

 

Izvor: N1


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
11
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
6
Ultrazvučni pregledi u trudnoći
Ultrazvučni pregled je jedan od važnih elemenata kontrole i praćenja trudnoće.
6
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
5





Krvarenje u drugom i trećem tromesečju tru...
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.
Trudnice da li jedete slaninu?
Leti slanina možda ne prija ali naučnici sa fakulteta Severna Karolina su došli do interesantnih otkrića.



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here